FOLLOW ME

18 July 2017

Baju Melayu Hijau - Raya Tahun 2017



Assalam...
Baju Melayu Anak² Lelaki sya beli last minit...hari khamis baru beli..raya Ahad kan..
hari khamis tu amik cuti semata² nak beli baju diaorang jer..
terpaksa la amik cuti coz hubby hari malam memang x boleh usik..
sebab dia mesti nak gi terawikh tiap² malam...


sya terus pergi ke Nilai 1 @ ada sesetengah orang panggil tempat ni Nilai Square..
situ memang banyak jual Baju Raya...boleh matching 1 set anak-beranak..1 tema color..
sblum ni da nah survey 1 baju kat kedai ni...tapi hijaunya gelap sangat..
tapi kainnya leh tahan lasak utk anak² boboi ni pakai kan...masuk mesin basuh pun bleh.. 
sya suka jenis kain camtu supaya mamanya senang membasuh...
confirm payah koyak kecuali budak² ni jatuh..
sya x suka lah color suram² ni..nak cerah benderang klu boleh colornya..


pusing² kedai tu..jumpa lah color yg berkenan di hati...
fesyen lebih kurang sama..
cumanya kainnya jenis Cotton Silk.. 
kain ni sesuai sangat pakai masa cuaca panas,,,leh serap peluh...
sesuai ngan kulit anak boboi saya yg memang ada alahan kulit..
cumanya kain ni susah nak jaga...leh cepat rosak,,kena basuh tangan..
pastu x leh ganas² pakai,,,nt kainnya tertarik benang,,,memang x cantik dah klu jadi gitu..


sebab mamanya kenan sangat color tu & pkir anak selesa nak pakai..
redha jer la amik yg cotton silk ni..
mama pkir,,,budak² ni pun pakai kejap je baju raya ni..
bukan boleh simpan lama pun,,,kejap je diaorang da membesar...x muat pakai dah...
x pe la...amik jer...




baju ni jenis pakai butang katup...senang tau utk budak²...
terus tap,,tap,,siap,,,
x yah la mamanya kelam kabut di pagi raya tu cari butang baju melayu...
tiap² pagi raya memang mama sibuk sebab mama sorang je anak perempuan yg bertugas di dapur..yg lain smua anak jantan,,pepaham jer lar....smua duk tunggu nak makan jer.. 
so,,anak² leh pakai sendiri baju smentara mamanya tengah bizi...hihi..


 

Baju Adik Saiz 22
Harga : RM40.00 (lepas minta harga less)
rasanya harganya sblum tu RM55..x bpe ingat dah...sebab beli 2 pasang,,,dpt lah less byk skit
design leher biasa jer...memang utk budak saiz ni x de design leher teluk belanga


Baju Syauqi Saiz 32
 Harga : RM65.00 (lepas minta harga less)
sblum tu harga RM75,,,dapat diskaun RM10 
design leher teluk belanga


so mama da jimat banyak dah duit...
daripada beli baju melayu upin ipin di Jakel yg cecah RM100++ utk saiz kanak²...


ni nak tunjuk gambar raya diaorang pakai Baju Melayu tu...





eh..famili picca la plak..
ini je ada gambar..
gambar yg khas amik budak boboi 2 orang tu memang x de amik..
coz mamanya memang bz time tu layan tetamu..
abahnya mane amik port nak amik gambar...
mamanya lak dah lupa nak suh amik sebab tetamu ramai sangat terjah...
wassalam


Selamat Hari Raya Aidilfitri...
#raya kan sebulan...

17 July 2017

Teringin Meatball IKEA Punya Pasal...



sambungan cite SINI
klu pergi IKEA,,x sah la kan klu tak makan meatball..


mula² kite ronda² cuci mata....





suka betul budak² ni tengok konsep hiasan bilik tidur kanak²...
diaorang yg beriya tengok..mama malas tengok nt mama berkenan,,, susah hati abahnya..
hihi


pastu baru kite pi makan..
sbenarnya rasa masih kenyang lagi makan nasi kenduri kan..
tapi sebab bukan senang dapat makan meatball Ikea kan..
so beli lah jugak..klu nak tapau,,,mane sedap..
sedap makan masa tengah panas²..
so order 1 pinggan..tapi amik yg banyak...20 biji..
kongsi makan sama²..

chicken cop saje beli nak rasa..
& garlic bread & mushroom utk kudapan anak²..
sedang² elok la beli banyak ni jer..
itu pun puas nak perabis..
yg paling cepat abis of coz la meatball...licin...hihi

 




so tercapai dah hajat makan meatball..
next nt kite repeat lagi yer...sebab mama nak gi tukar barang kat IKEA...
hihi...

Baru Buat Member Kad IKEA



Haduiii..
rasa sgt kerugian..
sebab da byk kali borong barang kat IKEA..
kali ni kali ke-3 masuk IKEA kan...
baru lah nak ada kad member IKEA nya...
sblum ni da pernah daftar online...
tapi x dpt kad..
so pi customer service tanya caner nak dapat kad tu..
budak tu gitau..pi jer ade komputer/PC dlm IKEA tu...
print out Temporary Member Card..
slepas godek² PC tu..baru lah berjaya print out kad..
sebab 1st time kan wat,,,pastu mane ade sape pun kat situ nk tolong ajar..
pandai² ko lah godek pc tu..




akhirnya berjaya beli barang guna kad member..
sebab belian da lebih Rm200++
so lepas ni dapat lah member kad yg permanent..

p/s : sape yg x nah daftar online pun & x pernah jadi member IKEA,,,
korang rasa nak beli barang & jadi ahli..
bleh terus je pi IKEA walk-in & daftar je terus kat PC tu...
sya wat haritu lokasi PC kat Aras 2...tingkat yg sama ade Cafe IKEA tu..
print trus kad temporary IKEA..

dah jadi ahli...dapat teh & kopi percuma tiap kali kunjungan..
(tak tau plak slama ni menda ni free,,jenuh la duk minum air gas)
klu tau free baik amik air teh/kopi je... x yah beli dah air gas tu...huhu

da...

13 July 2017

Shoppin @ IKEA Cheras



Lepas pergi kenduri kahwin anak bos cite SINI
terus gerak ke IKEA..
sepetang jugak la masa spend kat situ..dekat pukul 7.00 malam baru gerak balik..


ni yg malas masuk IKEA ni..
sya target nak beli sikit jer barang..
tapi bila da masuk IKEA memang rambang mata..
klu boleh smua nak capai masuk troli..
sebab IKEA ni kan memang konsep hiasan rumah moden,,,memang kena ngan jiwa sya..




Barang² yg sya beli :





whiteboard/papan hitam utk anak² blajar..
da lama nk beli board ni,,sebab x pergi² IKEA,,x dpt la beli..
ni da alang² pergi..borong sakan..
si syasya masih x brape pandai lagi mengeja...
sblum ni gi umah kakak ipar ada board ni,,tgok dia tulis² kat board tu cam sronok jer..
tu yg beli utk dia,,supaya dia jadi rajin & semangat nak belajar lepas ni..
tengok pun,,selepas pasang board ni,,,memang dia masih semangat lagi nak belajar..
memang sesuai & patut sangat beli utk dia..
adik dia (syamim) pun jadi nak belajar jugak biler tengok kakak dia menulis kat situ..
board ni depan blakang leh guna...
depan bleh pakai utk marker..
belakang utk tulis pakai kapur cam kat skolah tu..
harganya berpatutan...RM79...




bakul kain kotor & dustbin besi IKEA ni pun mmg sya aim nak beli jugak..
sblum ni da nah beli bakul ni...harganya pun x mahal sgt..RM9.90 jer 1..
sya suka pakai bakul ni sebab ringan jer klu nak jinjit nk bawa ke mesin basuh..
pastu senang nk bawa,,,kepit je sebelah tgn,,sebelah tgn lagi bleh pegang menda lain lak..
klu bawak bakul/raga kain lain,,dah la berat,,pastu kena pegang 2-2 belah tangan kan..
klu nak bawak kain kotor dari Tingkat Atas rumah..memang sesuai...


dustbin lak,,saje nak letak kat ruang tamu..supaya senang anak² nk buang sampah...
biar tong sampah depan mata anak...klu x,,memang pemalas depa ni buang sampah..
letak tong sampah cantik dekat ruang tamu baru lah sedap mata memandang..
tapi sampah kering jer lah yer...kang klu masuk sampah yg berair..
ade yg kena 'wachaaa' ngan mama ni ha...
klu ikut hati memang berkenan benor ngan dustbin color Putih...
tp color putih ni kan cepat kotor..mula² cantik ler...
kejap jer nt,,da ade anak² kecik ni kan..
jgn cakap la color putih nk kekal putih...
so mama amik je la color kelabu tu supaya tong ni leh kekal lama pakainya...hihihi
RM39.90




marker/pemadam board & sudu/garfu,,,x masuk dlm list..
yg semua kat bawah ni x cadang pun nak beli...

jap capai tu..jap capai ni..
dah ter over bajet lak beli...
sabor je la...
target nak beli yg lain,,,tapi yang lain pulak yg dicapainya..




Mulig Cloth RM24.90
sebab besi & murah..
sya beli lah..
da byk sebenarnya penyangkut baju ni..
tp beli kat tesco penyambungnya plastik...so asyik patah jer..
nampak ni besi harap kukuh & tahan lama lah..
dgn syarat jgn letak baju byk²...
ni ha letak sampai berpuluh² baju,,,tu yg patahnya...hihi
beli khas utk letak baju kerja sya yg da siap 'Iron'




Mulig Drying Rack RM59.00
beli khas utk sidai baju anak²..
yg ni jenis boleh lipat..so senang nk alih² & ringan je..
klu x nak pakai...lipat & simpan..
asyik x cukup je ampaian nak sidai baju...
beli ni senang leh asing utk baju anak² je & rendah..
nt bleh la suh anak² kutip baju sndiri pasni sebab diaorang sampai kan..
tu je motifnya..hihi..klu ampaian skang...anak x sampai nk angkat baju yg da jemur..
gambar sumber google sebab en. somi lum pasang...





Lennart Drawer Unit RM34.90
barang terakhir dicapai...
nampak cam besarkan...
sebenarnya kecik je barang ni..
leh la letak bawah meja gitu..
gambar sumber google sebab en. somi da pasang..
tp x siap sebab susah nk pasang & lubangnya x sama..
puas da godek² & ketuk...
so drawer ni terpaksalah kena bawa ke IKEA smula utk Return/Tukar 
nampaknya kena pi lagilah IKEA...
geleng kepala en. somi nt isteri shoppin lagi...hihihi


11 July 2017

Pergi Kenduri Kahwin Anak Bos di Cheras



Assalam...
Sabtu lepas anak bos kahwin buat kat Dewan Kampo, International Youth Centre (IYC) Cheras
1st time dengar nama tempat ni,,,tapi sebab suami slalu pergi Hospital HUKM,,dekat² situ
so x de la risau sangat sesat....skang senang kan,,,pakai je apps Waze atau Maps...
terus sampai tempat dituju..


sampai lebih kurang pukul 12.00 tgh hari..
tgok bos pun bz je kan,,,x sempat lah amik gambar ngan dia..
masa kami nak balik lak,,pengantin baru sampai...
lagi lah mak pengantin bz bonar kan...nak amik famili photo lagi..
so,,dapat salam jer ngan bos masa balik...




x dapat amik gambar ngan bos..
amik gambar bos kat pelamin pun jadik ler..



door-gift dari bos dapat gi kenduri ...





nak balik tu nampak Photobooth..
da free jer..amik la peluang...
suami malu² masa nak amik gambar...
mula² x nak amik pic,,,at last kena paksa ngan isteri..
terpaksa lah...hihi
terhibur gak masa amik gambar ni...
rasa kelakar sangat masa nak amik gambar ni...sebab kena paksa pakai props..
hihi




balik tu terus singgah IKEA..
sebab dah dekat tempat ni ngan Ikea
hihi...da lama ni aim nak beli barang kat Ikea..
nt cite aper kite borong kat Ikea yer...
wassalam...

05 July 2017

Selamat Hari Raya Aidilfitri : Raya Kg. Sya Tahun 2017 Ni...



Assalam...
Tahun ni suami dapat Cuti Raya..
so memang eksaited lah sya beli baju raya...ada lah lebih kurang 3 pasang baju raya..
kebetulan lak belah suami,,,adik ipar tunggu due date bersalin jatuh hari raya..
famili suami x blk kg..so suami raya kat umah saya jer lah...


x dapat nak amik gambar famili cantik²..
sebabnya x dan sya siap makeup & pakai baju raya...
orang dah serbu rumah,,,non stop lak tu orang datang..
so,,dapat curi masa skejap² je amik gambar..
anak² lak da mood ke laut...so gambar soo soo jer larrr..
ni jer la gambar yg hadooo...


Akhir Kata :

Selamat Hari Raya...
Maaf Zahir Batin...









x cukup ahli..
joe kerja di hari raya..
ayie lak tolong amik gambar..
abang² x blk raya tahun ni...


wassalam...



16 June 2017

Baju Raya Jalan² Tahun 2017



Cite baju raya lagi...w/pun bz kat ofis ni..
gigihkan diri update gak pasal baju raya ni..
sebabnya biler tahun depan,, sya akan view balik tgok blog ni...baju color aper yg dah beli
supaya tiap thn color baju sentiasa akan bertukar..
biler da bertahun mmg da luper color ape² yg pakai..so sya rujuk balik blog...hihi


Memang tiap² tahun sya cuba pastikan baju utk jalan² raya ke-2/ke-3 beli awal sblum bln puasa
sebab nak pilih baju² tu kan lama...kesian klu bawak anak² time puasa..nt letih diaorang..


cam biasa...shopping kat Parkson...




ini beli kat Parkson Seremban Prima..
x byk pilihan sgt..


then repeat lagi cari baju raya mggu lain plak... 
mula² sya gi Jusco Equin...tp x reti nk cari baju situ..
pastu trus ajak suami ke Parkson Putrajaya..
baru ler leh jumpa baju yg sesuai bekenan di hati...hihi
 



cam biasa...
baju & seluar raya paling banyak of the year...
sebab girl kan...memang mamanya sakan memilih byk design...rambang mata
pic bawah ni smua kepunyaan syasya..
tu lum campur baju yg kat atas tu 2 helai...
hahaha..byk kan..




seluar syauqi & syamim x beli kat Parkson...mahal sgt wei..x mampu mak..
so pi terjah Hari² pulak..
dapat la sambar 2 helai seluar tiap² sorang..
songkok baru utk syauqi,,,syamim punya da beli tahun lepas
tali pinggang syauqi & syasya...adik pakai je yg ada skang masih cantik..
 



ini pun da Ratus² gak abis,,,jenuh mama saving you...
1 tahun skali kan belanja..
tu blum betul² Branded sgt ko...klu Branded mau kopak beribu..


skang yg tinggal x beli lagi Baju Melayu BoBoY² je...
ingat weekend ni nak cari..
kasut & sandal raya da beli dah semalam tapi gambar x de yer..
biler da byk kelengkapan raya da selesai,,,x de la serabut kepala ni..
jiwa pun tenang jer...


wassalam...

15 June 2017

Baju Raya JAKEL Tahun Ni....2017



Salam...
kbtulan masa balik kg yg lepas...
lalu Jakel Senawang..jakel ni baru je buka Branch di situ..
tgok lak sblum tu di fb Jakel akan mulakan offer Happy Hour start mggu tu...
so ajak suami singgah Jakel,,,x pernah shopin kat Jakel..


so sampai la...
masa tu tgh ade offer Happy Hour Baju Melayu...
then pilih la color utk suami..
mula² sya da plan tahun ni nak Tema Color Biru Turquoise.. 
skali cari color da jumpa tp jenis kain lak x bekenan...
pastu suami lak x nak sebab dia kata dah ada Baju Melayu warna tu..
dia x nak lah ade Baju Melayu color sama,,,bkn slalu kan beli baju melayu,,,
biarla baju melayu dia ada macam² color,,,
jadi sya ikut je la,,sebab kite ni pompuan, baju smua color ada kan...hihihi
so pilih Color Tema Emerald Green...
 klu ikutkan color ni da lama outdated,,thn² yg lepas da Trending..
tp beli je la sebab color ni mmg x nah ade lagi..



 

1) sya pilih Baju Melayu suami Brand Aaron Aziz..
cutting biasa,,,suami x suka fit² ni...
2) Kurung Moden Sya
3) Kurung Moden Syasya


mula² ingat nak beli skali Baju Melayu Upin Ipin utk Syauqi & Syamim..
tapi harganya mak oi...Rm100++ gitu sorang...mahal sgt la rasa..
cam baju dewasa lak harganya..
klu beli kat luar bleh dapat murah lagi...
tak berbaloi rasa nk beli mahal² sgt sebab budak lelaki bknnya pakai sgt Baju Melayu..
 sekejap je, dah tak muat nak pakai...
tak jadi beli kat diaorang....
ingat nak pi cari kedai biasa je...


But seriously rasa cam Tipah Tertipu je Jakel ni...
sya pilih cepat² takut x sempat dpt harga Happy Hour..
pastu adik SalesGirl Jakel yg ikut kami tu cakap :
"kak jgn bimbang... akak lambat bayar pun x pe,,,sya da lock harga murah utk akak"
so sya pun relaks² je pilih...
sedangkan tgok org lain duk sibuk tggu Speaker Umum Happy Hour...
org lain duk angkat² tgn antara 10 org je terpilih nak dpt harga tu..
sedangkan memang Jakel tu jual harga yg sama je sebenarnya...
x payah tggu Happy Hour,,,SalesGirl boleh bagi harga baju yg sama dengan Happy Hour


hrmmm...pasni memang sya x mau dah shoppin kat JAKEL
membeli pun sbb terpengaruh iklan by Artis Scha Al Yahya & Awal Ashari...
majoriti Baju Raya Wanita harga start RM150 smuanya...RM150 tu harga Happy Hour lah..
x de yg murah lagi dr tu w/pun Happy Hour...



sekian cite Jakel kite kali ni..
da...
Selamat Berbuka Puasa,,,ops jgn buka skang yer...tggu Maghrib nt...hihi


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...