* Klik Dapat Duit *

center>

21 July 2014

Semalam Hari Yg Sgt Rajin...


Semalam mmg sya rasa rajin sgt...
macam2 keje wat...
bla da malam baru rasa kepenatan..

mulai selepas subuh pas bersahur..
terus wat keje sampai malam..

mula2 wat kuih Cornflakes Madu..
pagi2 lg da wat...
sebab takut nt budak2 da bangun..
kacau wat kuih,,jadi lambat lak..
si kenit baby pun masih tidor nyenyak lg..



siap je kuih..
operasi lak wat kuih Agar-2 Cendol..
huhuhu,,,tingin sgt nak wat kuih ni..
dulu pernah wat x jadik..
kali ni google btul2 resepi yg senang skit nak wat
1st time sya makan agar2 ni masa rumah Pengasuh wat Kenduri
seumur hidup x nah jupe agar2 cendol k..
skali da makan,,,terus jatuh cinta




siap agar2 tu..
continue lak wat Bubur Lambuk Pucuk Paku Merah Teganu
korang kenal tak Pucuk Paku Merah tu..
eh lupa lak nk snap gambar..
Bubur Lambuk ni tak sama cam bubur lambuk
yg slalu dpt masa time bulan Ramadhan ni..
rasa & resepinya sgt lain..
resepi ni mak sya blajar dr jiran org teganu..
bubur ni kaya dengan ulam-ulaman..
leceh skit je wat bubur ni...
kena rebus ikan & perisi,,,potong2 daun kunyit,kesum, pucuk paku..
macam2 daun leh isi...
sape yg suka sayuran,,,mesti suka bubur nie..




pastu utk nasi...
wat ayam masak kicap & bendi goreng kunyit..
fuhhh penat..
tapi happy sebab semua menu habis dimakan..
tandanya sedap la tu...
hari cuti weekend pulun abis masak..
demi utk suami & anak tersayang...

Resepi Puding Milo Oreo

Resepi lagi yer..
kan sya kata mmg Ramadhan ni sya banyak wat kuih..
resepi dr FB..

Oreo ni mmg macam2 kegunaan kan..
leh makan ngan aiskrim,,wat kek..
ha,,yg ni baru..
leh campur ngan agar-2..
sedap gak..
bla gigit agar2 ok la kan,,bla tergigit oreo...
fuhh terasa sedap & nikmatnya...

: Let's Roll The Recipe :


Puding Milo Oreo

10 g serbuk agar2
750ml air
150 g gula (1/2cwn)
1 tin susu cair
1 cwn milo
8 pcs oreo (patah 2 jgn buang cream tgh)

Cara-cara Memasak :


1) Sejukkann loyang dlm peti beku

2) Masak agar2 hingga larut..masuk gula biar sebati..masuk susu hingga mendidih.. tutup 
    api..

3) Bahagi adunan kpd 2 Bahagian - 1 amik 2-3 cwn adunan..ketepikan..& bhgian ke-2 

    amik kurang dr bahagian pertama..

4) Letak milo dlm adunan pertama..yg ke-2 biar warna susu..

5) Amik 2-3 senduk Bahagian MILO tuang dlm loyang sejukkan. .bila agar2 beku..cakar 
    sikit agar2 guna garfu..tuang semua adunan ke-2 & terus susun oreo..bekukan 
    sekejap dlm peti beku..bila agak beku..tuang baki adunan MILO..sejukkann lg hingga 
    benar2 beku. (letak banyak2 oreo yer,,,sebab agar2 tu rasa biasa je,,,bila tergigit oreo 
    mmg sedap,,,so bla letak byk2 oreo,,,bla asyik tergigit oreo,,,sgt la sedapppp,,)





yg sya wat ni, sya letak skit je oreo bimbang nt takut muak klu oreo byk,,,rupanya kurang sedap klu letak skit oreo...letak byk oreo baru sedap...


x bleh copy resepi??
klik kat SINI
masuk fb org tu yer...



Resepi Lasagna Roti...Perhhh,,,sedap ala Pizza

Salam...
yes,,brape hari je lagi nak raya...
syokkknya Raya..
Ramadhan kali ni sya sangat rajin masak..
menu nasi tu x de la special sgt,,,ok2 jer..
tapi tahun ni sya rajin wat kuih-muih..
slalu klu berbuka makan kuih yg beli jer di Bazar Ramadhan..
this year mmg catat rekod...
w/pun ade anak kecik,,,still cuba utk masak gak kuih...
hari Cuti Sabtu Ahad jer la,,,
klu hari bekerja tak sempat,,,x de org nk monitor baby
suami balik ngam2 time bukak pose atau sblum isya'..

Semua menu kuih tu sya amik google jerr...
smua jadik,,,
tu yg naikkan semangat sya lagi nak masak..
x sabar nak Resepi..
 mudah je nak wat Lasagna Roti nie...
bagi sya la kan,,,rasanya ade skit2 cam pizza..
syauqi penggemar pizza,,,& dia suka sgt lasagna ni..
banyak dia je yg makan...
berkali2 datang ke dapur nk makan lasagna nie..
meh tgok bahan-2nya ::::



LASAGNA ROTI

6 roti keping
4 cheese keping
1 cwn cheedar cheese
1 cwn daging kisar
1 bwg holland dadu
2 bwg putih dadu
1sudu teh serbuk lada hitam
2 sudu besar sos cili
2 biji telur
Garam
Perisa cikit @ pilihan
3 sudu butter
100ml susu segar (sya pakai susu cair je sebab susu tu yg ade kat umah)

CARA MASAK :
 
1.Tumis bwg dgn 3 sudu besar butter + daging + cili sos + serbuk lada & garam hingga air daging kering.

UTK ROTI :
 
1. Pukul telur sebati bersama-sama + susu.
2. Celup roti & susun dlm loyang. Tabur daging yg telah ditumis bersama bahan2 tadi. 
3. Letak kepingan cheese. Ulangi hingga habis.
4. Akhirnya tabur cheedar parut. Bakar 180' - cheedar kekuningan. 
    
Tuan punya resepi tak bagitau kena bakar brape minit. Sya bakar 30 minit je...ikut oven masing2 la yer...

Sya cadang korang x yah pakai cheddar cheese utk tabur,,,,sedap klu tabur Mozarella Cheese,,,sya pakai cheddar parut yg ketul tu sebab nak abiskan cheese tu lebih wat kek cheese leleh,,takut lama2 nt rosak lak cheese... 


Sya amik resepi dlm Fb,,,kpd tuan punya resepi,,,mekasih x kedekut bagi resepi yg 'wallah'....& mintak izin share resepi yer...





jauh beli mangkuk Pyrex ni...masa kursus kat langkawi dulu
baru ni Rasmi 1st time memasak...
 berguna sangat2 di bulan puasa ni utk bakar macam2...


 

my Lasagna Roti
ingatkan keju cheddar parut yg ketul tu cair lepas bakar..
rupanya jadi keras kejung je..
hmmm..
kena wat lagi lepas ni,,
kite guna cheese mozarella baru sedap tulll..

klu tak blh copy resepi nie..
cuba try klik SINI bukak kat fb


SELAMAT MENCUBA

18 July 2014

Baju Raya Sedondon Ibu & Anak..PEACE

Salam Takziah utk Famili MH17..
pagi2 da dikejutkan dengan berita yg sedih..
x de pe yg dpt kite buat lg sebab perkara ni da pun terjadi..
kite hanya mampu utk sedekahkan Al-Fatihah..
semoga roh-2 mereka tenang di sana..


sambungan cite SINI
yg nak bgtau pasal baju raya tu kan..
hari ni sempat la snap pic..


agak over tak manik2 tu???
sorry sya mmg mania kat manik skit...
k..
en3 ringkas utk pagi nie...
wassalam...



17 July 2014

Redeem Stamp Parkson Dapat Beli Barang Murah..

Cite sambungan SINI
nak tau tak per sya redeem tu..
mesti korang da tau kan...
mesti la pinggan mangkuk yg slalu leh redeem stamp tu kat Parkson..
redeem tu bukan free barang yer..
kena top up duit,,,cuma leh beli barang tu murah la...
sya x pasti sebenarnya barang tu murah ke tak..
tapi klu beli kat Langkawi memang murah sgt la..
tapi bla pkir ntah bla la dpt gi Langkawi lg kan..
amik la peluang ni beli..

sya redeem ini barang...

x pernah ade lg set Corningware..
nak la merasa ade 1..
bagus ke tak kan..
da jadi mak2 org ni..
kena la rajin memasak...

korang pun tau kan...
mangkuk ni leh simpan dlm fridge..
direct from fridge leh panaskan atas dapur..
x kan pecah..
so,,mudah la nt mak nak urusan masak memasak...

Rm 159 rasanya harganya...
 murah ke tak korang rasa???
ni da 50% la kiranya redeem stamp..
kalau tak harganya Rm300 lebih..
yer ke idok murah???



Shopping Raya Xtra Over...

Salam...
skang ni rasa masa tu cepat sgt berlalu..
gi keje pagi,,kejap je da petang..
nak2 bulan pose ni keje sampai 4.30 jer..
wat keje,,break pam...sambung blk,,tup2 nk balik dah
kadang x sempat beres keje ofis..
tu pun da skip pam susu..
patutnya 2 kali pam,,,ni wat 1 kali je..
sebab kena settle kan keje ofis..
kang ade job yg terabai,,
naya lak kang kena brain wash ngan bos..

now cite pasal raya..
korang da abis shopping??
cam tahun lepas sya shopping sblum bln pose..
utk elakkan penat..
tahun ni,,,hr 1st pose kami start shopping...
skang da complete Baju Raya..
kuih raya jer lum beli lg,,,(dlm hati nak wat)
(tp ade baby ni payoh skit nak wat kuih ni)

kami shopping kat Parkson jer..
da aim jenama yg same ajer lebih kurang tahun lepas..
tu pun still mahal2 gak bajunya..
(zaman skang mane der da barang murah kannn)



baju syamim yg Brand skit ler..
sian lak asyik pakai baju recycle je kan..
baju abang n kakaknya utk hr biasa..
ni raya kena rr baju baru..
w/pun kt dlm stor ade sluar jeans Anakku syauqi masih nampak baru
kena la gak beli kan..
beli la sehelai seluar jeans,,harga dekat Rm50
rasa ketor jari jemari nak amik sluar tu..
tp x jumpe dah yg murah2 lg sluar baby..
klu de yg murah,,x de saiz lak..hmmm
byk Anakku da macth baju + seluar Rm75 ke atas..
rasa mahalnya setakat baju baby je cam org tua nya baju harga..
tu terjumpa 1set baju n sluar RM25 je..
kira orait la,,amik terus..
pastu selai lg 1set baju syamim brand biasa je...
utk top up baju wat tukar2..

pastu ade gi Butik Peace...
beli la baju kurung moden 1set utk me & syasya..
i like,,,x sempat snap pic...
slalu sya tempah baju raya kat mak..
tahun ni beli yg da siap jer..
sebab tahun ni lambat pkir tema warna baju..
klu nk beli kain ela,,,bla pulak nk antar blk kg kan..
bln puasa ni x blk2 lg kg...
jadi beli yg siap je lahh..
nt klu ingat sya upload pic baju raya tu yer

ok..
pastu gi Alamanda jupe lak PDI Sale..
sbenornya da lama sya x shopping utk diri sndiri..
so,,bila cuti dlm pantang kan x guna duit sgt...luak skit je duit
serasa diri ni kaya sesangat,,,hihihi
masa ni la amik peluang shopping..
sya slalu cam gini...
klu x shopping,,,lama sgt,,,berbulan2 x shopping tuk diri..
skali shopping x hingat...ade ratus gak abis




amik yg murah2 je baju...

pastu tingat lak,,,
da lama x shopping kasut utk pakai di ofis..
pakai 1 kasut Bata Flat je..
ohoho...
kena beli kasut lak..

nampak Vincci..
da lama x pakai kasut brand ni...
ingat masa student Poli dulu & mula2 keje gomen beli kasut ni
pastu x beli2 dah
coz brand ni byk kasut tumit tinggi halus...
sya x boleh pakai tinggi2 sgt,,,nt sakit kaki




saje la riki2 tgok sebab Sale kan..
tup2 ade yg berkenan...




beli yg sarung Biru tu flat,,,x de tumit
yg tumit tu skit je tumitnya...& rasa selesa pakai..
tu igt nak beli lg sepasang..
pastu saborkan diri coz banyak da weh duit terbang...
huhuhu...susut akaun Rimau I

kat Parkson tu dpt setem yg layak Redeem beli barang murah..
terbang lg duit hr tu shopping..
nt sya tunjuk barang tu yer..

ok...
balik2 rumah...
kira2 brape abis...
mak ai...da 1k lebih abis..
masya-Allah...
ni la klu pompuan...
bla dpt shopping,,,x ingat dunia..
da x kaya,,,,kayap jadinya...
utk some one biasa je kut 1k tu..
for me,,angka tu byk la labur utk shopping tuk diri..
me & suami bukan keje gaji byk sgt pun...

sebab tu la masa sya bujang x wat kredit kad..
sebab sya tau,,sya ni boros orgnya..
bila pakai cash,,,,sya blh kontrol duit skit..

bulan ni byk sgt shopping..
x campur lg beli barang online..
tp online tu mostly utk baby...
t cite yer...

tu yg tajuk shopping raya xtra over tu..
sebab slalu x nah cam ni...

a lesson 4 me & reminder...
kawal diri time shopping yer..
pasni lama lak ler baru shopping tuk diri yer..
utamakan famili dulu...





11 July 2014

Jual RADIANCE SIGNATURE WHITENING & GLOWING SERIES

Salam..
sape nak berseri di pagi raya??
semua orang nak kan...
ok...
sesiapa yang berminat tu..
sila baca sampai abis yer..

anda hanya perlukan 
produk di bawah ni saje..



sangat senang untuk dimakan..
hanya koyak sachet,,,terus minum..
kalau tanya saya,,memang sedap..
org lain x tau la pulak..
citarasa orang ni berbeza2..

sesiapa yang berminat tu..
boleh PM sya di :

fb : https://www.facebook.com/suzilah.m.idris

atau

whatapps / sms / call : 019-9151360

saya salah sorg agen utk Radiance Signature..
klu sesiapa whatapps/fb x dilayan tu..
maaf la yer,,maybe sya kat umah..
kat umah x de internet..
so sms je yer...

nk komen kat sini pun bleh,,
tp takut sya tk perasan je..
better sms, fb or whatapps..

cepat2...
produk ni sedang hangat di fb skang..
sedang dipromosi di Radio, Majalah Wanita & x lama lg Stesen TV

stok x byk ni..
pm cepat2 ok..

10 July 2014

Daftar Drypers Baby Club Dapat Free Gift Beg Galas Comel

Hoorey,,da 12 Ramadhan kan..
lg setengah bulan je lg pose,,pastu raya kan..
sekejap je kan rasa..

semalam cite mintak sample free pampers byk brand kan..
hr ni nak sambung lg bab pampers gak..
hr tu da alang2 kite mintak sample..
jd sya join plak daftar Drypers Baby Club
jika antara 50,000 org terawal daftar leh dpt beg galas comel..
saje2 gatal tangan,,online je kan,,
bkn payah pun...
pesalahnya try daftar,,bukan kena bayar pun..

baru2 ni da terima beg galas tu..
so,,sya antara 50,000 org terawal ler tu..
comel kan...Beg Galas Ladybird




09 July 2014

Weee...dapat 2 pek Sample Free Huggies

Happy wednesday frenz..
cane hari nie?? still fresh sebab pagi lg kan..
pagi ni sya ceria jer..
coz semalam dpt 2 bungkusan dr Huggies..
x bukak lg bungkusan, da tau ape isi dalamnya..
sebab pernah dapat dulu..

kan sblum ni sya nah dpt pampers free dr PETPET
jd rasa syok lak dpt pampers free
masa cuti bersalin tu kan x de keja..
so sambil jaga anak tu kite online ler..
kejenya asyik daftar online mintak sample free pampers..
banyak tu daftar,,,
mamypoko, drypers & huggies..
sya daftar huggies paling lambat...
tp sample huggies dulu yg sampai..
mmg terbaik la huggies..
huggies x nah menghampakan..
dulu mintak sample pampers utk syasya pun dapat,,x pernah x dpt

hahaha..
tamak kan...
yg mane ade free di situ ade sya...kikiki
smua pampers di atas sya pakai 
asalkan dijual offer murah2,,yg tu sya beli

nak gak display pampers yg dapat tu..



ok..
break dulu..
nk pi pam susu...

07 July 2014

Gigih Perah Susu Badan Untuk Syamim Bam Bam..

hari ni free leh la story banyak skit..
skang sya mmg fully susukan syamim..
syamim skang mmg bam bam sgt bulat u..
bla jupe ngan org,,smua x sangka dia baru 3 bln..
org igtkan dia da 5-7 bln da...
mama rasa biasa je n tk perasan..
kite tgok ank kite sndiri hari2 mmg la x nampak kan..
rasa biasa je..
bla ramai org tegur kata dia besar,,mmg sahih la tu..

skang x de stok susu yg byk utk syamim..
masa dlm pantang susu mmg banyak..
x wat pun stok,,masa tu try perah susu rasa sakit sgt..
sakit mungkin sebab Breast tu bengkak kut..
dlm awal2 pantang asyik bengkak susu jer,,
try perah ngan mesin utk kuarkan susu,,sakit lak Breast..
jadi,, x wat la stok..
syamim lepas tu kuat sgt menyusu.. 
x sempat nak perah abis dia minum dah..

bla mama ni da mula nak kerja..
mula la meroyan jap,,,susu stok ade skit je simpan..
aduhhh,,cane ni nk maintain breastfeeding anak sampai 2 tahun nie..
x cukup ni utk syamim minum..
beli barang2 & kelengkapan da bersungguh tu,,cam SINI

skang w/pun tgh berpuasa..
sya tetap usaha utk perah susu..
alhamdullilah..tuhan izinkan...
niat murni mama ni Allah perkenankan..
dapat gak perah susu yg banyak..
1 botol tu cukup la utk 1 kali syamim menyusu..
tahan utk 3 jam...
pas 3 jam baru dia nyusu balik..


hasil perah hari Jumaat lepas..
terkejut dpt 4 oz..slalu mmg cukup2 3 oz je..
3 oz tu cukup utk 1 kali minum syamim..
tapi bla da banyak skit kuar susu..
rasa berpinar2 la skit kepala di awangan..
sebab air dlm badan kite kuar terkejut trus banyak kan..
mgkin sbb tu la kepala berpinar,,
blk umah x masak da,,beli je kuih muih utk berbuka..
bukan pe,,takut pengsan lak..
suami kerja,,pagi sok baru dpt jupe dia..
so kena take care diri sndiri la kan..

ni je yg dpt utk 1 hari..
x tau cukup ke tak utk masa akan datang susu utk syamim
smoga Allah terus berikan susu yg banyak utk sya..
arap sgt dpt susukan syamim sampai 2 tahun..
klu x sampai pun tk per lar..
1 thn setengah pun jadi lerr..

Kakak syasya da mula Tadika PASTI...

Salam & Selamat Pagi pada smua Bloggers..
cane korang hari nie?? puasa ke??
me still puasa w/pun Breastfeeding anak..
still maintain lagi..
kena kuatkan azam & tekad supaya susu tetap banyak..

sekarang syasya da jadik KAKAK kan..
sya x nk gelar anak2 long n angah,,,
coz x nk lekat nama tu..
nt sampai ke skolah & jiran2 pun panggil gelaran tu..
kakak & abang ni jarang2 org guna kan..
nt syamim x tau nk panggil pe lak gelaran klu ade adik lak..hehe

kakak dr dulu lg sibuk sgt nak sekolah..
hari2 cakap nak sekolah..
sampai naik bosan dah dengar..
memang igt nak daftarkan sekali ngan abangnya awal tahun lepas..
sebab PASTI terima budak umur 4 tahun..
cuma PASTI x nak budak yg masih pakai pampers..
kakak masih pakai pampers masa tu..

time sya cuti bersalin tu...
gigih la Training x pakai pampers..
alhamdulillah berjaya dlm masa singkat je..
sblum ni nah train masa preggy..
tp sya da x larat nk mop2 lantai kan,,da sarat,,sblum tu mabuk lak
nak arap Abahnya,,,mula2 ok la,,,bla kali ke-2 kencing merata...
mula la marah2 anak tu..
 abahnya x suka sbb nt kang nak solat takut x bersih lantai..
takut air kencing tu mercik rata2..
sian plak tgok,,,sebab tu la..
biarle mama ni penat,,baik ajar sndiri anak..
abah ni x sabar ajar anak..

jadi bla da berjaya..x pakai da pampers..
da nak dekat time mama kerja semula..
pi la daftar PASTI..
nasib baik la PASTI ni terima gak w/pun da tengah tahun kan..

time sembang nak sekolah punya la semangat si KAKAK nie..
tp time pagi,,,alahai..
menangis2 tiap2 hari...
nangis tu sebab dia x mo mandi pagi2..
& tak mo bangun tidur...
kat umah kan sblum tu bangun lambat,,tido pn lambat..
nie cane x nangis..
tido lambat,,bangun awal,,mmg la ngantuk..
org suh tido awal x mo..
nk tido skali mama..
mama ni byk keje nk wat,,sebab tu la tido lambat..

meh tgok rupa budak ni yg 'Bad Mood' pagi2..
ni gambar ari 1st gi tadika ngan uniform..
ari yg 1st daftar tu tinggalkan dia time t/hari dah..ok jer

pagi 1st gi tadika..
bangun nangis2...
bad mood merajuk...mama x tau sebab per..




x nak pun senyum...
esok lusanya pun bangun mandi nangis..
pas mandi,,x lama pastu ok la..
nak mula mandi tu je nangis..
nasib baik skang kadang2 je nangis...
alahai,,kakak2..
suka gi skolah tp x nak bangun pagi & mandi..
caner tu...??

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...