FOLLOW ME

19 May 2015

Sambal Ikan Bilis Sedap TAHAN LAMA



Hati ni teringin lak nak makan sambal ikan bilis kering tu..
so mama wat sendiri lah,,,klu beli org wat,,x ikut citarasa sndiri..
bercinta gak la nak wat ni...
ok,,this 4 da 1st time mama wat sambal ikan bilis ni sndiri..
slalu dulu mak yg watkan masa blajar dulu..hihi


resepi ni mama amik dr fb...


SAMBAL GORENG TAHAN LAMA

Bahan bahan

Cili Kering 250 grm
Bawang Ros 1 kg (bawang besar pun boleh tapi lama nak kering)
Bawang Putih 2 biji labu
Ikan Bilis 1/2 kg
bahan ikut suka berapa nak letak;
Garam
Gula
Asam Keping

Cara

Goreng ikan bilis hingga garing, ketepikan

Blander cili kering bersama bawang ros dan bawang putih. Boleh juga digantikan dengan bawang 

besar tetapi lambat laa nak tunggu sambal menjadi garing..lagi satu bawang ros memberi rasa yang 

sangat istimewa kepada sambal goreng tersebut..

Panaskan minyak, tumis cili dan bawang tadi hingga kering dan masukkan gula, garam dan asam 

keping tadi.. dan kacau sehingga sambal menjadi garing..barulaa dimasukkan ikan bilis 



ok...
mama da siap wat ari semalam...
mama tak suka minyak banyak..
so kering skit sambal ni...
 kalau korang nak wat kena isi minyak banyak..
baru sambal tu boleh tahan lama & rangup...
jadi la gak mama wat..
tapi kena tambah baik lagi skill...
kena up lebih skit minyak...
yg ni sedap dah makan tp kena abiskan cepat la sambal ni..
sebab takut berkulat plak nt sebab kurang minyak..







tengah hari ni mama nak makan sambal ni ngan Nasi Panas
sedap ni makan camtu je ngan nasi yang sedang panas...
wallahhh...



this is my lunch menu today...




RM2 je belanja ari ni..
jimat kan sebab da GST,,,kena pandai belanja berhemah skang..
ingat nak masak nasi kat umah,,tp x sempat pagi tadi..
pastu pkir klu bawak pun,,nk tggu tgh hari,,,dan sejuk beku nasi kena aircond
so bek beli je,,,bkn jauh pun Gazebo ofis ni,,jalan kaki skit je
Gazebo ni kedai makan yg menjual di ofis..
murah cuma pilihan makanan tu terhad la...

k...sya nak Santap dulu...
daaa...

Syamim Jalan Kedek²...



Salam & Morning Smua...
rasa cam lama dah tak cite pasal dak kecik nie...
skang da aktif btul biler da dapat kaki bak kata org tua²...
da pandai jalan,,,tp tu la,,terkedek² goyang² lg jalannya..
masih blum btul² tegap,,,dalam x tegap jalan tu,,,merata² gak la perginya...


asal balik kerja petang jer,,,da pandai...
x mo masuk rumah,,,nak pi jenjalan dulu...
da puas berjalan,,,baru leh masuk rumah...
mama beli kasut sandal yg leh berbunyi 'cret cret',,,
suka benor dia biler bejalan berbunyi² 'cret cret' tu..
hihihi..mama layankan jer la...




so sblum balik kerja..
mama kena smyang Asar dulu kat ofis...
sbb biler balik,,dak kecik ni nak jenjalan dulu..
kalau abahnya ade,,,mama pas job ni kat abahnya..
so mama leh masak trus...





p/s : truk benor tgok rupa mama..
eye bad hitam tu truk benor...
mama ni klu Beranak Kecik,,gini la..
mesti mata cekung & hitam melengkar bawah mata..
sebabnya x cukup tidor...
mama mmg x bleh tidor slagi anak² tk tidor...
biler anak² da tidor baru la mama rasa lega & aman nak tidor..
huhu,,,sbb tu la mama minum kolagen nak topup apa yg kurang..

daaa...

12 May 2015

Syamim Betul² Tak Sihat..



Sblum ni mama slalu cite syamim ni very da Good Boy..
tp mggu lepas mmg mencabar btul mama rasa..
sebabnya 3 malam bturut² syamim asal malam jer nangis²,,selang 5 minit tido,,nangis
so,,,mamanya ni x dpt la tidor lena,,syamim pn sama x lena sgt dia..
mama da agak der,,mesti something wrong,,sebab x nah dia gitu..

hari 1st dia meragam,,hari ke2 tu amik dr pengasuh,,ptg tu meragam lg..
masuk hari ke-3 da start muntah² & cirit...so mama da agak dah..
mesti perut dia meragam...coz malam time tidor
dia menangis nongeng² punggung,,suap susu,,x nak
slalu klu nangis malam,,,bg susu,,kenyang,,tidor blk..
biler da start muntah,,,non-stop berulang² muntah sampai perut kosong..

so trus mama bawak gi Pakar Kanak² kat Nilai tu..
doc pun kata mungkin sebab Kahak yg banyak baby telan...
jd virus ke kuman,,cenggitu lah...
sbb tu asyik muntah & perut meragam sakit perut..
1st time,,,mama da anak 3 ni,,,tau rupanya sakit perut gini doc masuk ubat montot
yg taunya slalu demam je ade ubat montot,,rupanya sakit perut pun der
ubat tu utk cepat kesannya ilangkan Anti-colic,,utk ubatkan perut tu lah
pastu ade bg ubat makan skit..


sian sgt tgok syamim,,,punya x cukup tidor,,,
matanya pun da jd cam mata mama,,ade Eye_bad hitam tu..
 mata ngantuk tp x bleh tidor...
yg perasannya bile perut dia start sakit,,,,
mula² syamim berpeluh² banyak,,,nangis² dia gi kat mama,,,x lama pastu mesti muntah
ni la pengalaman mama rasa paling teruk utk syamim stakat ni sakit...
masuk spital hari tu pun x teruk cenggini...

Doc masuk ubat punggung,,
balik umah bg ubat makan plak...
pastu esoknya ade ubat utk kahak tp jenis cam Air Garam
tidor lena dia pas amik ubat tu,,,tgok esok harinya sihat dah..


Fuh,,,lega,,,mama ingat klu x sihat gak,,terpaksa la bawak pi Hospital
nak pi spital tu kesian lak kang nt cucuk sana sini


Alhamdulillah...mama bersyukur sangat..
syamim dah 2 hari btul² sihat skang..
tidor malam pun dah lena skang...

07 May 2015

Promosi Murah & Original Produk Babies Blink - LYANAZ


Salams..
skang tengah HOT Tip Top Produk Babies Blink
sesiapa yang minat kulit jadi Putih Pak..Melepak..
Mai Beli Cepat²...
Don't Worry,,,Murah & Original..


Pakej Harga Set Combo Babies Blink


Babies Blink 5 in 1 + Babies Blink Coffee
RM 60 SM / RM 70 SS 
( Dah termasuk Postage )






 Belian Babies Blink Sahaja


Babies Blink 5 in 1
 RM 35 SM / RM 40 SS 




 

Babies Blink Coffee
 RM 30 SM / RM 35 SS 

( semua dah termasuk Postage )





waaps me at : 019-9151360

I'm Back From Kg,,,But Sad Story



Salams...lama I cuti U
smalam pi Periksa Ujian ICT- Microsoft,,,giler punya susah,,,
masa 30 minit jer soalan byk,,,sape yg LULUS tu mmg terer giler la..
sya confirm kena Repeat balik Ujian tu,,hihi

sblum tu Balik Kg..
hmmm sadis & sedih sgt...
btul² sampai kg kul 7.00 mlm,,,kul 8.00 mlm Pak Sedara Call Mak
Saudara di Kg meninggal,,,Innalillah,,,
mak ajak blk tp sya x gi sbb penat & susah bawak anak ramai ni ha..
so mak pi sorg jer ikut Pak sedara tu..
Adik²ku hantar drive ke KL,,Pak sedara tggu kat sana naik keta dia lak..
x sempat beriya sembang ngan mak pun...

mak kata pi skejap je,,,tgok² gan jammed sgala,,
ngan pak sedara bz nak antar,,,
lastly lambat mak  balik...

I is sgt boring biler mak x de..
slalu klu blk kg,,,sya x pi jalan mana,,,duk rumah jer..sembang ngan mak
ni ha,,,terlampau boring,,sya pi jalan umah jiran pi lepak² & sembang
mesti jiran tu giler tkejut tetiba jalan umah dia,,,hahaha...
begitu terasa sunyi mak x de kat umah,,,
slalu klu blk kg w/pun cuti lama rasa cam skejap
iniha rasa cam lama btul nak abiskan 1 hari tu...


mak balik sampai kul 8.00 malam Isnin..
esokkannya 3.00 petang sya lak nak balik dah...
klu ikutkan adik Air Asia nak balik petang lewat skit..
tapi sya nak balik awal skit nk urus klengkapan anak² utk esoknya
syauqi lak periksa hari Rabu,,tu nk bg dia tidor awal skit..
klu balik lambat,,sampai umah lambat,,lambat gak dia tidor,,,kesian
lg plak sya nak bangun awal sbb nak pi periksa tu x tau jalan..


sedihh,,sob²,,,ni tak tau biler lak dpt cuti panjang jupe mak...
sya kesian kat mak,,,skang yg teman mak anak Jantan smua..
sya sorg je anak pompuan mak,,,mesti x sama cam anak lelaki kan..
sya ler jd tempat dia Cite-Citi,,,Bergossip Bagai...


OOoo...baru balik..da Rindu Mak...
I Love U,,,Mak..
Kasihmu Tiada Tandingan...
Da Tua² Gini Pun Mak Masih Caring Sya...
tapi mak sya x kira anak lelaki ke pompuan,,,smua dia caring,,,
sama jer,,,klu sesape anak dia dengor sakit,,,mula la dia resah x leh tidor,,,risau...
 Smoga Ibuku Sentiasa Sihat & Dipanjangkan Umur...Amin...

30 April 2015

Weeee...Cuti Sakan,,Manyak Syok Woo..






Ops,,,peguin pakai topi Santa..
hihi....bkn nak sambut Krismas & Salji..
tapi comey sangat Penguin ni...
dulu² ingat tak cite Penguin PINGU tu kat TV3..
suka tgok w/pun Pingu tu x cakap pe pun,,,duk isyarat & bunyi jer..
hihi,,ngarut lak mama ni...



K..sya Happy..
coz esok da start cuti sampai mggu depan..
best kan...
mama & anak² balik kg ngan adik AIR Asia..
hubby kerja,,so mama blk jer la,,,
kbtulan adik Offday time tu,,lega,,
klu x,,x dpt gak balik,,mama tk lepas lg drive sorg balik kg,,,hihihi
rugi rasa lepaskan cuti yg lama ni klu x blk kg...
yer la hargailah Ibu Bapa smentara mereka masih ada kan..
tapi sya ade Ibu jer...Abah da lama Pergi...


tapi adik start cuti 2/5...sayangnya esok & 1hb masih duk di rumah..
mama amik la cuti xtra 5/5 tu sebab adik cuti sampai 5/5...
terpaksa la ikut jadual dia,,da nk menumpangkan,, 
klu x,, x dpt balik,,,hihihi...


so 2/5 - 5/5 Mama Holiday di KG, Pahang...
klu duk kerja kat Pahang lg best,,ade xtra lagi cuti Peristiwa Mengundi & Hari Hol Pahang..
manyak syok sape kerja kat Pahang....wuiii best...


so klu mama sepikan diri dalam tempoh tu...paham² la yer...
 klu blk kg lupe diri,,,sibuk sembang ngan mak sampai suami pun leh lupa...hahah



Daaa...
Tata Titi Tutu....


27 April 2015

Perkembangan Syamim Untuk 1 Tahun Ni..




Sblum ni asyik duk tangguh nak wat entri yg 1 tahun..
Tetiba nak wat entri ni baru pasan...

Hari ni Syamim dah 1 Tahun 1 Bulan...
x de nak cite panjang pun...
juz utk Ingatan sya jer...


Skang Syamim 1 Tahun....tahap dia & perkembangan dia skang :
Baru je Pandai Jalan 3-5 Tapak...
Jatuh Bangun...tapi masih goyah & goyang lagi...
kakinya masih blum btul² tegap...
tapi masih bleh jalan terkedek² & begoyang² tgok dia jalan...
skang da pandai,,,asal masuk rumah,,,Menangis,,,
sebabnya x mo masuk,,,nak ajak pi berjalan² keliling taman...

 


hihihi...
anak Mama smua jenis lambat tumbuh gigi...
GIGI MASIH 2 BATANG 
lagi 2 batang x lama lg nak kuar tu..gigi atas kiri kanan gigi kapak




aiii,,susah btul nak amik gambor dia..
asal snap pic,,,dirikan dia,,,pastu cepat² dia jalan ke kita..
tu yg gambor bergoyang smua..




suka dia buat 'Munchung sambil sebut Woooo'
ntah per woo tu pun tak tau...hihihi
daaa...


Selamat Hari Lahir "SUAMIKU"



Semalam Bday En. Somi...
beriya mama ni angkut baby & smua gi beli kek..
klu ikutkan Hari Sabtu Ahad,,,klu somi x de kak umah,,,jgn arap mak ni nak kuar..
nak drive sorang² memang idok ler,,,susah nak handle anak² ramai sensorang..
tapi sebab KONONnya nak 'Kejutan' la sangat...
sanggup gak mama ni redah rrr...x de la jauh sgt pi beli kek..
Kedai Secret Recipe dekat blakang ofis jer pun...
pi walk-in je beli,,,malas nak tempah² sbb takut tetiba x jadi beli ker kek..



hihi...ade sesape reti baca tulisan deco kek tu???
muahaha,,,mama drift corner keta,,,gitu jadinya...
ehehe tak r,,,x tau ler sebab keta corner kuat ker...
tgok cam x bergerak pun kek kat seat keta tu...
mungkin abuk² coklat tu,,,x dpt nak melekat kuat tulisan kat kek..
masa kat kedai kek,,,nampak cantik je molek LOVE & Tulisan smua..
sampai rumah,,,x de rupa dah love & tulisan tu tunggang terbalik dah..
love tu terlekat kt kotak masa mula²...
mula² puas mama cari maner la LOVE ni,,rasa mmg nampak budak tu wat love..
skali tak dok,,rupanya kat kek...
pastu sya tepek balik & try adjust balik tulisan tu...
ade la gak rupa....


skali Kejutan x Jadik...
sampai je Abahnya kat Pintu si syasya dah cakap...(baru balik dari kerja)
"Abah,,,biler nak makan kek ni?? Ade dalam peti es"
huhuhu,,mek cha ni memang hantu kek,,suka sgt kek
x sabor sangat dah dia nak makan kek tu haaa..
mama ni baru pkir² kononnya nak bawa kek sambil nyala lilin bawa ke abahnya...
hancuss sgala plannn..
tingin gak nk tgok reaksi abahnya terkejut tu haaa..



lilin 3 batang tanda umur 30an...hihihi
kbtulan mmg lilin tu ade kat umah,,x beli pun..
abahnya x suka nyala lilin ni cam org Barat katanya
mama saje la nyalakan nk suh anak² tiup wat sonok² jer..
 budak² ni suka tiup² lilin,,,waima klu x de api kat umah pasang lilin,,,duk keje tiup lilin kekdahnya,,,da jd 1 hal lak mama ni kena idupkan byk kali lilin tu ha...
si syamim mata kuyu mmg dia ngantuk...
pas tu trus bg dia tidor...



Happy Bday 35
'Love'
Kami Sayang Abah




Pekena Kopi & Mee Maggi



Hujan tengah lebat kat ofis ni skang...
sedaap ni makan Maggi Panas & Kopi 'O' di kala hujan...
kbtulan x kuar lunch tadi...
daaa...

23 April 2015

CPUV Nuffnang I MCMC I MCDONALDS - FROZEN FANTA I SUNSILK I SAFI RANIA GOLD I TGIF - Meal I DIGI Postpaid




TQ Nuffnang...sudi gak bagi iklan pada blog sya yg biasa² ni
w/pun jarang² update,,ade gak iklan nk bertenggek blog ni..
w/pun x banyak maner...dpt gak bergerak angka tu..



hihihi...kengkawan sudi² kan lah klik² Iklan tu...
Teringin Betul Nak Merasa Pendapatan Dari Nuffnang Nie...


22 April 2015

Syamim Masih Breastfeed Lagi...




Da lama x cite pasal breastfeed..
k,,,w/pun syamim dah 1 tahun & minum susu formula..
tp dia masih juga breastfeed..
klu kat umah sya direct bf,,klu tgok cam dia x ckup susu..
baru la sya bancuh susu formula lak..

sbenarnya sya ni rasa malas dah nak pam susu di ofis..
tp biler kenangkan syamim ni 2-2 susu pun minum...
susu formula & bf pun dia mau jer minum..
sya mengepam juga lah di ofis..
buat tambah² susu yg ade..
sayang la nk buang je kan susu tu...
sbb syamim mmg minum jer susu bf tu,,,dia mau minum
biler top-up² gini,,,kurang la skit kos nak beli susu formula tu..
dpt la gak berjimat..
maklum ler skang smua kena GST...
susu MAK ni je FOC,,,no GST...
mama ni beli Pil Perancang Noriday kena GST RM0.70
bayar renew Ahli Cosway GST RM3.00
tu blum kira barang² dapur..
utk 1 hari,,,da cecah ber RM ringgit² utk GST jer..
huhuh...parah rasa,,,waima nak beli skecik² barang secoit pn kena GST..

sya ni malas pam bkn per,,,rasa badan ni sgt penat...
keletihan sgt mengurus hal surirumah ni..
biler x mengepam,,sya da jimat masa utk basuh botol² tu & alat pam susu
sya bleh urus perkara lain di rumah..

Part paling best bf ni sebab berat sya susah nak naik..
sbb lemak² & makanan x sempat jd lemak...
abis jd susu...
klu naik berat pun x steruk dulu lah...
sya masih maintain lagi berat...tu yg syok...
padahal makan sama jer cam dulu...


cumanya skang susu bf ni x smeriah dulu...
dapat la skali minum jer...1 botol
kalau sya rajin pam 2 kali kat ofis..dpt la 2 botol




 pam cik B 2-2...dpt cam pic...

 


campurkan jadi banyak ni jer...
skang syamim minum 4 auns skali minum...


insya'Allah harap dapat la syamim BF hingga 2 tahun..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...