FOLLOW ME

15 July 2016

Candid di Pagi Raya Pertama



Pagi Raya 1st tu bdk syamim happening sgt..
mood sangat baik..
da cam shoot outdoor la plak...ceh² perasanlak mamanya..
layannnz jer la picca...








siap meloncat keriangan tanpa disuruh...hihihi..
 



 

14 July 2016

Raya 2016 1st Raya @ Felda Purun



Raya Pertama Tahun 2016 cam biasa lah...kami beraya anak beranak jer..
tahun ni Alhamdulillah...orang lambat serbu/terjah raya rumah kami..
so pagi² raya lagi cepat² terus pergi ziarah Kubur Arwah Abah...
lega sesangat hari raya 1st da dapat pergi ziarah kubur..
masa kami sampai pagi tu pun clear,,tak ramai orang..
mungkin smua orang nak elak pergi pagi takut crowded cam tahun² yg lepas..
memang lapang je Perkuburan pagi raya tu,,,ade la 3-4 buah keluarga kat situ..
dapat la sampaikan doa yassin dll kat Arwah...




slalunya umah kami klu terlewat skit keluar dari rumah...
mmg tak dapat gi maner da lepas tu...
x putus² orang datang beraya..
nak berehat lunjur kaki pun x sempat..
nak cite tersangat penatnya..mak sya dah tumbang demam raya ke-3..
maklum ler badan dah tua,,tp duk pulun wat kerja cam orang muda..
tu pun sya banyak tolong gak la tahun ni,,,sebab syamim da besar, x memerap..
leh la wat kerja..
& Rekod This Year,,,I'M Happy,,da berjaya membalut Ketupat Palas cara mak sya lah...
Ok yer,,,mak sya mmg cerewet bab balut Ketupat Palas...
nak cantik kemas,,& paling penting, mak tak suka cara balutan Ketupat Betina...
ketupat betina tu cara balutnya lain & senang..
yg mak sya nyer stail...mmg susah giler yer...& rumit tapi mmg cantik..
sbb tu dalam famili,,,sorang pun tak pandai balut ketupat tu...rumit..
so mmg kesian mak sya terpaksa balut sengsorang...
tp bukan kami paksa dia wat ketupat tu,,dia sendiri yg nak..
sbb dia sendiri yg suka makan...
klu kami ni ha,,,belasah jer,,,lemang ke ketupat,,makan jer,,,asalkan pulut...hihi
so this year sya da lepas Piawaian Sirim Mak Kome Wat Ketupat...
fuhh bangga...tapi comel² jer la ketupat sya,,,maklumler sya baru blajar..kira orait la..
lupa nak snap gambar ketupat comel tu...kiki...
 eh..lari topik plak...
back to story raya...




sblum pi kubur...sempat bergambar raya...
anak² jantan pakai jer baju melayu raya tahun lepas..
sya baju zalora beli ritu SINI
si syasya lak,,,sbb anak dara girl kan,,x sah la klu baju raya x banyak
beli Jubah Raya baru kat dia,,sian pulak kang tgok baju sama je cam tahun lepas..
yg lelaki ni tak kisah sgt klu baju melayu sama je tahun lepas,,,slalunya la kan...hahah
si syasya paling banyak baju t-shirt dia sya beli...kalah baby syamim...hahaah
yg butterfly dokoh tu,,,sya tampal sendiri...tapi tak reti...
baru pakai da tercabut 2 dokoh tu,,,tinggal je la 2...




 


bergambar ngan budak 2 org ni je last nya..
si syauqi moody pastu,,,sibuk nk tgok TV citer Cartoon...
seb baik gambar tahun ni menjadi...
tapi sayang lah,,,sya bergambar ngan mak,,,gambar gelap...x jadi..
gambar skluarga pun tak der...sbb x cukup korum 1 keluarga...




ade la sekeping gmbr ni ngan Paksu Kimi...wat kenangan


&

budak² ni collect Duit Raya & MZB ngan Opah diaorang..





gambar syamim tak jadi pulak masa snap tu..
sbb salam skejap je trus lari...
x sempat snap byk kali,,,dpt snap 1 kali je tapi gmbr x elok...
gmbr sya lak,,,x dok sape nak snap,,,huhu sedih...


Ok lah...sampai sini saja..
nt sya continue lagi klu ade masa terluang...
daa....


p/s : this year rumah mak tak meriah...
smua tak balik Raya 1st..
ade sya anak beranak memeriahkan suasana & kimi jer..
yg adik sorang tu keje guard skolah mmg tak de cuti raya,,,
yg sorg isteri tgh pantang,,x blk kg
yg 2 org lagi Raya ke-2 baru ade..
sorg sbb keje gak,,
sorg lagi raya rumah isteri dulu..
(for my rekod only)

13 July 2016

Raya 2016



Selamat Hari Raya Aidilfitri..
Maaf Zahir Batin...


baru sempat nak ucap..hihi..
sriusly mak tahun ni raya mmg sempoi je..ala kadar..
sbb mood mak da ke laut..sentap..hihi..
sedih tak dapat raya ngan suami....
baju raya mak tahun ni x de...yo lah...
adee,,,tp tak kira baju raya sebab mak beli utk pakai kat ofis..
tapi tak sempat pakai,,yg beli kat Zalora cite SINI
so mak buat baju raya jer la...
itu pun spasang tu jer la...slalunya tiap tahun mak beli ade 2-3 pasang gak lah..
so zaman GST ni kite berjimat yer..
mak shoppin baju anak² je la banyak...itu pun t-shirt je lah byknya..

tapi dapat jugak rawat hati yg berduka..
suami dpt balik awal Raya 1st tu...tp malamnya baru sampai rumah kome..
dia beriang raya umah maknya dulu sbb lalu umah mak dia sblum sampai umah mak
gitu la slalunya pun...
tak pelah...dia pun nak raya ngan mak dia jugak kan...
cam mak gak nak raya ngan mak kome tiap tahun,,,hihi


so happy Raya ke-2 dapat raya ngan suami..
kami pi beraya rumah saudara suami kat Pekan, Pahang...
semua belah suami pergi,,so meriah la smua berkumpul..
jadi..
dapat la gak bergambar kami skeluarga...


Yeaaa.....
ade gak gambar raya kami 1FaMiLi..
Alhamdulillah...




hubby & anak² berbaju baru..
mak pakai jer baju yg nah pakai kat ofis...
lgpun masih baru lagi jugak...
konon² nak beli baru tp tak sempat...hihi...
tudung je baru,,disponsor adik ipar beli kat vietnam...neelopar cetak rompak..
tp sbijik sama cam neelofar siap ade tag besi gitu..
baju suami pun disponsor adik ipar gak beli bercuti dr sana..
hihihi...hati sedih konon tak de mood..
gitu la gaya jadinya persiapan raya...hihihi


24 June 2016

Kabinet Baru Penghias Ruang



Wah,,,da brape Ramadhan...x lame lagi nak raya dah..
mggu depan dah nak balik dah kg..Jumaat depan..
encik suami hantar jer kami anak beranak balik kg..
dia keje tiap kali Raya..x balik lah
hai,,mood nak beli baju raya kureng jer...
sbb tiap tahun raya tak dapat beraya bersama skeluarga..
x dapat salam raya ngan suami..
gambar raya skluarga anak beranak pun x dapat amik...
sob soob..sedih...huhu...
tapi yg gumbiranya,,,aku dapat Raya ngan mak aku jer lah lama²...syokk
klu ikutkan hati teringin nak tinggal beraya ngan suami...
tp biler pkir balik,,,x de faedahnya sbb congok je la kami duk kat rumah..
suami kerja,,,plak² raya kadang OT sampai ke malam...
sia² je kami tak balik raya tapi duk tggu jer kat rumah..
lain ler kalu dia keje shif petang,,,sempat la raya pagi tu sesama...
pastu 3.30 petang baru gi kerja..itu boleh pertimbangkan klu nak raya ngan suami lah..
tahun ni dia kerja shif pagi,,,tu pun tak tau balik kul baper kena OT...huhu
abaikannn...


sblum ni da lama pkir nak beli Kabinet...sya tak tau per nama specialnya..
mula² pkir cantiknya kalu ade Meja Konsol...
tapi lepas timbang tara pkir ade anak kecik...
yg mmg notti tak reti tangan tu duk diam,,,kejap conteng,,kejap ketuk sana sini..
baik lupakan jer hasrat nak deko cantik² Hall rumah tu..
kena cari perabot yg sesuai dulu ngan skang..
sblum ko nangis tak berlagu beli barang mahal skejap je da rosak..


pkir nyer pkir...ape la perabot yg sesuai utk penghias ruang tetapi berguna amat???
last skali got Idea...
beli Kabinet Berlaci...


tujuan beli kabinet utk letak baju syamim yg banyak..
hihi..cam tak sesuai je letak almari baju kat tgh Hall kan..
tapi tu lah,,,sbenarnya nak memudahkan urusan sya stiap hari...
tak perlu berlari ke bilik bwh or jauh² naik tangga ke atas..
stiap hari kena letak baju syamim dalam beg utk hantar ke pengasuh...
so,,,lepas angkat baju di jemuran,,,lipat depan tv,,terus simpan kat situ jugak..
jimatkan masa pun sama..
so far syamim masih lum berminat punggah baju dalam laci² kabinet tu lagi..
klu lepas ni dia suka punggah,,kena alih la tempat lain pulak..




hah,,,tgok lah penuh kesan conteng...belakang kabinet lagi banyak
hasil nukilan baby syamim..
 mama duk doa jer,,,jgn la ko conteng Kabinet mama ni ha...
sebab warna cerah kan..
suami suruh ambik warna gelap tapi sya tak nak..
sebab suka sangat color ni...Redha jer la klu kena conteng pun..


rasa cam berseri la skit Hall...
ade Kabinet ni...
x de la kosong jer..
dah jadi tempat suami letak songkok, wallet & barang² dia lak..
x per la,,,drpd dia semak letak barang kat Tiang Divider Deko sya tu.. SINI
dulu tiang tu jd tempat letak barang segala mak nenek dia...
hangin jer rasa,,kite ni nak hias rumah lawo...
tp dia main letak jer sumbat sane sini barang...
suami korang cenggitu tak???


so letak jer la bang oi barang situ..
sya bagi space special khas kat situ...
senang nak ambik kann..



23 June 2016

Resepi Cracker Cheese


Picca with & out Flash...
 


kelam kabut wat...so tabur x semenggah..
wat sambil bersilat ngan baby syamim...tu yg rupa gitu tu..
letak kertas tu supaya senang nak tarik kuarkan dari bekas...


hurmmm...sedap...
anak² & suami suka sangat..
suami siap mintak wat utk Hari Raya nt..
tgok la klu rajin...
sebenarnya senang je pun nak wat...
skejap je da siap...nak susun biskut jer la amik masa..
ni resepi orang yer...amik dr Fb
 
 
 


Bahan-bahan :

250 gram Cream cheese 

1 pack biskut Duluxe Cracker (Brand Hup Seng)
1/2 tin susu pekat manis ( kalo x suka manis boleh kurang kan)
Susu Low fat / full cream
Sedikit milo (sebagai hiasan)
1/2 cawan whipping cream
3 sudu besar butter

Cara-cara membuatnya :

  1. Pukul cream cheese, susu pekat manis. Kemudian tambah whipping cream n butter. Pukul sebati..(*sya nyer tambahan tips : agak² kembang adunan (pakai mixer) trus stop,,,x boleh lama² putar nt adunan jadi x gebu dan berair...)
  2. Kalau xde mixer guna blender jer pon boleh.
  3. Bila dah kembang / sebati masuk kan 4 sudu susu full cream.
  4. Sediakan bekas utk cheesekut ni.. letak baking paper utk memudahkan kita keluar kan cake ni dari bekas.
  5. Ambil bekas lain dan masukkan sedikit susu full cream / low fat - sedikit saje untuk celup biskut.
  6. Celupkan biskut 1 persatu ke dalam susu tadi dan susun ke dalam bekas.
  7. Celup saje, jangan rendam.. kalau rendam nanti biskut tu lembik.. *sye celup dlm air nescafe.ikut citarasa masing².
  8. Selepas siap susun biskut, letak campuran cheese cream tadi di atas biskut..
  9. Sapu rata.. nipis² ajer ye, x perlu tebal²..
  10. *kalau nk bt cheesekut leleh boleh la tebalkan lapisan cheese
  11. *kalau susun dlm bekas² kecik tula ye..adunan cheese boleh la dicairkan sedikit ala² cheese leleh..
  12. Then, tabur kan milo di atas cream cheese.
  13. yg ni optional ye, tak nak letak pun xpe.. resepi asal² nye x letak pun..kali ni sye tmbh sikit
  14. tabur serbuk koko bersama milo.ada rasa pahit2 manis gitu..
  15. Ulang langkah 5 - 7 sehingga cream cheese abis..
  16. - buat sampai hbis cream cheese habis dilapis.. kalau nak tebal guna bekas yg kecik so dpt buat banyak lapisan..
  17. 9) Dah siap masuk kan dalam peti sejuk..
  18. - bagi cheesekut ni sejuk dan keras sikit.. lepas tu baru boleh potong..
 
rasanya dah jatuh cinta ngan Cracker Cheese ni...dah tak pandang Kek Tiramisu dah...
 sila lah cuba...memang sedap...sape peminat Cheese mesti suka Resepi ni...
daaaa...

21 June 2016

Cara Sya Rawat Anak² Sakit Chicken_Pop @ Campak Semulajadi Tradisional



Salam,,,continue cite SINI
syauqi tak de tunjuk simptom nak sakit pun..
si syasya nampak dulu,,,tapi syauqi dulu yg tumbuh campak tu...
mak sya kata klu budak nak kena chicken pop slalunya akan demam dulu...
ataupun cirit-birit...
si baby cirit hampir smggu pastu jap² demam..da 2-3 kali demam skejap²..baru kuar campak
si syasya lak camtu gak,,,oleh sebab sya da tau simptom tu,,sya tak bagi makan ubat demam
orang tua² kata elok budak yg cirit birit dulu sebab panas campak tu kuar skali..
jadi biler dia kena campak tak teruk sangat...


si syauqi memang btul,,,dia x cirit tp ade nampak cam berhingus je..
& memang dia paling teruk kena,,,besar² chicken pop dia tu..
nak pulih pun lambat kesan lepuh tu..
3-3 diaorang kena chicken pop tu demam...
sya memang tak bagi ubat demam sebab nanti chicken pop akan bantut..
x abis kluar,,, klu tak abis,,,penyakit ni akan berulang smula atau merbahayakan kesihatan..
so klu suhu badan anak² panas sangat,,sya cepat² basahkan kepala anak² & lap² air..


sblum ni ade kawan anak dia pernah kena campak ni..dia share beli ubat kat farmasi..
sya pun beli sama,,,rasanya ubat tu wat dari daun mambu jugak kut...
utk hilangkan gatal² badan,,,leh guna utk mandi or lap² badan..
sebab warna hijau cecair kat dalam tu...
pandai je ko nyer andaian...hihihi




harganya RM25.20
pakai skit jer,,cukup utk 3 beradik tu...


smentara tggu mak datang dari kg ritu...
sya pakai ubat ni lah...
sya & suami tak pernah tgok & kenal Daun Mambu..
nasib baik mak bawak dari kg...
sya rebus daun tu & mandikan diaorang...
mandikan air tu x yah bilas...
pastu sya campur skit ubat Pinetarsol ni dalam air mandi tu..
x yah sabun dah sebab ubat ni cam buih² skit...




biler tgok lepuh² campak tu da kuar banyak lebih 5 biji..baru sya bagi minum air kelapa..
tujuannya utk bagi keluar abis campak...slain tu,,,bagi tenaga mineral kat tubuh badan..
anak² sya biler demam ni smua jadi x selera makan...tambah lak dalam mulut ade lepuh² gak
so minum air kelapa jadi bertenaga jugak w/pun tak berapa makan...


tiap² hari sya akan sapu Bedak Sejuk kat seluruh badan anak²..
seelok²nya bedak sejuk buatan homemade sndiri sangat bagus...
tapi klu da tak der,,,beli je kat kedai...
mak sya ade bagi sikit yg wat sndiri...da abis yg homemade terpaksa gak beli...
Bedak Sejuk beli ni kasar² skit Texture Bedak tu...
klu yg wat sndiri halus & licin je biler sapu kat badan...
bedak sejuk tu campur ngan air ubat Pinetarsol tu atau air rebusan daun mambung...


Paling Penting : Tawakal tu Allallah...
setiap hari minum air penawar & mandi air penawar tu...
masa syamim ari tu mak yg bawak air penawar..
ni si syauqi & syasya tak boleh pakai air penawar tu sebab air tu baca khas nama syamim...
si syauqi & syasya,,,Abahnya @ Encik Suami sendiri je wat air penawar...
tu pun sebab tak tau nak mintak kat sape & kenal sape² yang pandai...
at last mak bagitau ade doa khas campak ni dia baca..
sya pun Google lah...jumpa trus print bagi suami
suh dia baca sndiri...senang wat sndiri air penawarnya..


Alhamdulillah da beransur pulih da anak²...
lepuh tu pun da hampir² kering dah...
tapi masih lum sekolah lagi ni...
nak 2 minggu la masuk mggu ni tak skolah...
biar betul² sihat,,,takut orang len pulak berjangkit..


sape² yang tak faham tu sini sya share Doa & Rawatan Campak tu..
senang skit korang baca...lebih ringkas & senang faham...

http://rawatan-islam-alansari-jengka.blogspot.my/2014/04/demam-campak-kaedah-bahan-rawatan-dan.html

kalau x boleh try klik SINI 

sya memang x de bagi anak² minum ubat amik klinik pun...
kecuali masa gi amik MC syauqi utk cuti skolah doktor bagi ubat Selesema/Tahan Gatal
tu jer la sya bagi...sbb kesian takut diaorang gatal badan kan...
sebab sya takut betul chicken pop tu x abis kuar...takut berulang...
lagipun sya percaya orang dulu² memang ni jer la kekdahnya rawatan...
turun temurun camtu la orang sembuhkan campak ni...
mungkin lain orang lain cara fikirnya kan...
cam sya rasa orang dulu² jarang dengor meninggal sebab demam ni...
agaknya kaedah perubatannya berkesan la kut..
itu anggapan saya lah...
harap² tips saya ni membantu sesape yg memerlukan..
sekian...




LANGSIR RAYA I TAHUN 2016



Hampir 5 tahun jugak la tak buat langsir baru...sejak wat langsir dulu SINI
memang sengaja tak wat sebab memang tahu nak masuk rumah baru...
so sabar jer lahhh..


sejak pindah rumah bulan 10 tahun lepas...x sempat² wat langsir baru
pakai je langsir yg maner ade dulu... tak berlangsir baru rumah tu..
fuhhhh,,,memang sabooorr je kan diri ni hampir 8 bulan gak,,,pejam je mata...
duit bajetnya dah ade,,,tapi masa je tak de nak gi wat..
pastu tak de masa nak survey langsir...
 malas la nak beli terkejut² tu kang balik tak pueh hati lak,,,
duk merungut je kang x abis²...
so biar lambat² skit...


tup² da nak masuk bulan Ramadhan...hahhh,,,mmg gigih la sya survey..
riso kang raya tak de berlangsir baru kite,,,huduh lak tengok rumah..
kang orang datang terjah rumah,,,malu plak dibuatnya...
sblum bulan puasa sya terjah ade 2 kali pergi ke Nilai 3....
kali ke-3 pergi baru betul² beli...tu pun tak survey dah kedai lain..
pergi trus ke kedai yg kami survey sblum ni...
memang nak settle kan langsir ni awal² sblum berpuasa..
nanti da berpuasa tak larat dah nak menapak Nilai 3 tu...
trus pilih warna langsir...mggu tu jugak suh Cina tu datang umah ukur langsir..
sblum ni sya dah gi banyak kali ke kedai langsir Sri Maju,,,org kata murah...
tapi smua langsir tak berkenan di hati...
kedai yg bersebelahannya pulak langsirnya berkenan di hati..Kedai Sri Ledang
nak kata murah tu,,tak pasti lah...
tapi sya suka sangat corak langsir kat kedai tu...
masa confirm kat cina tu langsir nak wat,,,
baru tau dia tak de wat servis pasang Rod Kayu Langsir...
aduhhh hampeh,,,ingat nak suh diaorang pasang siap trus..
dia kata tak de pekerja...tapi dia pujuk suami saya suh pasang sndiri lagi murah..
hahaha,,,suami sya dengar murah,,trus Ok je dia...
rod kayu tu jer beli ngan dia..


lepas 2 mggu langsir siap...
so suami pasang sendiri...
jimat upah,,,free of charge...hihihi..
tapi sila pejamkan mata langsir ade sengteng skit sbb pasang rod kayu tinggi sangat..
orait la keje orang baru belajar.... 


sya suka Rumah Konsep Moden....
tu yg beria cari langsir merata² sana sini sya menapak dari sebuah kedai ke sebuah..
sampai naik lenguh kaki di buatnya..
pastu nak cari warna langsir yg x pernah ade lagi...ade kombinasi color Grey/Kelabu
hahaha,,,suami bising gak langsir color cerah ade warna putih...
nanti cepat kotor,,,tapi tak kira...nak jugak...
sya nak color ni supaya nampak ceria skit rumah...lapang & cam bersih suci je nampak..
hahaha,,perasan..


Alhamdulillah lega...da selesai bab langsir..
dah siap pasang...
pasang awal² supaya tak kelam kabut sangat dah nanti lepas raya..
nanti kang,,orang nak datang raya...kite baru nak pasang langsir..
ni bulan puasa ni sibuk nak masak utk berbuka,,,buat kuih raya,,,bla bla bla...
baik ko settle awal² nanti fokus nak pack baju raya lak...
mengikut pengalaman lepas gitu ler,,,klu tak pasang awal...
memang haru biru dibuatnya..


 Get Ready Awal² Raya..

Tu Dia Langsir Raya Tahun 2016..
new konsep...smua pakai ring...x yah susah² ko nak cangkuk...
smudah ABC pasang langsir...
sampai dalam bilik smua pakai ring tu jer...
1 rumah pasang, x sampai 30 minit pun.. dah siap pasang langsir...


 



 langsir Day Curtain tu cam tak sesuai lak rasanya...
rasanya klu beli betul² color Putih Cerah baru naik warnanya..
ni beli langsir day curtain jenis tu sbb nak macthing gak ngan langsir lama..
biler da basuh langsir baru,,leh tukar pakai langsir lama...
 beli yg jenis kain guni supaya leh tahan lama...
maklum ler,,agaknya 5 tahun lagi baru bleh beli lagi langsir kann..
tu orang kata skali harung je beli...





kalau ikutkan ade cangkuk tepi langsir..
tapi tak sempat lagi beli cangkuk...
wat masa skang kite tarik² tepi je la tolak..




yang ini langsir MasterBedroom...
yg ini yg kata terlampau senteng skit langsirnya..
tapi nak wat camner,,,encik suami dah resign tak mo dah betulkan...hihi
terpaksa lah,,,da tolong pasang pun alhamdulillah...
klu upah orang pun da beratus RM da terbang tu...hihihi...


cuma rasanya ade 1 langsir kat bilik kecil kat Tingkat Bawah...
cam tak sesuai letak rod kayu ni...gambar tak de..
baru semalam suami settle pasang rod kayu tu & pasang langsir..
so x sempat amik gambar sibuk semalam...
tak sesuai sebab rod kayu tu betul² ngam² ngan dinding...
x de ruang utk langsir..
so belah kiri & kanan langsir akan nampak kaca cermin tingkap..
so next time,,,rasanya dalam bilik tu tak perlu pakai rod kayu...
konon² nak tema 1 Rumah Rod Kayu gitu...
tapi tak sesuai,,,hahaha...


so that's all...
Happy Giler Impian da Tercapai..
cuma sedih je tgok Sofa tu da ruper aper...
maklum sama umor ngan syauqi...8 tahun der..
da melepek² da kusyennya...
nak wat caner bajet da abis..
klu ikut hati,,,Rumah Baru Semua Nak Baru...kannn??
sabor²....nak deko² rumah ni bukan belanja skit..
banyak duit jugak nak guna..
so pelan² kite kayuh yer...
daaaa...



13 June 2016

Anak² DiSerang Chicken Pop..



26/5/2016 (Khamis) lepas syamim kena chicken pop...
sehari selepas check-up kat klinik..
x tau la berjangkit dari siapa,,,sebab kat umah pengasuh x de sape pun sakit..
sya anggap mungkin berjangkit di klinik,,,tp x de nampak pun sape sakit tuh..
klu kena time hari check-up tu senang,,leh mintak ubat trus kan..


sebab baby yg kena dulu,,so sya risau la sgt...takut jadi aper²
sya pun x de pengalaman...anak² x pernah kena lagi chicken pop..
Sabtu trus amik mak dari kg..
mak pun da siap² bawak Air Penawar Demam Campak ni kat ustaz kat kg..
kelapa muda, bedak sejuk & daun mambu...
rawatan secara tradisional jer...
x bawak klinik pun,,takut orang lain pulak berjangkit..
lebih kurang hampir 2 mggu jugak mak sya tolong jaga..





hihihi...sbenarnya keji nyer alasan...
sbenornya leh je jaga sndiri anak tu..
tp opahnya tu memang tak kan tinggalkan umahnya tu lama²..
riso anak bujang dia x makan ler...berzanji mengaji,,macam² program,,,kalah YB
sya pun rindu sgt kat mak,,,klu blk kg skejap² je 2 hari gitu..
ni adalah alasan mak leh duk lama ngan sya..
maklum ler,,,opahnya maner leh dengar cucu sakit...
x senang duduk dia jadinya...
pulak² nak dekat bulan puasa..
so sempat la mak berpuasa ngan sya beberapa hari..
plg best mak masak menu berbuka....fuhhh...meletop
hihihi....rindu masakan mak...
masak sndiri tak sama rasa cam air tangan mak...
bukan nak jadi mem,,,sriusly,,,byk masakan mak aku tak reti wat,,,hahah
 sbenornya mak sya dulu tak pandai sgt masak,,,tapi dia byk blajar dr menantu dia..
kakak ipar aku w/pun dia sgt muda dari aku ni haa..sriusly pandai giler masak...
sbb dia bljar dr bapak dia yg wat katering & slalu bantu meniaga..
so mak aku lak yg belajar dr dia...macam² tips dia turun kat mak aku...
opsss,,,terlebih crite...
berbalik cite chicken pop..


sya sgt berharap,,,si abg & kakaknya kena time opahnya ade kat umah..
senang nak jaga skali...pulak² time cuti skolah.. 
tggu nyer tggu pas 2 mggu tak jangkit pun,,,
opahnya x sabor da nak balik,,anak bujang pun x abis² da calling,,x larat makan bungkus luar,,,hihihi
sya pkir x jangkit ler...


baru bper hari opahnya balik...
syauqi lak kena...lagi truk dari syamim..
hihihi,,,x per la,,,kasi pluang mamanya lak jaga...
x lama pastu syasya lak jangkit...
ok,,,senang,,,1 rumah dah kena...
orang kata elok kena time budak² ni senang pulih...
parut pun cepat hilang...kan??
so skang kena gilir² cuti ngan abahnya..
sblum ni amik gak cuti jaga baby,,,tp 2 hari je la...
slebihnya opahnya yg jaga baby..
lambat jugak nak pulih btul² lepuh air yg meletup tu..
ni dah 2 mggu,,,ade lagi luka lepuh yg blum btul² kering kat badan baby..




alhamdulillah...
syamim @ baby btul² da sihat..
skang yg ber-2 tu lak tgh sengsara,,,hihi.
sabor²...
rupanya jaga baby sakit lagi senang,,,sakit pun membuas main macam tak sakit..
yg besor ni,,,macam² peel,,,merengek bagai,,,kalahkan baby..
si syasya gambar tak de,,,sbb kelmarin baru 2-3 biji je tumbuh kat badan..
hari ni baru banyak timbul...


nt sya share cara sya rawat anak²..
daa.
 



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...