FOLLOW ME

02 February 2017

Mama Beli Iron/Sterika Steam Amway (Philips)



Assalamualaikum & Good Morning smua...
lama dah sya menyepi...
skang ni sgt bz keje lepas dapat bos baru Title Dr....
panas punggung mama wat keje memang x de masa nak feeling Free 'u'
sentiasa ade job...free pun klu dia gi meeting,,,baru leh tarik nafas panjang...
itu pun da ade keje ditinggalkan suh wat...
so pasni jgn pelik la klu mama cam chipsmore,,jap ade jap tak...hihi


Now...mama nak cite pasal Iron Steam Baru mama...
tak pernah terdetik di hati pun or masuk Wishlist mama nak beli ni...sbb mahal
tp sebab skang bile sejak anak² dah 2 orang bersekolah,,,,mama lagi sgt sibuk di rumah..
keje lagi non-stop...
adik ipar lak ejen Amway...sblum ni beli Pressure Cooker cite SINI ngan dia
so mama berpeluang la beli Iron/Sterika Steam Amway jenama Philips ni
dengan Harga Ahli..
so rugi la mama x ambil peluang ni kan...
 so mama bincang ngan hubby pasal nak beli iron ni,,,& suami paham
mama yg banyak urus anak² punya kelengkapan sekolah kan...
so dia setuju lah beli iron ni...w/pun harganya da cecah 1K...huhu
dengan syarat Ko Bayar Separuh Aku Bayar Separuh...
huiii,,,mama x kisah la janji dapat,,,drpd x dapat langsung....huhu...
klu nak tggu hubby bagi Hadiah Free mmg Musang Berjanggut la mmg ke sudah x dapek...hihi


nak citenya mmg sblum ni
mama iron baju Uniform Sekolah Anak² berjam² la sbb nak settle iron baju utk seminggu terus..
then hari lain lak mama iron baju mama lak sbb keletihan..
tu pun kadang² mama iron baju mama tiap² hari x kira masa
sebab mmg mama x cukup masa sgt rasa kat rumah nak wat macam² kerja..


Then biler da dapat Iron Steam...
fuh...mama Happy Giler U...
serius mmg jimat masa...
 adik ipar & seller datang rumah ajar guna Iron...





weekend lepas mama da guna Iron Steam ni...
skejap je mama Iron baju x sampai 1 jam,,,,siap smua baju anak²
1 set lengkap,,sluar, baju, sampin,,baju kurung, kain & tudung,,,Finish...
sluar sekolah anak lelaki tu kan tebal...mama lapis 2 helai,,,pastu sterika lapis atas jer...
tgok atas bawah smua da licin cantik hilang kedut  smua..
baju kurung syasya mama lapis trus 4 helai....siap...
cuma ade yg terkelepet skit² iron balik skit je tmpt yg kelepet tu..
mmg cepat hilang kedut...
mama x rasa guna tenaga sangat,,sebab skali gosok je trus ilang kedut..
x yah ko gosok tmpt yg sama berkali² dah cam sterika biasa tu...
klu gosok Baju Batik,,,lagi best,,,skali gosok je trus ilang,,,,Kagummm giler u..
pastu smooth je lancar nak iron sbb rasa plat iron tu licin je nak iron batik tu..
& part paling best,,,ko x yah risau Baju Ko Hangit Terbakar...
mmg confirm x kan terbakar baju tu sbb Iron ni guna Wap Air je / Steam..
klu ko biar je letak sterika tu atas papan gosok tu,,,mmg x kan hangus span papan gosok tu..
best kan...






ni ha mama tunjuk Complete Set Baju da siap gosok...
skang memang mama gosok baju sambil tersenyum sbb mama happy giler x stress dah..
klu tak dulu,,,iron baju sambil mengomel kat hubby,,,(mama letih,,,x de masa utk diri sendiri,,asyik sterika baju x abis....memasak,,kemas umah lagi)
suami pun x tension dah dengar mama merepek...hihihi..


ni review mama ler,,,mmg mama puas hati...
da...mama nak sambung kerja...


08 December 2016

Photoshoot Famili Oleh PASTI



Ritu masa gi Konvo PASTI Syasya SINI
ada Photoshoot untuk Famili jugak..
baru jer ingat sblum ni nak amik gambar 1 famili untuk Frame
sebab gambar kami 1 Famili, ahli terbaru Syamim masih x de tepek kat umah...


PASTI da sekalikan bayaran smua sekali...
kira murah la bayarannya...
gambar syasya 1 keping 8R & 2 keping 5R...semua RM35
gambar kami 1Famili 5R jer la..


janji hado...
orait la...
wat kenang-kenangan...

sory ler gambor menyilau...
bukan dapat softcopy...
amik snap balik picca pakai Hp...flash memantul...hihi






30 November 2016

Majlis Konvokesyen PASTI Syasya - 6 Tahun




Hari Sabtu mggu² yang lepas 19/11/2016 Majlis Konvokesyen PASTI Syasya...
lama syasya duduk Tadika ni dari umur 4 hingga 6 tahun...so dah 3 tahun lah skolah situ..
so this year last dah....tahun depan masuk Darjah 1 si syasya ni...


skejap je rasa dah nak skolah dah...
ai....x tau lah caner si syasya ni nk skolah..
sebabnya syasya ni stiap mggu mesti ade hari "Bad mood"
 dlm 1 minggu tu mesti ade 2 ke 1 hari yg dia bangun² menangis x mau gi skolah..
dulu² ingatkan sebab x cukup tidor..
tapi klu cukup tidor pun sama gak menangis...
ade je cari pasal nak 'mengamuk' pagi²..
bikin mak paknya lak yg ilang mood pagi²...


arap² ilang la smua tu...
nampak cam excited je nk skolah tu...
dia tak tau lagi betapa penatnya biler skolah nt..
no more "tidor petang" cam kat tadika..
pagi sekolah KAFA & petang kena skolah Kebangsaan...hihii
si abangnya dulu masa mula² sekolah darjah 1,,hari² tidor kat skolah..x kira pagi or petang
mula² kejutan, asyik tido kat skolah pagi & petang
da brape mggu lepas tu baru ok...syauqi baru dapat sesuaikan diri ngan time skolah...











Mama harap Kakak (syasya) Sentiasa Bersemangat Bersekolah Nanti..
Selamat Maju Jaya :)

22 November 2016

Hepy Over Belated B'day Mama....Terlajakksss



Salam...
Ingat tak sya pernah promise nak cite pasal Kek Kakak Ipar wat...SINI
yg hubby janji nak belanja kek sempena B'day...
huiii lambat btul celebrate nyer....hihihi..
nak masuk ke bulan Disember dah uiii...
hihihi...sbenarnya kite ikut jadual pembuat kek...
kakak ipar tu bz skit...cikgu kan ade la program dia tiap mggu..
kadang² kiteorang lak weekend ade program...
mmg nak order kek time weekend supaya leh makan kek spuas hati..hihi
 sambil makan kek sambil santai di rumah..hihi


so ahad lepas je baru kami free & akak ipar available leh wat kek..
so dapat lah order...
x de la kek yo yo o saangattt special celebrate bday mamanya konon jer...
lebih pada nak makan anak-beranak jer...


so that it's...
presenting that is my bday kek...yg terlajak Belated saaangat...hihihi
Kek Black Russian Coklat...








comot potong..sebab kek dah tak sejuk...
sampai² kek,, x dan masuk peti es..
terus potong...ngap ngan anak²..
klu sejuk dr peti...potong baru rupa kek cantik nampak layer petak² tu..
 

 


hihi..abaikan anak bujang super hot tak berbaju tu...
dia memang jenis x suka pakai baju,,,panas je memanjang...


p/s : mama feel-feeling happy bday la gak..
anak² pantang jumpe kek...mesti nyanyi lagu Appy Bday...
hihihi..saje suka suki sronok² makan kek ngan anak-beranak..


wassalam...

17 November 2016

Spray Pengeras Tudung - Easy On




Saya juz nak share...
sblum ni tertanya² kan,,,naper la tudung orang cantik je terletak...
x terkelepet²...elok je kan,,,terutama Tudung Bawal...
sbenarnya diaorang tu pakai Spray Pengeras Tudung..
 sya pun x nah pakai...
ada akak ofis kata dia beli Spray Jenama Kiwi,,leh cari kat Mydin
 rupa dia cam kat bawah




puas la sya cari kat Mydin & macam² pasaraya..Tak de...
rupanya ade ramai blogger kata dah x jual dah Spray ni by KIWI...patut la x jumpa jual dah..


pastu sya jumpa kat Fb ade jual Soggy Starch




Harga RM13 + 8 Pos Laju..
hmmm..cam tak berbaloi lak nak beli campur postage dah cecah RM21...
itu lum lagi tgok Seller yg jual mahal sampai cecah RM23 sebotol tu..
so,,bukan terdesak sangat pun nak pakai...
so sya KIV dulu...


so cuba google dulu...
jumpa la Spray Easy On ...
memang pernah nampak ade jual kat Mydin...
so dengan segera pi beli kat Mydin,,,x jauh pun dr rumah Mydin tu...



dapat lah beli...sebotol RM11.87 - 567 gram


dah spray kat Shawl...memang elok terbentuk je kat muka...
memang confirm comey je muka korang tau...hihii..
cepat pi beli..

02 November 2016

Sambungan : Reward Myself New Handbag & Cite² Handbag Lama...



Cite sambungan en3 sblumnya SINI
 puas jugak sya nak cari h/bag Pure Leather yg berkenan di hati...
banyak h/bag Pure Leather smua jenis cam design lembik² jer lembut h/bag tu...
payah tul nak cari h/bag cam Bonia sya tu keras & tegap


2 x pi cari,,cari kat Mitsui KLIA,,x kenan..
pastu pi IOI Mall Putrajaya lak...baru la jupe
itu pun ala² cam lembik gak la patern nya...
design pun biasa jer la..
h/bag x de la vogue color warna warni bagai...
sebab memang x de design Pure Leather warna warni situ...
terpaksa lah pilih gak...itu jer pilihan yg ade...


sblum beli,,,make sure dulu betul ke Pure Leather tu...
klu betul pure leather,,ade kat tepi beg
menda cam kat bawah ni,,pe nama ntah..
contoh la kut jenis leather tu..
ade bulu² gitu..
klu korang x sure mane 1 h/bag Pure Leather...
better tanya trus kat Sale Girl...
dia tau mane satu h/bag yg pure leather..
x yah la korang cari² dah..





masa nak beli tu da confuse nak pilih color per...
sebab ade 3 jenis color h/bag ni : krim, maroon & hitam
sya nak ke arah pilih maroon...
tapi kentalkan jiwa sebab masih x de lagi h/bag hitam..
klu h/bag hitam leh matching ngan baju maner² pun bleh...pastu leh pakai gi ofis or outdoor kan.
lagipun pkir,,,x per la,,,h/bag pink tu kan da ade,,,pakai la time sesak² nanti...


so...tekad amik Hitam...






x pe la x dapat h/bag maroon...
dapat paperbag Pink pun jadik ler...hihihi




yang bestnya h/bag ni boleh wat Sling Bag...
w/pun design biasa² jer,,,orait lar...
janji biar tahan lama
arap² ler kan....
moga tahan 10 tahun lagi....


maaf la yer,,,sya bukan nak berlagak sini...
nak bagitau jer betapa mahal h/bag pure leather ni & my future record,,,aiyooo...
yg tak menahannya harga H/bag Pure Leather ni...
mahal nak mammmpusss...
RM579.00 tolak diskaun 20%...
dapatlah RM463.20.....uiiii...over budget,,sya bajet RM350 jer konon nak beli...
so....tanggal 29/10/2016 mama dah terpecah rekod pembelian h/bag termahal seumur hidup..  (geleng hubby tgok,,,tp x cakap per sebab mama sndiri yg bayor yer,,hihih)
mama cool down kan hubby ngan cakap,,,x pe,,this h/bag for many² year....
(dalam hati,,,konon² la yer,,,entah iyer idok, sambil tangan di bahu,,,muahaha)


hihihi...tercapai gak hajat...
lepas ni berjanji kena jimat cermat yer...
seb baik Gomen dapat Bonus w/pun RM500 jer,...
boleh la top-up maner yg perlu kan...



Reward Myself New Handbag & Cite² Handbag Lama...



Sya duk cari² nak beli handbag baru...
sebab dah geram,,beg yg terbaru CarloRino dulu beli cite SINI
dah tersopak terhakis kulit pinknya,,,so dah jadi rupa buruk dah..
beg tu paling terbaru sya beli,,same umur syamim,,2 tahun setengah..




 
skejap je da rosak,,x cantik dah...
jadi pkir nak cari handbag baru..
smua handbag dah rosak...
kena la guna balik handbag lama...BONIA


handbag lama ni sya sangat pelik...
sya jarang pakai h/bag ni coz x suka x leh sangkut kat bahu..
kena jinjit ngan tangan jer,,pastu kecik,,x leh isi barang banyak...
berat lak tu h/bag tu..
w/pun sya suka beg tu cantik la 4 me,,,tapi x suka pakai sebab di atas..
h/bag ni usianya da 10 tahun...h/bag hubby bagi masa hantaran kahwin
dalam bpe tahun sya simpan dalam beg karungnya/dustbag pastu melepek je dalam almari..
x de simpan elok² pun,,,cuma untuk elak habuk je letak dalam Dustbag tu...
sya ambik balik pakai...
OMG,,,still nampak cam baru...
pastu yg peliknya,,,langsung x de terkopak² pun tali h/beg or kulitnya...


sriusly sya x pakar sangat pasal h/bag ni...
maklum ler dulu² mane mampu beli h/bag mahal...
beli yg RM30-40 hengget jer sudah,,asal cantik & minat,,,paling mahal pun RM100 lebih..
rupa²nya akak ofis bagitau,,,h/bag sya wat dari kulit...
tu tahan lama...
wah...x sia² hubby bayar mahal time tu,,,berbaloi²..





tengoklah condition tali h/bag ni still ok lagi..
pastu yg tak gemor,,,haaa...terkeluar² barang ternganga...
x muat nak isi barang keperluan wajib bawak gi ofis...




gitu gaya rupa x semenggah...tersembul segala barang kluar...
yg sbenarnya h/bag ni x de tali sandang...
tapi sya make-over pakai tali h/bag Carlorino sebab warna srupa coklat..
supaya leh sandang kat tepi bahu....hihih...aci tak??? so x de la rasa berat sangat h/bag tu
sebab biler sandang x rasa sberat jinjit di tangan...
iskhh...merosakkan fesyen,,gabung Bonia & CarloRino...
hihi..aci jer la kan..boleh jer asal padan




rupa² nya klu h/bag kulit...
ade tagging kulit kat tepi h/beg tu...
beg Bonia sya ade la menda tu..
cam pic bawah..hihi..baru mama tau menda ni...





sblum h/bag pink tu sya nah beli h/bag Carlorino warna putih...
tapi sebab ritu sebab urus pindah rumah & macam²..
beg tu tersangkut kesepian selama 1 tahun...
tup² pakai...bersopak terkupas habis...
wuiii..sedih giler...mahal jugak tu beli beg tu..

meh tgok rupa kejadian..







w/pun baru vakum,,,pakai jap,,,kuar balik habuk² putih tu...
dalam beg terkupas termasuk tali beg...
body beg masih ok tu...body wat dari PVC tu yg ok kut..dulu beli kat JPO SINI
tu rasa sayangnya klu x pakai...
tengokla klu boleh di make-over smula kan...
arap² leh pakai lagi..


so sya wat keputusan...
nak beli Handbag baru Tahan Lasak,,,
Pure Leather @ diperbuat daripada kulit yg tulen...
supaya leh tahan lama cam Handbag Bonia tu jugak...
biar mahal skit dari beg biasa...
asalkan tahan bertahun²...
x de la ko beli beg RM Ratus² gak tapi tahan 2 tahun jer,,kena beli baru lagi..
x ke membazir tu namanya...ralat pun sama....


opss...cite da panjang...
hajat hati nak tunjuk Handbag baru
terpaksa continue next en3... nt kite tunjuk kendian...hihi


31 October 2016

Periuk Noxxa di Bulan My Bday...




Salam & morning smua...
yessza...this month is my b'day..
x de la celebrate pun,,da tua² cenggini,,x kisah sgt x rai..
lgpun hubby ni bkn jenis kaki party...
klu bday anak² pun,,,mama jer la sorang yg ia² sibuk beli kek...
biasa la kan,,mesti ade pro n kontra,,,
klu sorg low profile...mamanya kena up skit...supaya ballance.. 


sya sonok sgt..
dapat something special dr suami...
sbenarnya mama x nah berangan pun nak beli barang ni...
tapi sebab da suami offer nak beli...
mama trima jer....hihihi


ekceli bkn hadiah bday pun...
tapi sebab dapat barang ni dalam bulan b'day..
kira cam hadiah b'day mama la jugak kan..hihi..
w/pun sbenarnya separuh harga tu mama yg kena top-up..
x kisah la,,,baik mama grab jugak dari x de langsung...
susah nak dapat offer dari hubby gini...hihi
maklum ler barang ni kira mahal gak ler kan... 




syok dapat periuk pressure cooker ni...
boleh masak tulang cepat...
hari tu adik ipar wat demo wat nasi goreng...7 minit je siap..
masak guna beras,,,trus jadi nasi goreng trus dalam tu,,,cer imagine..
ha...best kan..




ni up skit model tak berbayar...
hihi...da banyak kali snap pic..smua x elok...
x reti duk diam...
yg ni lah pic paling comel & semenggah..hihi


* nota kaki : i is mintak hubby belanja kek,,, tapi da bosan kek secret recipe...
nak kek kakak ipar wat,,nah makan dia wat,,,sedap,,,
kek Black Russian...tp dia balik kg lak mggu ni...cikgu kan cuti lama
hihi,,x pe tggu lambat skit...janji dapat makan kek sedap kakak ipar wat...


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...