FOLLOW ME

24 August 2017

Dah Pasang Braces



Assalam...minggu lepas hari Khamis dah pasang Braces..17/8/2017
lepas pasang Braces...terus bayar Deposit RM1500..
lega akhirnya berjaya gak pasang Braces.. 
segala yg ku Impikan dah tercapai..


masa pasang Braces tu tak sakit pun..
cuma lepas pakai tu,,malamnya rasa denyut² skit gg..
tp still boleh tidur...
pastu sakit sikit sebab dawai yg hujung Braces tu mencucuk pipi...luka la gak
seb baek doktor ada bagi Wax...wax tu rupa cam lilin..
tampal je kat dawai tu,,,x de la mencucuk pipi dah..


rasa sengsara la jap..tp biler pakai wax..lega...
cuma leceh la skit...nk gosok gg,,cabut jap wax...
pas gosok pakai balik..


mujur la Klinik Shidah ni belakang ofis je..
memang saja pilih situ supaya senang nak gi 
biler² masa leh wat temujanji kan..
 pastu minggu ni Isnin...gi balik klinik gg ni...
cakap kat doktor,,,dawai cucuk pipi yg blakang skali..
dawai tu mencucuk sebab terlebih skit..
pastu doktor potong dawai terlebih skit tu...
baru la lega...
x yah dah pakai wax...


mujur²...pasni hadap la slama 2 tahun yer pakai Braces..
wat permulaan..sya pakai getah warna Kelabu@Grey dulu..
 supaya x baper nak nampak..
segan lak nt orang asyik tanya jer kenapa pakai Braces..


pasni next appointment...leh la tukar getah warna warni..
hihihi...


da....


Update : 21/9/2017

hihi...sblum ni tk letak pic terbaru bracess...
hari ni up gmbar berBracess...
with my little brother...blakang,,my mom
masa spupu kahwin yg lepas...



malas nk taip...
edit je post yg lepas...hihi

17 August 2017

2nd Appointment Cabut Gigi




Alhamdulillah...mggu lepas da settle cabut gg lagi 2 batang..
petang ni nt nak jumpa dr untuk pasang Braces dah...
mujur da settle semua dah..
cumanya komplikasi lepas cabut gigi tu..
sya ni diserang ulser yg sangat banyak dalam mulut...
fuhh,,,berasap kepala menahan sakit...
nak wat camne...sya ni kategori orang yg slalu kena ulser..
tahan jer la...
arap² pas pasang Braces...janganlah naik banyak² lagi ulser..huhu


Kos Cabut Gigi 2nd :

2 batang gg x RM55 (RM110) + ubat (RM10) = RM120

Jumlah Keseluruhan = RM120

08 August 2017

Terjah IKEA Tukar Barang...Shoppin Lagi...Hihihi



Memandangkan Rabu lepas sya ke KL ada urusan penting..
so da alang² hubby Offday teman ke sana,,,terus pi terjah IKEA..
sebab nak tukar Lennart Drawer yang pernah cite SINI
pergi kat Customer Service...
budak tu kata klu nak pasangkan kena cas RM60 upah pemasangan..
which is sgt rugi tau nak bayor,,,padahal harga barang baru RM34.90 jer..
so sya kata,,,x per la gitu...baik sya pulangkan jer for free..kami nk pasang pun x reti..
then,,,budak tu offer,,x pe la kak,,kami cuba la bawak dalam sape pasangkan pun x tau..
then menunggu lama gak lar situ...
pas abis tggu...budak tu bawak kluar Lennart tu da siap pasang....
yiipppie....hooraiii...suka..berjaya gak diaorang pasang...
da barang diaorang,,,mesti la reti pasang kan...
yg suami ku ni x reti pasang sebab salah step pemasangan lar tu...
yg best nya...FOC...mujur x yah bayar RM60 tu...
klu suh bayar...memang sya tinggal jer..baik pi shoppin barang lain...
lagi banyak barang boleh beli ngan duit tu....hihi


Lennart ni kecik jer...leh letak bawah meja..
cam pic bawah ni : sumber google


da alang² terjah IKEA..
mesti la ade gak yang dicapai kannnn...hihi




1) 2 plastik bag...suka bag ni,,,sebab tahan tau,,,x reput..sebab da pernah beli..
1 bag kecik RM1.50,, 1 besar RM1.90..bleh letak barang shoppin  barang dapur..tahan,,x koyak w/pun berat..

2) jam dinding - RM5.90

3) skubb box - RM24.90...untuk letak dalam laci..rupanya cam bawah ni





4) bintje plant pot - RM1.50 - 1 pcs... 


bintje plant pot ni sebab murah..sya beli la 3 pcs...
padahal x tau nak deco & plan nk letak mane..
main beli jer..
geram sebab tengok cantiknya biler da deko cam pic bawah :




tapi bunga orkid ni sya x beli pun..sebab mahal...
RM29.90 sepokok...
baik sya gi Nilai 3,,,cari bunga plastik orkid..beli pasu plastik kecik tu..
& deko sendiri...lagi murah kut & jimat...
so...lain kali la kite deko...
kite peram dulu pot tu...


itu je la yg sya shop skit..
sekian...


07 August 2017

1st Appointment Cabut Gigi



Sambung cite dr SINI


Allah dah permudahkan urusan sya...Alhamdulillah...
kebetulan..bos sya dapat pi Kursus JUSA utk confirm...dia kursus 1 bulan..
so,,,bile sya kerap MC nt...x de la bos bising kan...asyik cuti je PA dia nie ha..
sbenarnya sya ni serba salah jugak klu asyik cuti je...
sbenarnya sya memang da niat nak buat dlm bulan ni jugak pakai Braces..
banyak prosedur yg perlu wat sblum wat Braces,,,
so agak lega kebetulan bos pi kursus...fuhhh...


cam sya cite sblum ni..kena cabut 4 batang gigi...
minggu lepas sya da set appointment cabut gigi..
 Alhamdulillah...da selesai pun cabut gigi 2 batang...doktor wat pipi sbelah kanan dulu
gigi atas & bawah..
buat Khamis & Jumaat lepas..dapat la 2 hari MC..


minggu ni da set lagi 2nd appointment..
cabut lagi 2 batang gigi...pipi sbelah kiri pula..
then mggu next,, leh pasang da Braces... 


Kos Cabut Gigi :

2 Batang Gigi x RM55.00 (RM110) + Ubat (RM10.00) = RM120

Jumlah Keseluruhan = RM120

 
p/s : x de la amik gambar gigi nk tunjuk,,,utk elak perasaan x senang kat korang...
doktor ada bagi 2 gigi yg da cabut tu pd sya...sya tunjuk kat suami...tp dia geli..hihi...
so sya pkir x wajar la nk tunjuk gg tu kat org..da suami sendiri pun x mo tgok..inikan org len..
padahal gigi tu elok je bersih,x lubang & karat...hihi..
pasni nak tanam...
 

 

Coming Soon - BRACES



Sbenarnya impian nak buat Braces ni dah lama..
bukan sebab nak ikut trend...tapi memang sebab gigiku ini ala² ke depan,,
pastu besor²...
dulu masa mula² kerja di RTM KL,,umur 21 tahun,,da pergi klinik utk wat braces..
dah siap wat X-Ray...
tapi doktor gigi tu ada cakap "something",,,terus sya lupakan hajat tu..


skang ni tengok da bersepah orang wat..
muka & gigi da cantik pun,,tengok still nak buat jugak,,ntah aper yg x puas hati diaorang tu..
da jadi trending...
sape wat pun nampak status anak² orang kaya...
bile sya pkir ramai orang wat...mungkin x sakit lah kut..
*(bukan sbb nak tunjuk kaya..tp keperluan sendiri)


so skang..cekalkan diri...
nak tunaikan jugak hajat diri ni..yg dah tersimpan lama..
nak pasang Braces skang jugak,,,sementara tengah 'kosong' ni...
kang dah ngandung,,x leh wat...(memang ada plan nak tambah anak lagi)
abaikan segala "Sakit" yg akan mendatang...huhu..(ni yg payah nak wat)


so,,sya dah pi wat X-Ray 7/7/2017 yg lepas...
dah dapat pun CD gambar X-Ray untuk serah pada doktor gigi..





sbenarnya x buat Braces kat klinik ni..
tapi wat klinik Shidah dekat ngan ofis..
klinik shidah,,x de mesin X-Ray..
tu kena x-ray klinik lain yg ada khas mesin utk x-ray gigi & kepala...


so...
sya wat Label Braces khas utk cerita perjalanan Braces sya...
1st thing...X-Ray..dah kos RM170.00...
CD jer yer...gambar x-ray dia x print-out pun..


2nd : dah serah CD pada doc..
dah wat 'cup'/acuan gigi yg dikeraskan utk doktor rujuk tengok gigi asal...
sblum wat cup tu, dr scaling dulu bersihkan gigi..
kos semua RM100.00

Next : selepas ni kena tunggu appointment utk cabut 4 batang gigi 
2 atas & 2 bawah...

skang ni semangat tengah membara nk wat braces sebab 2-2 perkara yg wat ni..
x sakit ape pun kan...
 tunggu lah nt...hihi


p/s : sedang ngeri memikirkan nak cabut gigi..sengsaranya camner
last ritu cabut gigi geraham bongsu,,azab 2 minggu..
ini ha...tak tau lah...
cekal & sabar yer...


next : jap lagi cite..

18 July 2017

Baju Melayu Hijau - Raya Tahun 2017



Assalam...
Baju Melayu Anak² Lelaki sya beli last minit...hari khamis baru beli..raya Ahad kan..
hari khamis tu amik cuti semata² nak beli baju diaorang jer..
terpaksa la amik cuti coz hubby hari malam memang x boleh usik..
sebab dia mesti nak gi terawikh tiap² malam...


sya terus pergi ke Nilai 1 @ ada sesetengah orang panggil tempat ni Nilai Square..
situ memang banyak jual Baju Raya...boleh matching 1 set anak-beranak..1 tema color..
sblum ni da nah survey 1 baju kat kedai ni...tapi hijaunya gelap sangat..
tapi kainnya leh tahan lasak utk anak² boboi ni pakai kan...masuk mesin basuh pun bleh.. 
sya suka jenis kain camtu supaya mamanya senang membasuh...
confirm payah koyak kecuali budak² ni jatuh..
sya x suka lah color suram² ni..nak cerah benderang klu boleh colornya..


pusing² kedai tu..jumpa lah color yg berkenan di hati...
fesyen lebih kurang sama..
cumanya kainnya jenis Cotton Silk.. 
kain ni sesuai sangat pakai masa cuaca panas,,,leh serap peluh...
sesuai ngan kulit anak boboi saya yg memang ada alahan kulit..
cumanya kain ni susah nak jaga...leh cepat rosak,,kena basuh tangan..
pastu x leh ganas² pakai,,,nt kainnya tertarik benang,,,memang x cantik dah klu jadi gitu..


sebab mamanya kenan sangat color tu & pkir anak selesa nak pakai..
redha jer la amik yg cotton silk ni..
mama pkir,,,budak² ni pun pakai kejap je baju raya ni..
bukan boleh simpan lama pun,,,kejap je diaorang da membesar...x muat pakai dah...
x pe la...amik jer...




baju ni jenis pakai butang katup...senang tau utk budak²...
terus tap,,tap,,siap,,,
x yah la mamanya kelam kabut di pagi raya tu cari butang baju melayu...
tiap² pagi raya memang mama sibuk sebab mama sorang je anak perempuan yg bertugas di dapur..yg lain smua anak jantan,,pepaham jer lar....smua duk tunggu nak makan jer.. 
so,,anak² leh pakai sendiri baju smentara mamanya tengah bizi...hihi..


 

Baju Adik Saiz 22
Harga : RM40.00 (lepas minta harga less)
rasanya harganya sblum tu RM55..x bpe ingat dah...sebab beli 2 pasang,,,dpt lah less byk skit
design leher biasa jer...memang utk budak saiz ni x de design leher teluk belanga


Baju Syauqi Saiz 32
 Harga : RM65.00 (lepas minta harga less)
sblum tu harga RM75,,,dapat diskaun RM10 
design leher teluk belanga


so mama da jimat banyak dah duit...
daripada beli baju melayu upin ipin di Jakel yg cecah RM100++ utk saiz kanak²...


ni nak tunjuk gambar raya diaorang pakai Baju Melayu tu...





eh..famili picca la plak..
ini je ada gambar..
gambar yg khas amik budak boboi 2 orang tu memang x de amik..
coz mamanya memang bz time tu layan tetamu..
abahnya mane amik port nak amik gambar...
mamanya lak dah lupa nak suh amik sebab tetamu ramai sangat terjah...
wassalam


Selamat Hari Raya Aidilfitri...
#raya kan sebulan...

17 July 2017

Teringin Meatball IKEA Punya Pasal...



sambungan cite SINI
klu pergi IKEA,,x sah la kan klu tak makan meatball..


mula² kite ronda² cuci mata....





suka betul budak² ni tengok konsep hiasan bilik tidur kanak²...
diaorang yg beriya tengok..mama malas tengok nt mama berkenan,,, susah hati abahnya..
hihi


pastu baru kite pi makan..
sbenarnya rasa masih kenyang lagi makan nasi kenduri kan..
tapi sebab bukan senang dapat makan meatball Ikea kan..
so beli lah jugak..klu nak tapau,,,mane sedap..
sedap makan masa tengah panas²..
so order 1 pinggan..tapi amik yg banyak...20 biji..
kongsi makan sama²..

chicken cop saje beli nak rasa..
& garlic bread & mushroom utk kudapan anak²..
sedang² elok la beli banyak ni jer..
itu pun puas nak perabis..
yg paling cepat abis of coz la meatball...licin...hihi

 




so tercapai dah hajat makan meatball..
next nt kite repeat lagi yer...sebab mama nak gi tukar barang kat IKEA...
hihi...

Baru Buat Member Kad IKEA



Haduiii..
rasa sgt kerugian..
sebab da byk kali borong barang kat IKEA..
kali ni kali ke-3 masuk IKEA kan...
baru lah nak ada kad member IKEA nya...
sblum ni da pernah daftar online...
tapi x dpt kad..
so pi customer service tanya caner nak dapat kad tu..
budak tu gitau..pi jer ade komputer/PC dlm IKEA tu...
print out Temporary Member Card..
slepas godek² PC tu..baru lah berjaya print out kad..
sebab 1st time kan wat,,,pastu mane ade sape pun kat situ nk tolong ajar..
pandai² ko lah godek pc tu..




akhirnya berjaya beli barang guna kad member..
sebab belian da lebih Rm200++
so lepas ni dapat lah member kad yg permanent..

p/s : sape yg x nah daftar online pun & x pernah jadi member IKEA,,,
korang rasa nak beli barang & jadi ahli..
bleh terus je pi IKEA walk-in & daftar je terus kat PC tu...
sya wat haritu lokasi PC kat Aras 2...tingkat yg sama ade Cafe IKEA tu..
print trus kad temporary IKEA..

dah jadi ahli...dapat teh & kopi percuma tiap kali kunjungan..
(tak tau plak slama ni menda ni free,,jenuh la duk minum air gas)
klu tau free baik amik air teh/kopi je... x yah beli dah air gas tu...huhu

da...

13 July 2017

Shoppin @ IKEA Cheras



Lepas pergi kenduri kahwin anak bos cite SINI
terus gerak ke IKEA..
sepetang jugak la masa spend kat situ..dekat pukul 7.00 malam baru gerak balik..


ni yg malas masuk IKEA ni..
sya target nak beli sikit jer barang..
tapi bila da masuk IKEA memang rambang mata..
klu boleh smua nak capai masuk troli..
sebab IKEA ni kan memang konsep hiasan rumah moden,,,memang kena ngan jiwa sya..




Barang² yg sya beli :





whiteboard/papan hitam utk anak² blajar..
da lama nk beli board ni,,sebab x pergi² IKEA,,x dpt la beli..
ni da alang² pergi..borong sakan..
si syasya masih x brape pandai lagi mengeja...
sblum ni gi umah kakak ipar ada board ni,,tgok dia tulis² kat board tu cam sronok jer..
tu yg beli utk dia,,supaya dia jadi rajin & semangat nak belajar lepas ni..
tengok pun,,selepas pasang board ni,,,memang dia masih semangat lagi nak belajar..
memang sesuai & patut sangat beli utk dia..
adik dia (syamim) pun jadi nak belajar jugak biler tengok kakak dia menulis kat situ..
board ni depan blakang leh guna...
depan bleh pakai utk marker..
belakang utk tulis pakai kapur cam kat skolah tu..
harganya berpatutan...RM79...




bakul kain kotor & dustbin besi IKEA ni pun mmg sya aim nak beli jugak..
sblum ni da nah beli bakul ni...harganya pun x mahal sgt..RM9.90 jer 1..
sya suka pakai bakul ni sebab ringan jer klu nak jinjit nk bawa ke mesin basuh..
pastu senang nk bawa,,,kepit je sebelah tgn,,sebelah tgn lagi bleh pegang menda lain lak..
klu bawak bakul/raga kain lain,,dah la berat,,pastu kena pegang 2-2 belah tangan kan..
klu nak bawak kain kotor dari Tingkat Atas rumah..memang sesuai...


dustbin lak,,saje nak letak kat ruang tamu..supaya senang anak² nk buang sampah...
biar tong sampah depan mata anak...klu x,,memang pemalas depa ni buang sampah..
letak tong sampah cantik dekat ruang tamu baru lah sedap mata memandang..
tapi sampah kering jer lah yer...kang klu masuk sampah yg berair..
ade yg kena 'wachaaa' ngan mama ni ha...
klu ikut hati memang berkenan benor ngan dustbin color Putih...
tp color putih ni kan cepat kotor..mula² cantik ler...
kejap jer nt,,da ade anak² kecik ni kan..
jgn cakap la color putih nk kekal putih...
so mama amik je la color kelabu tu supaya tong ni leh kekal lama pakainya...hihihi
RM39.90




marker/pemadam board & sudu/garfu,,,x masuk dlm list..
yg semua kat bawah ni x cadang pun nak beli...

jap capai tu..jap capai ni..
dah ter over bajet lak beli...
sabor je la...
target nak beli yg lain,,,tapi yang lain pulak yg dicapainya..




Mulig Cloth RM24.90
sebab besi & murah..
sya beli lah..
da byk sebenarnya penyangkut baju ni..
tp beli kat tesco penyambungnya plastik...so asyik patah jer..
nampak ni besi harap kukuh & tahan lama lah..
dgn syarat jgn letak baju byk²...
ni ha letak sampai berpuluh² baju,,,tu yg patahnya...hihi
beli khas utk letak baju kerja sya yg da siap 'Iron'




Mulig Drying Rack RM59.00
beli khas utk sidai baju anak²..
yg ni jenis boleh lipat..so senang nk alih² & ringan je..
klu x nak pakai...lipat & simpan..
asyik x cukup je ampaian nak sidai baju...
beli ni senang leh asing utk baju anak² je & rendah..
nt bleh la suh anak² kutip baju sndiri pasni sebab diaorang sampai kan..
tu je motifnya..hihi..klu ampaian skang...anak x sampai nk angkat baju yg da jemur..
gambar sumber google sebab en. somi lum pasang...





Lennart Drawer Unit RM34.90
barang terakhir dicapai...
nampak cam besarkan...
sebenarnya kecik je barang ni..
leh la letak bawah meja gitu..
gambar sumber google sebab en. somi da pasang..
tp x siap sebab susah nk pasang & lubangnya x sama..
puas da godek² & ketuk...
so drawer ni terpaksalah kena bawa ke IKEA smula utk Return/Tukar 
nampaknya kena pi lagilah IKEA...
geleng kepala en. somi nt isteri shoppin lagi...hihihi


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...