FOLLOW ME

17 December 2014

Balik Kg @ CUTI..Yuhuuu..




Hari ni last kerja..
petang ni pun nk time-off gi check-up bulanan syamim di klinik
so kejap je la ari ni kerja...
ooo..syoknya Cuti...
org lain da lama cuti,,,kite ni baru je la nak cuti..
sya ni ikut Cuti suami...klu cuti dia approved,,,
baru ler sya apply,,,org kerja Swasta ni kan payah skit nak cuti..
kite ni kerja kerajaan senang je nak cuti...

Baru ler dpt cuti lelama..
so jika blog ni senyap menyepi jer,,,sbb sya di kg yer..
18-25 hb Dis 2014
nak borak² ngan mak lelama sampai lupa segala...
mmg lupa segala fb,,blog,,yahoo,,segalanya about internet
chit chat je ngan mak,,,oh,,,Rindunya...

Bye...klu tiba² ade entri time tu maknanya sya free la tu..
Byee....

SILKYGIRL - Ceciter Pasal Mascara Sya



X de menda nk story..
pasal Mascara pun jd ler nak citer..hihi

Sya mmg suka make-up...
tp x de la make-up overdose..
juz simple utk nampak comey skit jer..
eyeshadow klu sempat sya pakai,,,
klu x pakai tu sbb pg² tu rushing lar..hihih
kangkelibut zup bawak keta kejar nk ketip punch card supaya tk MERAH

Da lama x pakai Mascara...
masa bujang dulu rajin jugak pakai..
skang da malas,,,
sbb leceh skit pakai mascara ni..
x tgok btul kang ada comot bawah mata..
sya lak slalu tenyeh mata...'Resdung' / Gatal
klu x waterproof,,,leh bertepek hitam kt bawah mata..(x sedar)
klu beli waterproof,,leceh lak nk sembahyang nak ilangkan mascara tu..
so,,,make-up with out mascara...
cam x complete je kan..
tp mmg tu la skang ni sya wat..

td gi pasaraya...
saje tgok barang make-up..
terjumpa barang Silky Girl ni..
RM 15.90 jer
wah,,,1 kotak ada Mascara & Make-up Remover
suka-suka,,,senang r skit,,,da ade skali compile gini
x perlu beli make-up remover lain..

beli yg murah² ajer sbb slalunya mascara sya dan expired...
hihihi,,,jarang pakai,,pastu masuk angin keras..
beli ni x tau 'Angin' brape lama bertahan pakainya...
kecil molek je make-up remover ni...
leh masuk dalam handbag & bawa ke mana²..



sekian...

16 December 2014

Tuala Baru Kesukaan Anak² Untuk Tahun Depan & Toy 4 Syamim




X lama lg da nak mula sekolah balik kan..
so smua nak baru..
x lupa jugak...tuala pun nak baru gak...hihi
anak x request pun,,tp mamanya yg ADA² lebih..


si syauqi mmg peminat Spiderman...
si syasya lak suka FROZEN...
syauqi suka gak FROZEN tp cam x sesuai je nk beli utk dia gak..
nasib baik kat web tu ade 1 je tuala Spider ni..
da alang² beli bayar pos,,menyelit skali Toy utk  syamim...jimat

sya beli online jer...
suka beli kat web niee..
bleh kata berpatutan jugak harganya...

www.onlinebabywear.com.my

da murah ade dpt less lg..
tp tk tau cane diaorang kire less tu..
pernah tanya kat fb len,,,harga 2 kali ganda tu...
tp sya tk sure la kualiti kain sama ke tak..
tp tgok yg beli kat web ni cam best je kainnya...
so far beli baju t-shirt kat web ni mmg btul² cotton & sedap dipakai




ok..bai..tu je nk cite..

15 December 2014

Kuih Tat Nanas Kegemaran Sya & Anak²


Sya memang suka Kuih Tat Nanas..
& sya suka Tat Nanas jenis Gulung....sebab inti banyak
tak sangka anak² pun menurun suka kuih ni..

tiba² teringin lak nk makan Tat..
dulu² tak tau pun inti Tat ni ada jual yg Segera,,,
tu pun kawan yg bgtau..
sebab sya ni sbuk ngan anak² kan..
beli yg segera je la inti tu..jimatkan masa..
tepung tu nak uli sndiri baru sedap rasanya..




pastu jupe lak Alat wat Kuih Tat yg senang & cantik..
hasil tgok dr kawan punya jugak..
cari kat pasaraya nasib baik ada jual alat jenis ni..
dulu² wat guna acuan yg tekan guna 1 jari tu..
sampai sakit² jari wat,,,hasilnya dpt skit je kuih..
pakai alat ni..skejap je da dapat byk kuih..




rupa kuih tk bpe comel..
sya wat cepat² sebab baby da bangun tido..
mula² wat comel²,,,pastu baby da bangun
wat besor² nak abiskan cepat tepung...hihihi




penuh sbenornya balang tu..
dapat 1 balang 1/2...
tapi mama x sempat nak snap,,,anak² da ngap
nampak sgt terlampau sukanya..



nak resepi yg Tat tu..
pi tgok blog kat Reen Khan..
macam² resepi ada..
Klik Resepi Reen Khan SINI
resepi Tat yg kak Reen bagi ni mmg simple & mudah sgt wat...
 nt nak wat lagi sbb ade separuh lg inti x abis guna...
kuih yg ada ni pun hari ni leh abis kut...


Facial Muka,,,Kejaan Time Rehat di Hari Jumaat



Salams...
slalunya time rehat hari Jumaat,,,sya blk rumah
blk masak or mengemas umah or sidai kain..
ofis dekat kan ngan umah,,,hari jumaat je la sbb rehat lama..

mggu lepas x blk...hehehe
kejaannya pi Facial Muka...
seumur hidup,,,x nah wat Facial tau...
sya perahsantan kulit muka 'I' dah cantik...muahaha
jd cenggitu sbb kengkawan ramai kata kulit 'I' cantik licin
srius,,x tipu...
pernah la dulu saja2 test kulit tgok pori2 kulit di muka
dr org yg promote2 barang kecantikan tu..
bla letak alat tu,,,mmg pori2 kulit sya kecil je..
bla test kat org lain nampak besar pori2 tu...
tips utk kulit cantik,,,bykkan mkan ulam-ulaman
sya mmg suka sayuran,,,,hihihi,,,ntah ler berkesan ke tak..
gurau je tu yer,,,maybe sbb genetik kut
sbb my mom pun x de jerawat & kulitnya elok..
tu la sya dpt warisinya..
dulu2 time susah,,,sabun muka ngan SABUN MANDI je ok
da besar gajah ni,,,da ada duit skit...
da masuk POLIteknik barulah sya btul2 pakai pencuci muka
ok sorry merepek skit...
teruskan cite yer..

skang timbul rasa nak jaga kulit..
maklumler 'I' makin MUDA SANGAT kan...
ngan sibuk jaga anak terabai segala..x terurus diri
kat umah mmg tak sempat nk Facial sndiri...
baru nk tepek,,,anak nak tu ini,,,pastu serabut keje umah byk..

so,,sya amik peluang la..
guna time lunch Jumaat...
SPA ni belakang ofis sya je..
mmg sempat sgt nak wat...
1 jam siap Facial...
harga pun berpatutan,,,RM100
ok la kan,,,utk diri sendiri jgn nak kemut sgt..
beli baju bleh plak bayar $100 tu..
bkn slalu pun..

 


best2...syoknya ada org urut2 muka..
nt nk repeat lagi..
next nak urut badan & mandian plak,,,RM130 jer skali skrub...
 

 gambar bawah ni sblum Facial..
malu 'I' x nah2 upload gambo Selfie syok sndiri sorg2 ni..
harap jgn meluat yer tgok...
'I' nk perahsantan ala2 model cenggitu..




 yg bawah ni slepas Facial
purely without makeup & lipstik..
 nampak dgn jelas my eye bags...
nk wat camne,,,mmg susah nk ilang...
nk ilang susah,,nk jadi senang jer..
sya ni mmg klu tk cukup tido & terlebih,,jadi lah eyebags tu
skang ni tido lewat & bangun awal uruskan anak2 & baby
minum Radiance tu kurang la gak my eyebags..& cover with serum bodyshop
tp bla x cukup tido,,jadi blk..
sbb tu my eyebags x 100% leh ilang..



 

 Very Enjoy Facial...
nt nak SPA Body plak..
daaa...
 

 

12 December 2014

MR. D.I.Y. di Jusco Equin, Shop Utk Kali Pertama



Asyik dengar org sebut best gi MR. D.I.Y...
yg kite ni tak pernah gi...JUSCO Equin tu mmg slalu gi..
tp x tau lak rupanya DIY ni ada kat sane..
pas search internet baru la tau ada di situ..

so semalam gi la wat Pertama kalinya shop di sana..
kedainya tk besar mane...barang pun x byk sgt pilihan
mgkin stok banyak da abis kut...
ada sesape tau DIY kat mane yg besar tu,,,
kat Equin tu kecik je...klu dpt gi yg besar tu baru best..
antara barangnya yg ada di DIY tu :




 

dapat la jugak beli barang yg berkenan...




target nak beli Penyangkut Baju Non-Slip & aksesori Bento
baru² ni  lar sya tau pasal penyangkut baju ni..
sya ni org kg,,,mane la tau menda canggih manggih ni..
baru la tau rupanya klu baju licin elok pakai penyangkut tu..
x de la asyik melurut jatuh je kan...
dpt beli 1 jer sbb da abis..jadi lah,,dr x de langsung
RM6.90 - 1 set...




nak beli aksesori x de Bento ni..
yg ade cop sandwich tu je..
sya amik yg murah je sbb tak tau rajin ke idok nak watnya,,,heheh




placemat ni RM0.80 je...mmg murah kannn..

 


en. somi beli mesin rambut ni...
nt senang nak botakkan syauqi...
RM20.00 mesin..
pencukur tu utk trim kasi cantik..
x tau la murah ke tak mesin ni..
sebab mmg nak pakai,,,beli je lahh..
da alang² terjumpa...




plastik ni mmg murah..
RM3.90 - 50 pcs tu
yg gambar bawah tu sya compare dgn Cosway..
cosway punya paling murah RM6.90 baru 25 pcs

 



tercapai gak nak gi sini...
pasni nk try gi DIY yg besar..baru best

11 December 2014

LIST-OUT FINAL Kelengkapan Anak 1st Darjah Satu




Salam & morning smua...fuhhh...tarik nafas dulu sebab byk ni nk taip...alhamdulillah lega segala kelengkapan utk syauqi Darjah 1 da beli...yg tinggal cuma nak beli buku-buku di kedai buku sekolah jer...banyak jugak duit yg nk guna awal tahun ni...nasib baik la sya & suami ni da wat tabungan awal²,,,bla congak2 tabung,,,wau,,,banyak jugak da simpan..jd x de la masalah nk bayar itu ini haa...maklum ler sya ni skang banyak gak nak guna duit utk bayar loan Rumah Baru...kena pandai bajet duit & bahagi² duit...

cam sya cite sblum ni SINI nak beli bajet lain...tp yg beli nya overdose lain plak kuar list nya.. maklum ler,,,mama ni terlebih excited benor anak 1st time masuk sekolah Darjah 1... nak tau excited ke tak,,,sila baca abis entri ni yer...sampai 5 tempat sya pi shopping Marathon dlm 1 hari gitu...ghairah tak ghairah namanya tu...dr awal pg smpai 6 petang,,,settle smua beli....tuan yg nk test baju tu @ syauqi pun da naik malas da tukar & salin test2 baju & segala mala bagai dah,,,dia pun da penat...

tgok la yer,,,akhirnya kuar da list smua yg sya beli dlm 1 hari ni,,,bkn tujuannya nk menunjuk²,,,utk tatapan sendiri di masa akan datang,,,blog ni pun namanya Diari Sumysya kan,,asalnya blog ni utk diari sebenarnya,,,check it out bawah :



target asal sbenarnya nak gi beli baju sekolah di kedai Ming Fong,,,hasil survey dr akak² ofis yg berpengalaman anak² diaorang sekolah sblum ni,,,baju di sini murah & warna sluarnya x kan pudar & luntur,,,so sya pi tp tersilap kedai,,,da terbeli kat kedai baju biasa... banyak gak shopping kat kedai baju tu...beg syasya Frozen 3D ni mmg untung beli kat sini murah sgt RM29.90...kat kedai lain 2x ganda harganya..




 pastu blk dr kedai baju tu baru la jumpe kedai ming fong tu,,,mmg ramai org shopping kat situ berbakul²...sya belilah 1 set jer baju sekolah Jenama FALCON sebab td da terbeli 2 set baju sekolah kat kedai sblumnya...FALCON ni kualiti lebih kurang je ngan CANGGIH,,,kat kedai ni jual 2 jenama jer CANGGIH & FALCON,,tp FALCON ada less 10%,,,tu sya beli je FALCON,,,akak ofis bgtau sluar FALCON pn mmg bagus warnanya akan cantik je sepanjang tahun...




tempat ke-3 pergi TESCO...pergi sini sebab sya ada Clubcard TESCO kan...saje jer la gi sambil beli tambah² barang dapur..




sya ni tk de branded sgt orgnya...kasut syauqi di TESCO tu RM8.90 je..utk wat lanyak² jer,,,budak kan pakai nt cepat rosak kasut tu terutama tapak bocor,,nt da rosak kite humban je dlm tong sampah...heheh...beli byk skit kasut sebab nt klu kasut basah,,ada back-up...then beli Baju Melayu tambah 1 untuk cukupkan 2 pasang baju...


tempat ke-4,,,pi Hari² pulak sebab samping beli 1 jer tadi...




en. somi suh tambah 1 pasang lg Baju Melayu...katanya 3 pasang Baju Melayu baru OK,,klu x sempat basuh baju,,ada back-up,,ikut je la...kite tgh KAYA skang kan,,,hulur je duit,,,heheh,,,(gurau)..dia tau mama ni ha bknnya rajin benor basuh baju hari²...hehe...pastu suh lg beli 1 helai lg baju sekolah,,,alahai,,,da 4 helai da total smua baju...klu ikut sya ni nak beli 3 helai jer rancangan awal...beli je gak da big boss bg 'Green Light'...bagus,,,senang mama nt sterika trus utk 1 mggu baju sekolah syauqi,,,x yah pkir² dah nt...tinggal 1 hari je skolah tu reserve utk pakai baju sukan jer rasanya lah,,,sbb akak ofis kata ada 1 hari tu mmg pakai baju sukan jer...add xtra baju syasya...dia da takde baju utk pakai daycare di PASTI yg lengan panjang...ni yg overbajet...tp x pe,,,bkn slalu pn membeli baju basahan...
klu korang tgok baju syauqi 3 cotton & 1 licin sebab syauqi ni x tahan berpeluh,,biler berpeluh badannya akan gatal,,,tu yg beli byk cotton,,,sya beli 1 licin juz nk try tgok dia OK tak pakai,,,klu OK next year leh beli kain licin jer coz smart skit tgok pakai licin ni kan...


tempat ke-5..GIANT...mama target nak beli BOX Plastik je sbenornya...dgor kata murah.. RM 8 je 1 box...kat TESCO mahal...lgpun nk pi  dekat je kan antara TESCO & HARI²... jupe mmg ada lah box tu...sya beli 2 box terus...




sebab syauqi masih tak cukup kasut...
terjumpa kasut yg sesuai & Harga Sesuai..
sya beli 1 pasang lg..
total smua kasut 3 pasang...




selesai...semput gak sya shopping semua nie haa ..




sya simpan semua dlm 1 kotak..
senang...nt smua amik kat situ jer..
nak bukak sekolah nt baru kite bukak balik yer..
x de la semak MATA MEMANDANG...
weekend ni bleh la basuh2 baju sekolah..
sebab 18hb ni da nak Orientasi...mggu depan tu..


DONE...LEGA SANGAT²



10 December 2014

Cara Cepat Masak Bubur Nasi Bayi



Salam..
bagi ibu² di luar sana yg tak tau lg...
sini sya nak share..
cara paling cepat nak wat bubur nasi bayi...
ibu² sediakan semua bahan masa ari mggu..
maklum ler kite ni ibu bekerja masa sgt limited kan..
hari mggu je kite penat wat segala bagai...
hari kerja x de la terkejar² wat itu ini kan..


Step 1 :
 
beras yg telah dibasuh & tos...
sangai sampai kering
bila dah sejuk beras, terus kisar,,,
baby 6 bln,,kisar hancur...
9 bln ke atas,,,kisar kasar jer sebab baby 9 bln da bleh makan bubur kasar
cara ni utk cepat masak bubur...
slalu klu nak masak bubur kan lama nk tggu nasi kembang..
klu wat camni,,,beras tu cepat kembang jd bubur nasi..
so da jimat banyak masa kite time pagi nk wat bubur..



Step 2 :
cam lobak ke labu or sgala yg leh wat puri..
cara wat puri leh refer SINI
korang wat la frozen...frozen dlm bentuk kiub..
cam sya wat tuk simpan...
jgn lupa label tarikh yer utk frozen..
gambar tk brape menarik..
sya da masuk dlm plastik bag,,tgok x nampak pun bentuk kiub..
 klu nk kuarkan snap utk pic,,,lobak kiub tu nk cair dah..
so,,,x jd la kuarkan,,,nt bersepah lak lobak tu mencair..
so pakai je la gambar yg ada




Step 3 :

utk perisa baby...guna yg semulajadi
sya wajib guna Ikan bilis...
caranya cam beras gak...
basuh,,sangai sampai kering,,,kisar,,siap





Step 4 :
cara nak wat bubur...
masukkan air,,,,masukkan beras kisar tu ikut la brape sudu..
kacau2,,,jgn x kacau sbb nt jd berketul2 lak nasi tu..
bla da sebati baru leh biarkan..
pastu leh la masukkan lobak ke labu ke sayur ke
yg kiub frozen tu..& letak la serbuk ikan bilis
ahaha...skejap je dah masak bubur...

tips ni juz bubur nasi...
klu korg nak variasi,,,leh la tumis² bagai
letak ayam ke santan...
yg variasi ni utk baby 9-11 bln ke atas shaja..

sya suka pakai kuali tefal tu...
nk sangai beras ke ikan bilis sgt senang x melekat..
masak bubur pun dlm tu...x melekat bubur pd kuali
jd x de la membazir bubur tu byk lekat kat periuk kan..
so korang beli la 1 khas utk wat bubur baby..
senang sgt pakai tefal ni tau...
lgpun mmg berbaloi pakai tefal ni...
klu da tak nak guna utk wat bubur..
leh guna jugak utk masak makanan lain..juz my opinion



SELAMAT MENCUBA








09 December 2014

Resepi Bayi 9-11 Bulan Untuk Syamim



Skang syamim dah genap 8 bulan..
tp sya still bg dia makan bubur blend...
sya tk berani lg amik risiko nk bg makanan kasar..
kalau roti tu ada la bg,,tu gentel kecik2...baru suap..
skang dia pantang tgok org makan,,smua nak..
tk dapat mesti nangis,,,tanda protes...hehe

bln Dis ni 9 bulan lah syamim...
tp klu ikut bday,,,27 Dis ni baru lah genap 9 bln..
so,,,tahun depan la yer baru leh bg pepejal skit..
cthnya makanan yg dipotong dadu cam carrot,,keledek..
mama dah jumpe resepi yg sesuai & menarik utk syamim...
bihun....fuhh,,,
x penah2 lg mama bg baby makan bihun selama ni..
anak2 da besar baru la mama suap bihun..
nt mama nk cuba resepi tu..
ni mama list ada 2 resepi menarik..
mama jumpe resepi ni web : keluargabaru.com
resepi utk baby 6 bulan hinggalah 6 tahun ada..
best tgok web ni ada info jugak...leh jd panduan smua


Resepi 1 : Sup Bihun, Ubi Keledek & Sayuran
link lihat resepi keluargabaru SINI 




Bahan-Bahan (Hidangan untuk 2 orang)

  • 15 g bihun, direndam dalam air sejuk selama 10 minit
  • 15 g (1 sudu makan) ubi keledek, dikupas dan dipotong dadu
  • 10 g (1 sudu makan) lobak merah dipotong dadu
  • 15 g (1 sudu makan) bunga kobis, dipotong dadu
  • 60 g (¼ cawan) isi ikan (tenggiri/kurau/ikan merah)
  • 400 ml (1¾ cawan) air

Cara memasak

  1. Didihkan air di dalam periuk.
  2. Masukkan ubi keledek dan lobak merah dan masak sehingga lembut.
  3. Masukkan bunga kobis dan diikuti dengan ikan. Masak sehingga lembut.
  4. Masukkan bihun, teruskan memasak sehingga bihun menjadi lembut.
  5. Lenyek sehingga lembik dengan menambah air yang secukupnya.


Resepi 2 : Jagung Manis, Ubi Kentang & Ayam
link lihat resepi keluargabaru SINI 


Campuran Jagung Manis, Ubi Kentang dan Ayam

(Hidangan untuk 2 orang)

bubur

Bahan-Bahan

  • 60 g (¼ cawan) dada ayam, dimasak, dibuang tulang dan kulit.
  • 90 g (1 biji) ubi kentang, dikupas dan dipotong dadu
  • 20 g (2 sudu makan) lobak merah, dipotong dadu
  • 30 g (2 sudu makan) jagung manis
  • 125 ml (½ cawan) stok ayam
  • 30 ml (2 sudu makan) susu ibu
  • 10 g (1 sudu makan) bawang besar, dicincang

Cara memasak

  1. Rebus bawang besar dengan stok ayam di dalam periuk.
  2. Masukkan ubi kentang. Tutup dan renehkan selama 15 minit sahingga ubi kentang menjadi lembut.
  3. Masukkan jagung dan masak lagi selama 2-3 minit.
  4. Akhirnya masukkan ayam dan rebus sehingga masak.
  5. Kisar campuran sehingga menjadi kasar.
  6. Masukkan susu ibu dan hidang.
Cadangan
  • Anda boleh melenyek dengan belakang sudu semasa memberi anak anda makan.
  • Hidang bersama nasi lembik.


p/s : this recipe copy to this wall juz 4 my future refer...khas utk my baby

LIST Kelengkapan Anak 1st Darjah Satu..



Salam...
byk nak story tp x sempat nk update..
sya cite ringkas je la yer...
mggu lepas sya da settle beli smua barang school syauqi..
MARATHON Shopping Dalam 1 Hari...Giler Kentang
mama ni tak suka keje last minute..so mama cuti 1 hari
juz utk shopping barang sekolah nie..
ni pengalaman sya yg 1st nk antar anak school Darjah 1..
so byk yg tak tau sgt ape yg nk kena sediakan..
so sya byk search kat internet je la..
antara yg sya refer Mama Kembar 3, IDA & ade 1 blog da lupa sape
kuar la my list utk compare..


tp sorry la yer..
my list ni caca marba jer..
I jer yg paham..
sbenarnya list tu utk compare harga yg mane paling murah..
pastu klu da beli,,,tick jer senang..
nt senang tgok maner da beli,,mane tak..




 ni 1st Deraf List...
barang2 sya list ni compare Tesco & Hari2..
tp yg beli barangnya Luar Biasa dr List..
Ber list2 panjang mama beli tau...
nt I story back..
maklumler mama ni terlebih syok shopping tau..
cam mama lak yg nk school..
hehehe...daaa

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...