FOLLOW ME

10 February 2016

Projek Cuti Raya Cina - Deko² Dining Wallpaper..



Salam...wah syok kan cuti raya cina ni lama..
ramai org pi bercuti time ni..
best je tgok org upload fb jenjalan sana sini...
i blk kg je skejap sabtu,, tu pun sbb hubby nk pi kenduri area umah dia...
then hantar Laptop pada adik jap..
ahad tu kami da blk smula sbb hubby keje..
sabtu ahad duk umah je mengemas w/pun tak kemas mana...hahah
paham je la sibuk ngan anak kecik ni..
jap masak,,jap mendobi,,,biler la nk ngemas..
tu pun curi² masa jap amik 2-3 barang dr stor simpan ke Kitchen kabinet..
nampak benor bz nya...jap kang si syamim menetek lak..
hahh nyusu lagi tu,,,tk sabar mama ni nak putuskan susu..
tp sian plak tgok dia nyusu tul,,bkn main²..
tak lama lg da nk 2 thn...leh la behenti netek...
tk de la kacau lagi mama ni nak wat keje rumah...


oleh sebab sya rasa ni lah masa cam free skit...
amik la peluang Deko² rumah...
da lama beli wallpaper tp x de masa je nak wat..
senang je pun,,,,tampal je sbb sticker je pun...




Barangan yg diperlukan utk pasang wallpaper


 

oh lupa...pembaris pun perlu,,,kecuali tgn korg terer x perlu..
cam sya tgn ketaq...hahaha...perlu pembaris nak potong wallpaper..
ok...ade sesape perasan,,,
yg bawah pisau tu sbenarnya pengelap cermin..
sya tanggalkan batangnya supaya blh guna utk tekan sticker tu..
x de la koyak wallpaper tu,,pastu mmg melekat kuat sticker..
klu tak der,,,,guna je lah tangan utk hilangkan gelembung udara pas tampal sticker..


sehari sblum pasang wallpaper...
sya pakai span basah ngan air lapkan dinding...
tujuannya utk buangkan habuk² kat dinding...
supaya sticker tu dpt melekat kuat di dinding..


biler esoknya da kering...
baru leh pasang wallpaper...
sya pasang sndiri je tau...
x mo suruh suami sbb nt klu tak btul sya komplen..
nt kang mau lak bergaduh hal kecik gini..hahah..
ni tak btul sndiri punya salah...hahah..


w/pun pasang sndiri,,,suami bantu gak..
dia tolong potong² & rapikan yg mane perlu potong..
jeles suami duk tgok je kan...hihihi


haiii...igtkan senang je nak pasang...
rupanya susah gak...
yg susahnya part nak samakan sambung tiap² paper..
jenuh gak nak samakan bunga² dia tu,,,stress gak part tu..
seb baik jadi...


kalau korang perasan..
sdkit senget bunga²an wallpaper ni..
sya pasang mulai dr tiang tepi tu..
haiii,,,tangan ni yg senget ke or tiang sbelah tu yg senget...
sya cuba samakan sticker tu ngan tiang supaya tak perlu nak potong..
tp senget lak jadinya..
hai camne lah org yg amik job pasang wallpaper ni supaya tak senget...
kena pakai pembaris gamaknya...
sya main tampal jer..
haiii...lantak pi lah...
janji cantik sudah...
arap² tetamu tgok tak perasan...kikiki
 haiii,,,tangan ni mmg tk berseni langsung..
ni klu suami yg pasang mesti sya salahkan dia bab senget..
seb bek aku yg pasang sndiri senyap....kakakak





pic with & without lamp...
comey ke idok??

05 February 2016

Jenjalan & Makan² @ Mara Digital



Mai kite sambung cite lagi dr SINI
pas settle beli laptop trus jenjalan...
wah...suka sesangat jupe Butik ZAWARA...sbb x nah masuk lagi butik ni
cuci² mata jer la...best gak kbtulan ade SALE...
tp tulah yg sale smua x berkenan,,,da berkenan design, colornya lak x kenan
so tahan napsu shopping w/pun hati tu nak je beli...
jubah² mmg cantik menarik & ade diskaun,,,
sabarkan diri je,,,malas nak shopping lg sbb da banyak jubah...
ritu masa suami gi umrah dia da beli 2 Abaya Jubah,,,
suami pun da siap sound jgn nak beli jubah lg sbb da berlambak dahhh...
hahaha,,,yg benornya dia ckp gitu utk sekat napsu bini dia ni ha...
biler dgor dia cakap gitu,,,terbantut skit napsu shopping...hihihi




then sesaje nak pau suami maklum ler baru pas gaji...kikiki
sbb tghari kami da makan nasi sya masak kat umah....
 ajak suami makan yg simple & tak heavy sgt...
yg benornya teringin nak rasa SUBWAY...
asyik dgor org komen sedap bangat Subway ni,,,
tingin gak nak cuba...


yeszaaa...berjaya pujuk suami makan tu..
tambahan pujukkan pelakon tambahan yaitu anak² asyik sebut lapar...
hahaha,,sbenornya Trik je budak² ni sbbnya klu Outing sesaje wat adengan LAPAR...
coz nt mak pak baik hati blanja tempat best²,,,
KFC/Pizza/MCD & lain...(paham sgt dah anak² nya peel)



x pernah rasa Subway...
not bad...sedap...
beli 3 ketul je tp tu da cukup kenyang dah..
lain² perisa tiap ketul tu sbb nak rasa kelainan kan..
yg budak² x amik sos banyak,,,cukup mayonis & blackpaper je..
sbb syasya tak tahan pedas...
yg mama nyer amik Banyak² sos,,
byk sos rupanya lagi sedap yg mama nyer...
rasanya mama amik sos cili, blackpaper, mayo & thousand island...
wahhh mmg kickk sedap adunan sos tu pada roti..
sbenarnya banyak lagi jenis sos,,tp mama pilih yg tu jer..
sbb sos tu je biasa makan..
klu amik sos pelik² x nah makan,,,takut tak lalu telan pulak...


k....sorry da termerepek banyak lak...
tq la sape sudi baca...
nt nak repeat lagi Subway sbb dpt Voucher Chinese New Year...
suka² sgt subway sbb sya pengemar sayuran..
rasa fresh sgt salad²nya byk pilihan...
smua mama makan maklum ler nak AWET MUDA...kikiki


daaaa....tata titi tutu...
Selamat Bercuti yer All Readers...
Happy Chinese New Year...


04 February 2016

Laptop Baru Beli @ Mara Digital Mall, KL



Salams...
korang da tau kan Low Yatt 2 tu kat Mara Digital Mall, KL...
rupanya bangunan ni btul² dalam Bangunan Mara tu jer...
tempat ni khas utk Penjual Melayu sahaja jual barang² komputer & telefon..


weekend lepas sya ke sana...
sbenarnya x tau parkingnya kat mana..
sesampai kat sana,,,masuk dlm underground..
terkejut tetiba ade org naik moto duk depan suh folow dia...
tak tau lah dia tu penjaga kat situ ke...
tp kami folow je lahh tgok dia beriya suh ikut utk parking..
pastu biler jupe parking kami tanya mana nak park klu nk gi Mara Digital ni...
trus dia tunjuk parking berhampiran & bgtau laluan lift nak naik ke sana...
ahaiii bagussnya lah camni org Melayu,,nolong org...mmg btul² dekat ngan lift...
TQ very much Brother...tp x sempat nk sembang tanya dia keje situ ke per..
sbb dia tunjuk trus pecut blk moto.. 


dia suh naik Tkt. 3...rupanya mmg Tkt. 3 je mmg jual barang² komputer tu...
sya naik² trus beli Laptop...malas da nak survey harga...
tiap² kedai tu ikut Brand...cth cam HP,,,Lenovo...Canon...
sya trus terjah LENOVO...
sbb tanya Orang Pakar ICT ni kata Brand Lenovo,,,Laptop Tahan Lasak..
so amik jer la brand ni...harga pun Berpatutan...
lg percaya rupanya Lenovo ni asalnya brand komputer IBM...
IBM kan mmg klu dulu brand komputer yg mmg kualiti & bagus...
so harap² ok la Laptop ni...






hihihi...syok Laptop Baru...
muahahah...
hihihi...perasan...
 oppsss...sbenarnya bukan Lappy utk sya...
mak suh belikan utk adik yg tgh belajar skang..
adik sya ni mmg terkenal orgnya yg suka punahkan barang...x reti jaga barang..
so sya rasa Lappy Lenovo ni ssuai sgt utk dia...
bukan per,,,dulu mak sya beli Motor Baru,,,skejap je Jahanam dia pomen...
ahaii...klu ikutkan blh je pinjamkan Laptop sya...
tp sya sayang w/pun Laptop da buruk,,,jahanam plak klu dia pakai...
sayang weiii Harta sya tu w/pun x sbrape...huhuhu
ni tak per la Mak yg Sponsor...lantak pi malas nak pkir..
paham² la anak bongsu mintak ape pun senang dpt...
cer cite time sya blajar dulu...pakai duit sndiri je beli komputer,,tu pun pakai PTPTN nyer..
da ler dulu komputer ke laptop zaman tu Mahall,,,RM3 hibu,,,
da ler kena tipu lak tu malas cite,,nt panjang lak story
nak beli ape² pun jenuh MENABUNG...ko,,rela tak makan nk simpan duit..
ahaii...nampak benor jeleesss...
yer la mak² ni masa muda garang,,,da tua slow motion je mood diaorang..
kite nt pun agaknya cenggitu la kut..
ok,,,sya da merepek,,,opss sory...
sbb sayangkan adik sya pi la Tolong Belikan takut kena tipu lagi dek orang cam dulu..
dulu kite ni jahil IT² ni....
 kesian jgk kat mak yg nak sumbangkan duit ni haaa..




tulah harganya...igt nak beli Printer HP..
tp da abis stok...so tak payah la dulu..




ni lah tempat jualannya..
 namanya Pusat Bantuan IT Tulen..
harap² btul² tulen yerr...




ni adik yg promoter Lenovo tu...
klu pakai Cash bayar kat kedai jer.. 
sya malas amik duit sbb tk plan nak gi,,,
sya pakai Kad Kredit kena swap kad kat Kaunter tu ha Pusat Bantuan It Tulen..
da swap kad baru leh amik stok Laptop kat situ..




blh pilih free gift 1 je dr 5 pilihan...
x snap lak gambar yg lain² pilihan..
sya pilih mouse yg wireless..
senang,,,sbb mouse ni lebih kualiti...
beg tu mmg pakej ngan lappy,,,ok la kan...



 

sesambil tu jenjalan la skitar tgok...
tp tak banyak sgt la kedainya.

ade la kut 5 kedai gitu... sya tak kira pun
agak² jer..


daaa...

 
 

18 January 2016

Kitchen Kabinet 3G MURAH Warna Hijau Impian Dah TerLaksana...



Sbenarnya banyak nak cite pasal Area di Dapur ni..
slow² la sya cite,,,panjang lak nt nak story..
k,,,hr ni kite cite area di Dry Kitchen dulu...
sya buat Kitchen Kabinet @ KC di Dry Kitchen..


Sya pilih material KC jenis 3G ofcoz la sbb cantik kan..
harga pun cantik jugak...
mula² sya berkenan color Maroon,,tp biler tgok jiran dkt umah warna Merah,,lbh kurang la kan colornya...
sya tukar pkiran,,,nt jiran igt sya tiru dia plak,,,hihihi,,sbb nah masuk melawat umah dia..
suami pun berkenan warna hijau,,so sya berkenan gak...
bukan per,,,sya klu blh nk elak color terang sbb takut cepat nampak kotor...
tp biler da siap KC ni cantik jer,,,w/pun color striking,,,still x sakit mata tgok...
sya ni ade migrain,,,so klu color striking sgt ni leh sakit mata & pala jdnya...
tp ntah,,,mgkin suka color KC ni,,,orait lak rasa...


KC ni da lama wat tp sbb x siap spenuhnya,,sbb tu tak Up Entri..
da siap KC baru nak cite...


KC yg tak siap ni yg lopong belah penapis air Coway tu..






KC ni lak x de cermin bertutup..utk rak pinggan..
sbenarnya sya x kisah pon lopong je gitu..
tp suami pulak request suh tutup..
dia kata lg kemas klu bertutup..
ape² je lah suamiku...
asalkan cadangan membina orait jer..
sya berkenan letak aksesori besi gini...
leh tarik² utk keluarkan barang...


















Now KC da fully 100% siap...























sya buat yg besi ni kat kiri & kanan...
1 sbelah coway,,,dipisahkan ngan oven & microwave,,,then 1 lagi 
tujuannya supaya biler da simpan barang...
agak² x jumpa barang,,,besi boleh ditarik,,,senang nak capai barang
pastu x de berabuk...klu berabuk pun kat bawah je cuci..
klu letak pemisah kayu...
slalunya akan berabuk...
kena sapu² slalu...
oh...baru teringat...
sya buat KC ni penuh sampai ke syiling...
alasannya sama cam sblum ni...
mak kan bz bonar orangnya,,,x de masa nk kemas...
bile tutup abis,,,KC tak kan perangkap habuk kat atasnya kannnn..
so,,,mak tak perlu nak cuci² habuk atas KC plak nt..
w/pun nun tggi amat,,,cam tak guna KC atas tu..
mak tak peduli lah...janji bersih..
KC yg tinggi di atas tu blh simpan barang² yg tak guna..tp kena pakai tangga lah..
so klu nak simpan tmpt yg tinggi tu kena make-sure simpan barang yg memang x mo pakai or jarang sgt nak gunakan...jd nt x perlu la ko nk keja panjat tangga je kekdahnya...huhu..


sya jenjalan blogwalking jumpa blog ni SINI
abang ni org yg sama sya tempah KC/Wardrobe/Tiang 
memang dpt murah ngan abg ni,,,da murah dr org len,,,leh nego lagi harga dpt less..
tp tulah,,,,nak tggu dia siapkan tu mmg amik masa gak la...
mmg dia bz benar ramai org tempah ngan dia..


ok la...rasa cam ade menda lagi nk cite..
tak per la...klu ade kite sambung next entri...
daa...

08 January 2016

Dekorasi Tiang Divider HALL Impianku Tercapai...




Salam Jumaat & Morning Smuaa...
Sya Hapyyy Sesangat..
coz perkara yg sya impikan da tercapai...
yeeeehaaa...syokkk..


sya mmg da lamer berangan nak wat Divider kat Hall rumah...
nk pisahkan ruang tgok TV & ruang makan Dining..
sbenarnya da lama tempah,,,tp abg yg wat tu lama lak nak siapkan...
oleh sbb sya mmg x sabar nak tgok Tiang Divider tu ada kat umah kan..
leh kata bhari² gak sya waaps,,,call...
saje nak push org tu suh wat cepat skit..
sbenarnya sblum ni dia da siapkan sya punya Kitchen Kabinet 3G ngan dia..
smua amik ngan dia termasuk Wardrobe dulu cite SINI
tp tak 100% siap,,so tk leh amik gambar lagi KC tu..
mentang² la KC tu da dpt behibu² bayar...
tak heran da dia stakat brape ratus lak nak bayar Tiang ni haa..
bab tu lambat² yer...
ntah la,,,maybe dia byk projek kut,,pkir +ve je la..


Total Kos Divider RM850




kalau ikutkan kotak² yg sya letak frame gambar tu slalunya org wat di depan je..
sya wat lain skit,,,wat depan blakang ade kotak...
target utama supaya blh susun gambar & souvenier gift...
tp tu la skit hampa...
sbb abg tu wat kotak tu kecik sgt,,,padahal sya da bagi saiz dah..
salah sya gak kut sbb lambat bagi saiz,,,abg tu kata dia da siap potong kayu..
hmm,,,x pe lah...
kira murah la dia amik harga Divider ni rasanya...
klu ngan org lain x dpt dah camni..
cuma tu la...muat² je 1 gambar...nak susun souvenier x blh dah...
hurmmm...cam rugi da lah ruang tu..




Alhamdulillah semua Renovation da selesai smua..
nt sya up cite pasal Kitchen Kabinet pulak yer...
ade lagi impian lain nak wat,,tp duit da abisss daaa...hahaha
mimpi je la lepas ni...

 



06 January 2016

Shop Clearance Stok di TESCO



Mggu lepas beli barang dapur...
rezeki kami TESCO wat Clearance Stok...
kali ni stok yg jual lebih banyak sangat...
sya pernah cite dulu kat entri lepas SINI
kali ni sya snap gambar yg stok dia jual atas rak tu..




slalunya barangan akan letak di rak besi tu..
dlm raga hijau tu barangan tu diletak..



slalu kami beli sblum ni ade rak besi tu dlm 1 rak jer..
kali ni besar²an wat offer,,dia tambah kaunter & meja tu...
make sure korang kena semak betul² harga...
takut ade barang harga yg harga mahal pulak ade kat situ..
kalau stok Makanan,,,paling penting semak Tarikh Luput...


 


masa sya sampai sini..
da ramai dah org kerumun..
baki² diaorang je la...
ade lak org Indon pun join skali ngan sya tgok barang tu..
hahaha,,,cam sadis je sya ni ha,,,sedih org susah...sops sops..
hahaha,....lantak la org pkir pe...janji dapat murah..





banyak jugak dapat hasil tangkapan...




Tisu Dapur,,,klu beli yg 2 roll pun da mahal...
ni banyak baru RM2.90 jer,,,kurang 1 roll kut dr pek,,,ade 5 roll smua...
ok la harga still murah...kualiti tisu still tip top..




Tisu Kotak Kartun tu RM3.26




Biskut RM1.99..lambat lagi tarikh luput..




Jeli & Cendawan lambat lagi tarikh luput...
tp sebab btul² stok akhir...jd clearance stok..
ade sesetengah barang dlm gambar ni tak de...
sya beli Oreo,,,luput tarikh 20/1/16 ni..
sya beli jugak,,skejap je pun oreo tu nt abis..
x sempat bpe ari pun budak² ni da makan abis..
haaa..yg camni kena check btul² sbb sesetengah barang 
yg clearance ade yg mmg da nak luput tarikh..
so memang kena semak betul²...


suka dapat shopping barang murah ni...hihihi 
so far blum nah sakit perut or barang² yg dibeli tu rosak tak boleh pakai
smua barang ok & elok..


daa....

05 January 2016

Borong Hanger Tudung Murah @ Nilai 3



Salam...
korang mesti biasa tgok kan penjual tudung klip tudung kat Hanger Tudung kan...
pastu nampak cantik jer tersusun kemas tudung tu...
kite biasa tgok tudung tu gitu tp payah jupe Hanger tu jual kat mana² pasaraya..
so meh nak Share...


masa balik kg tgok Wardrobe mak ade hanger tu...
omg,,,tkejut mak lg advance..
pastu tanya mak maner dia beli..
dia kata kirim dr anak jiran sblah umah..
trus dessup hntar msg kat fb tanya dia...nak tau dia beli maner...
trus reply,,,,tp dia beli area kat Pahang kat bandar Temerloh...
kedai yg jual patung² display utk jualan mesti ade jual hanger tu..
x kan la sya nak pi Temerloh smata² nak beli tu je kan...


pastu baru teringat kat Nilai 3 ade kedai jual barang cenggitu..
mggu lepas free trus ajak suami pi sana..
cari²...yes...ade rupanya..
kami pernah gi kedai ni dulu tp lama dah,,,beli Rak Besi tu utk letak barang..




inilah kedainya...

 


antara barangan yg dijual juga di kedai ni..

 


inilah rupa hanger tu...
alamak tak nampak pulak rupa sbenar..

 


hanger yg pink atas tu...
leh kepit tudung awning or shawl..


oh sya x sempat snap gambar hanger ni da susun dlm Wardrobe..
sbenarnya hanger ni ade jual Online jugak...
tp harga lebih mahal berganda²...


klu korang mmg pi Nilai 3 nak shopping ape²
singgah la ke kedai tu...
mmg berbaloi beli hanger ni di sini...
sbbnya ramai penjual² borong barang utk Display Barang Jualan kat sini lah...
sya borong sampai 5 ikat...tiap ikat x ingat la ade bpe..
maybe 10-12 pcs kut sbb sya x kira pun..
harga tiap 1 ikat tu ikut kualiti hanger...
ade 1 ikat - RM7.00, RM8.00
yg sya amik RM10.00 lebih kualiti supaya x cepat patah..
amik byk tu bukan aper...
mak sya pun kirim jugak Hanger tu...
dia pun suka pakai Hanger tu...
memang Wardrobe mak sya cantik & kemas je Tudung bersusun 
ni la penyelesaian utk org² yg pkir camne nak susun tudung banyak² kan..


da...
klu ade masa sya amik gambar tudung sya susun...
tp ntah biler la...sbb x susun lagi...hihi..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...