FOLLOW ME

13 July 2015

Puasa Ramadhan Penuh Sbulan Pertama Syauqi



Memandangkan lg 3 hari je lagi nak Raya...
mama rasa insya'Allah dapatla syauqi abiskan puasanya..
masa mggu 1st puasa tu mmg mencabar jugak la sabarkan syauqi tu..
asal pukul 6 ke atas,,nak² kul 6.30 ptg,,,dia bising nak buka puasa..
klu kul 12.00 tu x pe la gak kan,,,ni lg 1 jam je nak sabar...
jenuh mama & abahnya wat macam²...
suh main game lar,,duk bilik aircond & suh berjalan lepak ngan kawan..
klu dpt main game & jupe kawan,,,lupa trus dia penat puasa,,elok je sihat plak..




sbenarnya tahun lepas pun dia da start puasa...
tp blh bilang bpe ari jer,,byk ari yg x puasa..
tahun ni Abahnya tegas skit suh puasa..mama ni Hati 'Pinky' skit
itu pun mama tgok gak keadaan kesihatan dia gak..
nampak sihat jer,,kira orait la kan..
cumanya syauqi mmg nampak sangat susut badannya..
slalu makan byk,,tiba² makan skit..
sahur langsung dia x selera..makan skit jer
biler mama tgok dia da 'kuruih' sedih lak tgok..
pakai sluar da nampak leper je punggung tu,,,huhuhu..
masa berbuka tu sboleh mungkin mama sedia makanan yg syauqi suka..
sbb kesian kan dia puasa...
mama masak simple jer,,cuma kuih² kudapan tu..
klu blh mama beli @ buat yg dia suka...
cth cam beli murtabak kat bazar,,klu buat murtabak maggi,,mee grg,,air bandung, laici ade buah tu,,cincau,,air tebu..soya
klu beli @ wat smua menu tu,,mmg dia makan banyak sampai kenyang x makan nasi dah...


tips utk 'Train'...hmmm...
x tau lah...mama & abahnya cakap simple je..slebihnya datang dr Allah..
kami cakap Umat Islam Wajib Puasa Utk Masuk Syurga...
lagi mudah lagi,,,biler Cikgu kat Skolah yg kuatkan lagi smangat budak² utk puasa..
time kasih la cikgu,,,budak ni kadang cakap mak pak x mo dengar...
tapi klu cakap cikgu smua Betul...smua percaya..
so klu rasa ape² yg korang nak suh anak wat,,cer suh cikgu dia sampaikan..
confirm dia wat...
cth senang lar,,,,cam dulu isu GAZA,,,jgn makan KFC @ MCD..
klu dulu mama cakap x blh makan MCD/KFC,,,x hirau pun,,nk jugak...
biler cikgu cakap,,,budak² ni sndiri yg x mo makan KFC & MCD
sbb da kena 'Brainwash" ngan cikgu diaorang..


hihihi...taip entri ni awal..
sbb esok mama da cuti...
faham² la cuti,,,x de nya sempat nak taip entri blog...
takut x sempat...mama wish awal la yer...


Selamat Hari Raya Aidilfitri Semua..
Mohon Maaf Segalanya Jika Ada Kesilapan Mama Spanjang di Dunia Blog ni..
Berhati-Hati Memandu Balik Kg..
wassalam...




19 June 2015

First Giveaway By Cik Itah | ramaramapendek


http://ramaramapendek.blogspot.com/2015/06/first-giveaway-by-cik-itah.html


Giveaway lagi...
sape nak join klik BANNER

1st Giveaway by Farah 'Adila


http://sweetsourtheworld.blogspot.com/2015/06/1st-giveaway-by-farah-adila.html?m=1



Terjebak lagi Join GA..
syarat simple² bleh la sya join..
17 pemenang dicari...
 
 
 jom mai meriahkan Giveaway ni...
cepat join sementara masih dibuka..
GA tutup bila cukup penyertaan 50 Peserta...
skang masih still available...


TAG : semua pembaca Blog Sumysya

18 June 2015

Resepi Yang VIRAL di Blog Sumysya



Eh,,rajin lak mengHupdate Blog...
1st pose ni semangat,,,rasa macam² leh cite pulak..
hah,,,kan da kata,,,mmg bulan pose ni,,,
blog yg ade Resepi mmg Trafik Tinggi lerr..
blog sya pun kena tempiasss...
nak tau Resepi per??
meh tgok bawah :




Resepi Agar² Cendol...
bukan bulan puasa jer,,,hari² biasa pun mesti ade keywords tu
mmg ramai agaknya peminat agar² cendol ni agaknya..


sape nak Resepi, Klik SINI
pernah makan kat tmpt kenduri org ofis...
lg sedap,,,klu tau sape yg wat tu,,
tringin nak terjah tanya resepi sedap dia tu,,,lg tip top menyengat...
haiii,,,rasa cam nak wat jer,,tingin lak nak makan...

BONUS KHAS HARI RAYA 2015



Salam...
Happy Sesangat...Alhamdulillah...
Rezeki Ramadhan Tahun Ini..
tiap² tahun slalu mesti dapat duit saguhati utk Raya kan,,,
mmg dapat RM500,,,ini 25 Jun dapat..
this year ade tambahan Berita Gembira..
sebabnya,,,Elaun Perumahan dinaikkan jugak..
berkuatkuasa1 November ni..
dr RM180 ke RM300
ni khas utk gred sya lar..


sbenarnya semalam da dpt tau Berita ni,,
tp sblum kuar kat Paper,,x mau la hebahkan,,,takut x sahih lagi..
da kuar Paper ni Baru SAHIH BERITA...


SYUKUR ALHAMDULILLAH...



Masak Aper Sahur?? Hihih



Haha,,tgok tajuk pun cam pe cer??
slalu klu awal² sambut 1st sahur ni mesti 'TERUJA' nak masak...
this year lain,,,hihi
sya da siap pkir awal² prepare,,siap utk berbuka lg gitu..
k,,,tak masak pun..
yg masak pun,,rebus telur masin malam td awal²


kbtulan semalam Pasar Malam...mmg kena sangat lah
ssuai esoknya sahur kan,,
beli siap² SUP DAGING yg mmg sedap...
x yah sya penat² masak,,tu nk jodoh ngan telur masin
pastu beli Murtabak kat gerai feberet sya...utk BERBUKA HARINI...
sebab malas dah balik nt nak singgah Bazar,,nt lambat sampai umah
nak masak utk menu berbuka @ sahur skali arung (1 masakan jer pun)


bukan lah kerana sya ni malas sgt wat gitu...
tp sebab susah nak masak,,hubby x der,,,kerja,,
sahur baru juper blk muka dia
susahnya sbb si syamim @ baby tu kacau time masak..
pastu kena monitor dia lebih sbb abang kakaknya kadang x leh arap...
kang adik jatuh la,,,terhantuk lah...
so baik sya duk diam jaga baby sbb makanan dah ade smua..
blk kerja leh baring sambil susukan syamim,,dah...relaksss
x yah kelam kabut...


Menu berbuka pun simple jer rini..
nak goreng ikan,,pastu masak blk ikan tu masak taucu + timun
dah,,masak yg senang udah..budak² pun suka kuah ni
sebab hubby x de time berbuka...senang,,simple
nt dia makan time sahur jer,,,sahur pun bkn makan banyak pun
cukup la menu tu jer...


wassalam...

SALAM RAMADHAN & SELAMAT BERPUASA SEMUA





SALAM RAMADHAN SEMUA


SELAMAT BERPUASA


Hari ni baru sempat nak beri ucapan..
semalam ingat nak wish,,tp petang tu bz lak..
jdnya x sempat nak taip..


Saya NAK UCAPKAN PADA SEMUA :

MOHON MAAF ATAS SEGALA KESALAHAN YG TELAH SYA BUAT
SEMOGA ALLAH PERMUDAHKAN IBADAT PUASA KITA SEMUA
Sekiranya ada sesiapa di Dunia Blog ni yg terasa hati dengan sya
sya mohon maaf & ampun,,,tiadalah niat di hati nak buat smua tu..
dan tak lupa,,,tuan punya resepi yg sya slalu SHARE sini,,,
mohon gak maaf,,,arap Halalkan yer,,,bukanlah niat utk naikkan rating blog ni,,
tp sebab sya memang suka Resepi korang tu & sedap & menjadik
kalu x jadik resepi tu,,x de la sya Share kannn kan...
pastu bile sya simpan Resepi korang kat blog sya,,,senang sya cari balik utk buat lagi,,hihi
Sesape yg Share Resepi Menjadik tu,,,TQ From Deep of My Heart..
coz korang mmg BAIK HATI,, x kedekut Ilmu share resepi betul²
ade sesetengah org kedekut nk share resepi
padahal kite ni wat utk makan sndiri,,bukan nak jual pun.


p/s : tetiba cite maap pasal resepi,,maklum ler,,
bulan pose ni mesti slalu Cari RESEPI Nak Masak,,,hihihi...
tp kata² di atas mmg ikhlas dr hati yer...wassalam
 


SALAM RAMADHAN AL-MUBARAK

16 June 2015

Shopping Baju Raya Awal Sblum Ramadhan Menjelma



Salam...
tiap² tahun tayang baju raya w/pun blum bulan puasa lagi yer...
bkn niat nak tayang sbenarnya...
bleh jd panduan diri sndiri...
tahun ni tgok balik Diari ni smula..
sbb nak cari Tema Baju Raya...
sbb da banyak color baju dah beli kan...
biler belek² balik Label Raya ni..
oh baru tau,,,tahun lepas warna per SINI,,,tahun nun dulu warna per..
sbb baju tu mmg ingat utk Raya,,tp x ingat Tahun biler baju tu...
k,,,berguna gak Diari ni..


Tahun ni Baju Tradisional x pasti lagi nak beli warna per...
bleh?? org lain beriya tempah da kan sblum puasa lagi..
bukan per,,,sya cadang nak beli siap je tahun ni..
silap² x beli sudahnya..klu x sempat shop..


yg penting Baju Moden,,,T-shirt Anak² yg pasti da beli Baru..
w/pun murah² je beli...asalkan baru
mak & pak tak kisah sgt x pakai baju baru..
yg penting anak² didulukan..
lgpun mak ni ha,,baju baru sentiasa,,,maklum ler kerja ofis..
asyik² wat baju,,,so byk la baju baru kan...hihi
almari dah penuh baju mak ni jer haaa..


sblum ni slalu shopping kat Parkson kat Terminal One, Seremban
tahun ni tukar kat Parkson, Seremban Prima pulak...
sbb kawan kata baju kat situ banyak pilihan...
so,,dapat la kami pilih smua baju anak² 
cuma seluar utk syasya & syauqi jer lum jumpa..
ade kat situ jual,,,tp harga mak ai...
lebih kurang seluar org tua harganya selai,,,sampai RM50 ke atas..da diskaun tu
so nt nk cari tmpt len pulak...
budak² ni cepat besar,,rugi beli mahal² sgt...


Meh kite tgok : Tema : MERAH / MAGHENTA


Baju Syauqi




nampak lebih kurang jer color...
corak merah paknya pilih,,,yg jalur tu syauqi sndiri pilih...
lebih kurang jer color,,,mak x bg amik color tu...
tp syauqi mati² nak color tu gak...
layan jer laa...
2 helai offer - RM40.00
malas dah nak beli kemeja,,,syauqi x bpe gemor pakai..
yg benornya maknya rasa leceh nak gosok kemeja...hihihi


Baju Syasya




si syasya pun sama...
maknya malas dah nak beli tahun ni jenis kemeja gitu
mmg masa pilih baju tu x pandang or cari langsung kemeja
trus direct ke tmpt t-shirt..


Baju Syamim





 utk syamim byk skit baju & sluar raya..
sbb dia x banyak baju baru kan..
yg ade baru pun smua da lunyai wat pakai hari² kat umah pengasuh
pastu klu cantik lg pun semua dah ketat..
so mmg kena beli lebih la baju & sluar..
 plak tu sluar jeans tu murah sangat...
stiap jeans tu x sampai RM25.00..
sbb tu beli 2..
1 brand Cheetah & 1 lg Tom & Jerry


Total belian kali ni RM192.37..
abahnya hadkan Bajet RM300
so,,,lebihan tu bleh la beli sluar jeans budak ni nt..
nt tinggal kasut & Baju Tradisional je nak beli lagi..


ok...sekian... 

MOMMY'SIGNATURES 1ST GIVEAWAY BY EYRASAHA

http://eyrasaharuddin.blogspot.com/2015/06/mommysignatures-1st-giveaway-by-eyrasaha.html


Salams..hari ni rezeki dpt join GA
suka join GA Mommy's Signatures sbb senang je nak join...
x de la banyak sgt cekadak follow tu,,,follow ni sampai 20-30 step...
naik pening tgoknya...
harap ade Rezeki...


sape nak join leh klik SINI or gambar di atas...


Pemenang pertama : 4 Jars of Baby Krispie Milk Choco
 
Pemenang Kedua : 3 Jars Baby Krispie Milk Choco
 
Pemenang ketiga : Topup Bernilai RM 10.60 mehehe..


TARIKH TUTUP : 30 JUN 2015

15 June 2015

Nasi Arab Damsyik Yg ASYIK @ Seremban



Sya ni gemar btul cite pasal Nasi Arab kan..
sape yg nah baca lah blog sya..
Ok,,,mmg btul sya penggemar Nasi Berminyak gitu...
klu pergi kenduri mmg sya cari Nasi Minyak seangkatan cthnya hujan panas,,tomato,,beriani,,nasi putih x sentuh..klu x de,,baru amik nasi putih
sebabnya mak sya x nah & pandai  masak nasi gitu..
nasi lemak & nasi kunyit masak ngan planta pandai ler..
 so memang suka la sangat Nasi Arab...




Orang ofis slalu cite Nasi Arab Damsyik kat Seremban,,,memang sedap..
sya memang teringin lah nak merasa...betul ke dak sedapnya??
slalu pergi Seremban,,tp asyik nk rushing jer kan...
semalam kebtulan shopping Raya...
cakap kat hubby,,,mmg nak makan kat Damsyik tu...
nak Rasa Sesangat..




Abis je kami shopping,,,trus pi Damsyik
fuhhh,,jauh skit la dr bandar...guna Apps WAZE..
6.5 km rasanya,,,
dpt gak jupe,,,cuma mula² pelik cari jalan..
pesal lah masuk area taman..
memang ke dalam skit...
bile nampak tempat,,memang sahih la..
tgok ramai jer orang...& kedai nya nampak la comey dr Restoran biasa kan..
so confirm tempat yg betul..






haaha,,,makan da petang...
merangkap makan malam..
sbb sarapan pun siap dlm kul 11.00 pg...da nk tghari
sbb tu perut tu dpt bertahan sampai ke petang..



 


kami pilih tempat yg boleh Bersila...
selesa lah sikit...kebetulan mmg syamim tgh tidor...
kemengantukkan yg amat,,agaknya letih kut...
lena dia tidor,,,nak lapik bantal merah tu Tinggi sgt & Keras...
so tidor je atas lantai...
dapat la Mak, Pak & Abang Kakaknya Makan ngan Aman...
pas smua da kenyang,,,kejutkan dia lak makan...
 haha,,muka mamai² trus sya suap makan,,,
sian anak takut lapar...bz sangat shopping Raya kan..




 kami amik 3 set je pun utk makan..
itu pun x abis makan..




1 set Wahid - Ayam Suku
1 set Wahid - Kambing

 


suka set ni...Mashwi Ayam..
suka sebab ayam tu Bakar...




Ambik 1 Jug Shai (Teh 'O' Ais) & 1 je botol Barbican Apple
masham rupanya air Barbican apple ni,,,x nah minum

 




Sesiapa teringin nak pi makan sini...
Hari SELASA - TUTUP yer...
daaa...
njoi...dapat gak rasa makan sini...

Shopping Lagi kat MR DIY




Semalam sebab hubby 'Off Day @ Cuti' leh la gi shopping..
haaahaa,,shopping utk Raya...
beli awal² supaya x penat nak shop di bulan Puasa..
nt cite yer..
kali ni ajak ke Parkson di Seremban Prima lak...
pastu baru tau ade Mr. DIY situ..
wah,,,syok gi situ sebab BESAR sgt Shop situ..
macam² ade...
sbb poket pun x bpe 'Masyuk'
so kite tahan la Napsu nak shop..
beli sikit jer la,,lg pun sblum ni baru je shop @ DIY masa blk laut PD ritu..


mmg geram tgok..rambang mata
 tgok r,,penyangkut baju tu macam² color banyak pilihan..
masa gi PD ritu sikit je pilihan color...
 klu ikutkan hati macam² nak beli..
tp malas ikut napsu,,nt membazir lak...
sebab bknnya btul² perlu kadang tu nak belinya...hihih








yg pic berbingkai bawah ni hasil sya shopping...
ade 1 lg cermin mata syauqi dah pakai...
lepas ni tk mo dah masuk DIY..
nt ade jer mengabis duit...
beli Benda Merepek...hahah




1 tali pinggang maknya,,sluar da longgar,,,ops...'adakah dah kurus??''
omg,,,tu yg sya paling suka dengor,,,x lar,,sluar jeans getah meregang...makin kembang pinggang kut..
1 lg tali pinggang syauqi...
 sekian kisah DIY...

12 June 2015

Dapat Jugak Merasa PELAM HARUM MANIS



Mula² kononnya terasa mahal sangat nak beli pelam ni..
mula² kawan jual RM90 je termasuk pos dah..
pastu dia kata x bpe untung sbb harga pos pun da bper...
pastu dia naikkan jadi RM100 - 3 kg, da masuk pos..


huhuhu..
akhirnya Teringin gak...
lastly beli jugak ngan kawan tu...
buah penghujung musim dah sbb nak abis dah musim buahnya..
beli sbb memang X Pernah Rasa Lagi Harum Manis ni..


pos pun pos la..
nak pi Perlis tu ntah biler ler leh sampai..
huhuhu..




 

11 June 2015

Tips Membeli-Belah JIMAT di TESCO



Salam & Morning Smua...
hari ni sya nak share cerita shopping yg amat berbaloi...
x pasti la korang da tau ke lum,,,tp sya share jer la..
mmg murah barangnya...hihi...
tp barangnya sangat Terhad lah...


sya shopping ni di Tesco Nilai...
da beberapa kali lah membeli barang yg murah ni..
barang² cam reject tp still blh pakai..
make sure korang check betul² lah...
kalau makanan tu masih elok or tak...kalau bocor jangan beli
barang ni slalunya di letak bersusun berselerak,,,mmg x comey tgok
atas rak yg tiba² je ade kat ruang jalan² dalam tesco tu...
kadang² tersorok skit...tak ingat lak nak amik gambor rak tu..


bawah ni 1st barang yg sya beli..
harganya menjunam lebih dr separuh harga..
masa beli ni 2-2 tupperware ni "Berminyak"
mungkin sbb tu Reject..pas basuh Ok jer..
ingatkan gambar tu akan tertanggal pas kena minyak..
rupanya tak pun..
tupperware syauqi gmbr dah pudar sbb Kerap guna bawak gi skolah..
& kerap basuh kena sabun,,cepat la nampak buruk..




kemdian kami beli Susu Anmum
tin tu kemik sikit kat atas...
masa nak beli tu sya check betul²..
sya bukak penutup tin tu tgok ade bocor tak aluminium tu,,tgok Ok
yg kemik tu pun tgok,,kemik nya cam tk tahap ade lubang...
kemik pun skit jer..
so sya confident masih elok susu tu...
yg ni sya cakap,,,kena semak btul ok tak...
agak² confirm rosak,,jangan la amik
nt susah pulak sbb nak murah,,sakit pulak anak nanti..





slalunya akan tampal...STOK AKHIR
biasa susu ni harga lebih kurang RM75 ke atas,, itu pun Offer kan
ni dpt RM40 jer...
slalunya STOK AKHIR gini ade dlm 1-2 barang jer


Bulan ni baru beli Pampers pulak...
sya tgok ade 2 pek pampers yg Reject..
1 PetPet ni,,,& 1 lg Huggies Ultra Hijau tu..
harga sama  je RM15.95..tp Huggies tu saiz L
mula² sya pkir nak amik je 2-2 tu...
tp sbb nak tanya en. hubby da ke DEPAN nun sane...troli lak x de,,jenuh lak usung 2 pampers
x nampak batang idung dah,,nak tanya boleh ke amik tu
sbb dia yg Bayar Barang...sbb td da amik dah Pampers
ni kang bising lak,,nape byk sgt nak amik pampers kan..
sya main amik jer,,,agak² mesti dia bayar jer stakat Rm15 hinggit jer pun..
dlm hati risau gak kut pampers tu nape lak Reject,,,kena minyak gak ker??
tp tgok mungkin sbb koyak bertampal cam dlm gmbar tu kut sebabnya Reject..






Balik umah,,,malam tu gak bukak tgok pampers tu..
ok ke tidak...
tgok elok je Bersih,,,pampers pun smua cukup Bilangannya...
x de la beriya Kira,,,cuma tgok Padat je,,x ruang langsung leh selit
fuh alhamdulillah Rezeki..


Pastu En. hubby cakap...
Rugi pulak x amik je Pampers Huggies Ultra tu
da ler pampers tu harga normal memang Mahal dr Huggies Biasa..
boleh je pun Simpan pampers tu nt,,,sbb skejap je nt berat syamim naik kan..


hahah...
nak wat camner,,,Otak x dpt ligat berfungsi time tu..
x per la...Rezeki Orang Lain la pulak utk Pampers tu...


p/s : x pasti Tesco lain ade wat gini tak...
sya beli ni smua di Tesco Nilai jer...
tp x tiap² bulan ade stok best cam gini..
kadang² x de...ikut nasib ler ada...


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...