FOLLOW ME

11 November 2015

Grill Rumah & Pagar Utk Budak..



Mula² proses pasal Grill Rumah ni menyenangkan hati jer...
bile dengar pasal Harga & Kualiti..wah cam best jer tau..
sbb harga murah tp dpt yg mahal nya...
sya ade cite sblum ni SINI dan  SINI
pakcik tu bagi harga murah utk cat yg mahal..
cat yg mahal tu patutnya kena cas harga lain yg lebih mahal...
tp sbb dia da tersilap bg harga & kami da setuju,,so dia bagi je harga sama
kami pun ok jer la..
pada mulanya urusan smua ok jer..


 




biler tiba time pasang memasang Grill...
masa ni lah masalahnya...
sya punya Grill Pintu Hadapan rumah....
6 inchi kurang...bukan 6 cm yer...besar tu..
 ntah macam mana diaorang leh salah buat...
budak yg ukur tu kata dia da ukur betul...tp pekerja Bangla yg salah buat..
cane x salah buat,,,org lain yg tulis,,,org lain yg buat..
haishh,,,mmg hangin 1 badan tul masa tu...
pastu diaorang main nak tepek je besi kiri kanan nak tutup...
& nk renggangkan besi pintu supaya cukup 6 inchi tu..
mane bleh camtu,,,bukannya salah kami pun korang salah wat...
x cantik la nt Grill tu jadinya..
pastu kami berkeras suh wat baru jer Grill tu...
mula² pakcik tu dkt Phone cakap ok,,,biler jumpe direct,,x boleh plak katanya...
then kami pasrah jer,,,bukan per,,,kite bayar mahal tp x dpt cantik cam kite nak..
tak ke rungsing dibuatnya...


akhirnya biler time kejadian pasang balik..
sya tgok grill yg sblum ni da siap color smua...
biler nak pasang blk tgok,,,tang bunga tu masih lum cat...
so rasanya diaorang wat baru gak grill,,,biler tanya pekerja confirm wat smula
mungkin mmg x blh gak nak wat cara lain..
so lega lah,,,dpt apa kami nak




cumanya sblum ni warna cat cantik la diaorang tembak..
yg ni sbb diaorang wat dlm masa 2-3 ari...main blasah je la cat
warna cat agak x sekata...
hadap je la masalah ni,,asalkan grill tu elok..
seb bek tgok grill ni akhirnya x de cacat cela...


yg kami geram sbbnya x de la kami 'Push' suh siap cepat pun..
hampir 2 mggu lebih rasanya,,kami x tepon² pun tanya siap ke dak..
tp time nak pasang leh jd kes gini..
pastu pekerja tu sndiri ngaku kata pekerja tak cukup tp byk dpt 'Tempahan Grill'
sbb tu leh jadi gini...
hmmm,,nampaknya leh jd pengajaran jugak pd kami ni ha....
klu ramai sgt org tempah grill tmpt sama,,,gini lah jadinya,,wat keje tak btull
sbb nak kejar masa kan siapkan banyak grill...


Pakcik tu plak 'Berbulu' dah ngan kami...
eh,,,nak marah pe lak kat kami,,dah mmg wat keja x btul...x kan nak iyakan jer...
sampaikan nak amik duit pun x mo dah,,suh pekerja dia jer amik...
urusan bayar yg last,,,ngan pekerja jer pastu...
agaknya x mo dengar kami komplen la tu...


pastu salahkan kami lak sbb blakang umah tu mmg la da Renovate..
pastu saiz grill da lari dari asal,,,
kami dah pesan dah pada org yg wat umah tu wat sama saiz..
tp still tersasar gak saiznya...
so org grill tu kena wat adjust skit grill tu...
yg tu, x pe lah,,mmg salah kami,,,bleh je kami bayar...
pakcik bleh plak kata,,,da kiteorang da salah wat yg kat blakang tu..
so dia nak salahkan kami pasal grill pintu depan tu..
ade kena mengena tak??? x dok langsung kan...
sbbnya pintu depan tu x de usik langsung Renovate...
mmg gitu x usik ape² pun...x kan la tiba² pintu tu
MengeCUT plak kan jadik kurang saiz 6 inchi tu...
ape raaa...yg blakang tu x pe la nak cas lain pun kami tak kisah...




ini la bentuk Grill 'S' kami...
pasal Grill ni wat kami rasa Down sgt...
da la kepala sesak mmikir pasal lain yg tak settle..
dpt lak masalah gini...tk lena tidor malam jadinya..
 maklum ler,,,Grill ni kan paling penting utk Keselamatan..
klu Grill ni direnggangkan,,,rasanya x selamat kut...
mesti senang nak umpil ke pe,,,ntah ler,,tu pendapat sya lah..
sbb tu kena make-sure Grill tu kukuh,,bukan sekadar cantik dipandang jer..
sbb tu kami kena Tegas skit pasal ni..


2 tingkap kat bawah yg blakang dapur dah Renovate ni...
srius buruk tgokk..
 yg ni yg kami salah yg sya citer tu..
mmg tak bleh wat per dah..
ni smua silap org yg renovate punya hal..
akhirnya huduh jadinya Grill ni..
x tau lah selamat ke tak Grill ni..
pasrah jer lah...sbb yg ni mmg salah sndiri punya hal kann..





hihihi..Ya Ampun...konon nk story pasal Grill...
da jd tempat luahan perasaan lak jadinya...
sya konon nak tempah lagi Penyidai Kain kat kedai ni..
pastu En. Suami dah 'Blacklist' Kedai ni...
da nyampah katanya nak berurusan ngan kedai ni...


 kami ni ha komplen x de la sampai bertikam lidah marah²..
cuma cakap & bgtau ape yg kami x puas hati ngan Intonasi Suara Biasa² jer..
itu pun pakcik tu da 'Angin' ngan kami ni ha...


tak sangka aiii,,,suami ai tu dlm senyap² lemah lembut dia..
bleh gak dia settle urusan ni...
lega gak la sya ni ha,,,suami ni leh tegas tak ngikut je ape org tu kata...
 sblum ni sya risau gak takut suami ni x tegas urusan pasal rumah ni...
tgok Alhamdulillah,,lancar smua...
maklum ler,,klu pasal rumah ni,,,kite kena Tegas skit..
plak² Kontraktor yg Renovate umah tu,,,klu tak tegas...
dia main wat cincai je....yg menyenangkan kerja dia..
korang x paham x pe...
nanti klu korang da Renovate rumah...
baru la korang paham SITUASI nya Macam Mane...
jenuh weii nak ngadap macam² hal...


ok la...panjang lebar lak crite komplen..abaikan..


kat pakcik tu kami tempah skali Pagar  Budak...
klu tgok kat IKEA,, 1 gate pun da dekat RM200 kan..
so sya pkir baik wat jer trus  Pagar tempah khas...
sya wat 3 Pagar : 1 laluan Dapur,,Tangga Bawah & Atas..
ni safety tuk Baby,,alang² nak wat kan..
w/pun syamim tahun depan da umur 2 tahun,,,cam x perlu je kan gate tu...
tp dlm hati ade lg plan nak 'BABY'.....(hahahaha)
smua 3 Pagar tu baru kosnya RM500..
kira berbaloi sgt harganya dr beli pagar siap tu kan...
cumanya x blh cabut la pagar ni...
tapi pagar tu blh dirapatkan & tolak ke dinding...
so rasa x masalah sgt,,,klu baby da besar, x pakai pagar tu..
leh tolak tepi ke dinding je pagar tu..
contoh Pagar Budak cam 3 pic bawah :






Total Kos Grill : RM5,000 (Termasuk Pagar Budak)

wassalam...





4 komen:

Iela Fazielah said...

cantik la pagar utk tangga tu..kemas pun ye...tp pasal masalah lain..mmg kena byr sabar... ila suka grill korang

AMIIZAA said...

salams sya,

macam nak nangis kak mieja baca, apatah lagi sya yang melaluinya...lagilah tak tidur malam....paham sangat kalau benda yg kita harapkan perfect tapi jauh menyimpang.

grill sya cantik....tp sayangnya pekerja2 uncle tu tak ukur betul2....
silap ukur memang rosak semuanya....

sumysya said...

@Iela Fazielah TQ,,mula² berkenan grill color putih tp biler pkir long term, putih cepat kotor,,amik color tu akhirnya..

sumysya said...

@AMIIZAA x sempat nk nangis sbb pala hotak ni mcm² pkir perkara nk urus,,,tido pun x cukup,,srius penat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...