FOLLOW ME

16 May 2017

Selamat Hari Guru..



Hari ni sekolah anak² ada buat Majlis Sambutan Hari Guru..
setiap tahun bila Hari Guru sya mesti akan teringat seorang guru sya ni..
guru ni kadang² boleh jatuhkan semangat kite sebab x pandai tackle hati anak² murid..
kadang² boleh membakar semangat kite juga jika kena cara cikgu tu..
berdasarkan pengalaman sya lah...


ini pengalaman masa sekolah rendah...
dulu sya telah loncat kelas masuk kelas no. 1...
tapi biler masuk kelas pandai,,,kite bersaing dgn murid lain yg sangat pandai...
kite jadi antara yg tercorot...
setiap hari sya 'down' nak ke sekolah...
tiap² hari kena denda ketuk ketampi,,cubit & macam² lagi,,,
ketuk ketampi x abis hari ni,,sambung lagi hari esok...
malu sgt kat depan kelas,,kawan² tgok..btul² rasa x best ke skolah..
keja skolah asyik tak siap je sebab masa darjah 4,,
cikgu suh guna pen,,sya lak x sempat nak salin ape yg cikgu tulis kat papan hitam..
cite kat mak,,,mak x caya,,,sebab cikgu tu mak nya kawan...huhu..sedih sgt...
sya siap wish kat mak,,,mintak sya tukar balik kelas ke kelas lama...tp mak x layan..
mmg keputusan periksa sgt² merosot giler...
kawan² seangkatan yg nasib sama,,,ade yg x abis skolah & ponteng je kelas..


lastly..
masa darjah 5,,sya tukar cikgu kelas lelaki...
cikgu tu x de la hensem pun yg wat bakar semangat sya..
tapi dia pandai tackle hati anak² murid...
sya x ingat dah cane caranya tu...
yg sya ingat,,,klu silap jawap & salah buat soalan,,,still kena denda jugak,,
rotan kat tapak tangan..
tapi sya x kisah pun masa tu,,,sebab x de la dia malukan kite depan orang...
pastu dia x marah anak murid x ingat sifir matematik,,,
tapi dia cuba ajar cara paling senang hafal sifir & bantu kite..


start dari situ...
sya makin up & up...
keputusan makin improve...
& tak sangka,,,dari hampeh...
sya boleh Skor A Matematik...
 cikgu tu pun x sangka sya leh skor dlm UPSR...
& cikgu x sangka,,,dlm hampeh² aku ni ha...aku leh lulus subjek BI...
sebab ramai yg kantoi...aku cukup² la lulus dpt C..


that's why...
aku sangat kenang sangat cikgu tu..
cikgu IBRAHIM nama dia..
sebab dia lah starting kepada smua perkara yg terjadi dalam kareer hidup aku..
mungkin klu x sebab dia....aku x abis agaknya skolah..
sampai skang ni,,aku x pernah lupa muka cikgu tu..


TQ Cikgu...
Jasamu Akan Ku Kenang Hingga Ke Jannah...
 
 

15 May 2017

Mainan Terbaru Syasya



Mainan terbaru syasya..
da lama 'Aim' nak beli mainan ni..
sebab dah berjanji..mama belilah..kat Lazada..
ingat nak bagi masa bday..tp dok dan dah nak tunggu..x sabar sgt dah..
pasni kena la cari hadiah lain utk bday..


hihi...sonok budak² ni..mainan si syasya...
tp skali ngan abang & adik pun join skali main...
aduhai..zaman modennya "Main Masak²"....hihi

04 May 2017

A Gift From My Boss



Dapat Gift dari Boss Baru sya..
bukan for B'day or what...sesaje jer..
bos gi Bandung, Indonesia...
dapat la something tanda ingatan..

TQ boss...

06 April 2017

Beskal Happy B'day Untuk Amin Cayang...3 Tahun Dah..



Assalam...dah terlepas b'day syamim 27 Mac 2017 yg lepas..
x celebrate pun...juz wish b'day je..


sebab dah x celebrate...mama kasi hadiah jer lah..
memandangkan amin ni suka sangat duk tolak beskal kakak dia..
tapi x leh kayuh sebab x de roda 3...
padahal dia da ade beskal kenit...
da x bape nak enjoy da kut naik beskal tu,,x adventure..
beskal kakak dia pun da season amat,,,berkarat & mereput da plastik tepi² yg cover tu..


so mama pun ajak la abahnya pi cari beskal baru..
pi la ke nilai 3 membeli..


malam tu terus main beskal dalam rumah...sehari je main..
esoknya amin da pandai kayuh ke depan beskal..
slalu dia heret je beskal tu, x reti kayuh..
lepas abangnya sorong beskal tu laju²,,dah pandai kayuh..


sonok la dia skang..asyik nak naik beskal je.
skang da jadi aktiviti tetap tiap² petang..hihi








Selamat Hari Lahir Amin Cayang...
Semoga Sihat Sejahtera, Jadi Anak Yang Soleh & Rajin Berusaha 


wassalam...

 

04 April 2017

Pemanas Air JOVEN Idaman Hati



Assalam...
baru² ni beli Pemanas Air JOVEN..
beli yg murah² ajer..
ni 1st time beli pemanas air..
rumah lama dulu kami x pakai pun..
sebab rumah lama tu air sentiasa panas je sebab memang rumah tu pun panas..
w/pun mandi masa subuh..air masa terasa suam..
so memang x perlu lah pemanas air..
tapi kan biler da air panas jer memanjang...da x de nikmat mandi...
biler tengah panas terik,,air pun panas jugak...
so hilang da nikmat sejuk mandi tu..


so skang rumah baru ni..alhamdulillah..
w/pun cuaca sangat panas...masih selesa rasa duk dlm rumah tanpa aircond
sebab rumah 2 tingkat kan...bile atas panas,,kite duk kat bawah je..
duk kat ruang tamu siang² hari memang cool je...
alhamdulillah Allah....terima kasih atas nikmatmu...


sebab bulan lepas asyik hujan je..
so terasa la sangat SEJUK nak mandi subuh² or malam..
so...pujuk suami beli pemanas air...
mula² dia tak bagi "Green Light"...membazir katanya
at last,,,dia bagi,,,puas la saya bagi sebab musabab :
elok untuk kesihatan mandi air panas ni,,,klu malam ke subuh...lancar perjalanan darah
anak² pun,, x de le liat nak mandi subuh sebab kesejukkkan kannn...
bukan anak jer,,,mamanya pun sama,,,hihihi







so mama pilih produk JOVEN...
sebab JOVEN ni mmg tersohor la produk No. 1 yg berkualiti untuk Pemanas Air...
 harga total campur GST bagai RM460 + upah pemasangan RM60
Jumlah = RM520


jenis semburan boleh laras sehingga 5 jenis semburan..
kecik,,besar,,halus,,,sukahati pilih mane suka...
i like it very much..


so...I'm happy...
x kisah dah nak mandi anytime je...hihi
 

06 March 2017

Percutian Big Famili di Langkawi - Part 1


Assalamualaikum...lama sungguh skang menyepi..
sekarang terlampau sibuk sangat,,sejak da dapat pengganti bos pencen..
bos baru gelaran Dr...cara kerja pun da lain,,,kerja pun leh kata non stop..
dia bz,,sya pun sama terpalit bz...mmg x de masa senggang free lah..
x de da masa nk pi minum & makan tengah hari awal skang...huhu..


now...
meh nk story...
adik sya keje Air Asia tu dapat tiket free...
offer sya sefamili & bawak mak & adik badik skeluarga...
sebab mak x nah lepas lagi gi Langkawi,,so kami bawak pi sana lah...
sya lah eksited lebih...leh numpang shopping kan..hihi


huhu...banyak syok wooo percutian kali ni...
sebab 100% kos homestay,,tiket & kereta sewa semua adik aku tanggung...
hihihi...dia dapat rezeki terpijak...tu yg nak blanjer adik badik..
so,,,da dia tanggung tu,,,,dia suh sya lak take over kos makan kami kat sane..
orait la kan,,tu pun,,mak ade top up jugak blanjer makan...
seb baek...sebabnya nak habaq mai,,,,skang makan minum kat sane da mahal weiii...
kami pi skejap je,,,3 hari 2 malam jer...
sebab adik yg sorang keje kg,,,x leh cuti lama²,,,keje Pak Guard susah nk cuti..


Hari Pertama sampai terus naik Kereta Kabel
sya tak cite kat mak pun naik kereta ni tinggi..
klu tak,,,memang tak hingin dia naik lah...
da naik,,terpaksa la kan...











seharian kami kat area kabel car ni..lama lah abis masa kat sini
mak sya naik ni sampai termengah² semput..
so kami berehat sebentar kat meja tu...
lepas mak ilang rasa letih dia tu, baru kami turun..
turun tu terus ke 3D Art...



skang ni da naik harga dah oiii...
kami amik yang Basic Combo jer..


Dewasa - RM40.00
Kanak² - RM30.00 (mulai umur 2 tahun ke atas)




Tiket Basic Combo

SkyCab
SkyDome
SkyRex
3D Art Langkawi 


Ini pun da x larat da nk tgok smua..
aku teringin nak naik Duck Tour,,kena bayar lain RM38.00 sebab x amik pakej..
tp pkir sebab diaorang x mo naik....x kan la nak naik sengsorang kan
seb baek tak amik sebab da keletihan sangat²..
kat sini da lama...pastu next stop kami di 3D Art lama jugak...
maklum ler sakan bergambor kan...hihi...
k next...cite 3D Art.. 

02 March 2017




New props @ my ofis...
ofisku slalu panas pagi²..econ baru nak cool
dapat ilang panas kat muka pun jadik ler...
beli kat DIY...RM 19.90...

 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...