FOLLOW ME

25 April 2016

Beli Belah Baju @ Zalora



Baru² ni berkenan beli baju di laman web ZALORA : 
saje cuba nak test beli baju kat sini comey ke idok??
sya memang tak pernah beli apa² barang kat zalora...
so register dulu & dapat kupon percuma RM25
huiii,,,tu yg syok tu,,,banyak diskaun...




mula² memang da berkenan baju color purple..
tp sebab da banyak ade baju lain color purple,,,
sya pilih la color Emerald Green..
da siap ukur da smua badan sya ni ha ngan tali tape baju tu haa...
amik la saiz 'XL' sebab ingat 'L' tak muat...
sebab sya ni ade problem p*ngg*ng Besar,,,
slalunya baju muat tapi biler nak masuk ke p*ngg*ng,,x bleh,,ketat..
tu terpaksa la amik 'XL'
lg pulak tgok emerald green tu ade gabung ngan pink...
fuhh mane leh tgok PINK,,,mesti berkenan...
trus grab amik emerald green..


so berdebar menunggu postage sampai...
sampai² je postage trus cuba pakai..
kbtulan bos tak dak,,,line clear,,leh sarung baju dalam bilik dia jer..
skali cuba,,,humak ai,,,besor tangan pun labuh amat...
tgok lak color emerald tu tak sama ngan web...gelap,,x cantik..
x sama langsung warna hijau emerald yg cerah & berkilau yg tgok tu..
so,,cepat² tukar...




senang je nak tukar...bagus tul zalora ni...
blh pakai balik plastik Reusable Bag zalora tu,,,seal semula...



 


dalam plastik bag tu siap ade borang Pos Laju yg da siap cetak alamat pemulangan barang zalora tu,,,,memang senang..




korang juz isi borang Invoice yang dikepilkan sekali bersama dalam postage tu...
korang juz isi Return Reason & Exchange Size..cam sya tukar baju ke saiz 'L' & pilih pulak baju color purple..




masukkan balik dalam plastik reusable bag bersama baju tadi or barang korang..
& jangan lupa isi maklumat Return Barangan di Laman Web Zalora tu dulu yer...
warna baju tu hanya boleh tukar di laman web tu jer..


ok...done...
mula² sya ingatkan pergi pejabat pos kena bayar sendiri kos pos tu..
skali pergi hantar barang kat kaunter pos laju...
orang pos laju kata tak payah bayar...
sebab pos laju & zalora da ade kontrak bersama...
fuhh,,,jimat duit,,da standby Rm10 kat tangan masa tu..
lega sangat..


skejap je da sampai balik postage...




pic yg atas ni warna real baju tu..
kat bawah lak nampak lain warnanya sebab lighting


 


kali ni dapat baju mmg sesuai dah..
Warna Purple tu pun memang berkenan sangat di hati...
memang secantik macam model tu pakai warnanya...




now,,tuan punya lak nak jadi model...
huhu,,,main sarung 2 lapis baju tu...
nampak la besor tuannya..




wah,,,syok kan...senang cam ni...
klu tersilap pilih saiz,,,boleh tukar balik semula kat Zalora ni..
pastu Free lak tu,,x yah bayar..
cam sya baju tu harganya RM139...
pas tolak kupon RM25..
so harganya jadi RM114...
rasa berbaloi sangat beli..
material kain mmg superb cantik & berkualiti...
seriusly tak tipu yer...



p/s : my reminder only :
Brand : Gene Martino Saiz L

22 April 2016

Iklan CPUV Nuffnang Baru Menari² Come Back To da Diary Sumysya



Sejak 2 menjak yg bz ni tak update blog...
iklan nuffnang pun x masuk bulan April ni..
sejak mggu ni mula balik berblog..
hari ni da masuk Iklan Nuffnang..
TQ nuff,,,still belief this blog...



21 April 2016

Musim Main Kasut Roda...




Hai,,,ingat dulu masa sya kecik² dulu da ade Kasut Roda ni..
tp sya tak dpt la mainnya sbb duk kat kg..
tp biler gi umah sepupu kat KL,,,kat sana sepupu main...
huiii...masa tu meronta hati mak ni nak kasut roda..
tp pkirkan kat Felda,,,kat maner la nak meluncur kasut tu..
banyak tanah jer...kawasan lapang bersimen tak dok..
hmmm...berangan jer la dapekk..



la ni da mai balik Musim Main Kasut Roda...
fuhh meriah sangat tempat yg sya gi tu...
kasut roda lak ade lampu warna warni...lip lap lip merata tempat..
syokk ooo tengok ramai² main..


anak duk mintak suh belikan..
tapi mama tak belikan pun sbb tau susah nak mainnya..
klu beli kang membazir lak klu tak pakai & main...


so mama pi test dulu sewa kasut roda..
dekat je ngan umah..
tempat main kasut ni belakang ofis jer..
hari Sabtu malam ade la bukak tempat tu,,siap ade Carboot Sales lagi..




hahh...da agak dah...
eksyen,,,,suh amik roda ade roda 2 layer tak mo...
berlagak konon senang nak main..
at last,,,susah benor nak bergerak..
sewa 1 je kasut roda,,,sebab da abis semua orang sewa,,,saiz budak ni tak de lak..
maklumler sewa RM10,,,lantak korang bper jam pun nak main..
orang tu kata sampai lebam...
hahh,,,memang lebam pun lutut sebab tak reti main...




si syasya & syauqi gilir² main...
agak² da pandai nt boleh la pkir² nak belikan ke idok...hihihi
mamanya tumpang seronok tgok anak² main...
nt nak gi Repeat lagi main..
budak² ni da siap mintak nak roda 2 layer tu pulak supaya senang main..



18 April 2016

Hoooyeehhh...Office Dah Pasang Penapis Air Beralkali CUCKOO...



Oh amat seronok terrrr...
sblum ni hari² kena bawak air sebotol besar gi ofis..
kadang² bawak 2 botol sebab 1 utk minum abiskan,,1 lagi utk bancuh air cam milo ker 
sya ni kena makesure kena abiskan kat tempat kerja sebotol besar ni...
klu tak cukup minum air sebotol ni...
esoknya terus kena ulser dalam mulut...
tu sebab paksa diri minum air banyak...
x larat kencing ke tandas terpaksa la hadap gak...
asalkan diri sihat kan...



kat umah kan sya pakai penapis air Coway...terjamin bersih airnya..
air kat opis sblum ni guna yg jenis biasa jer,,yg pakai tong yg kena tukar tu..
sejak tgok air keluar lumut² terus tak mo minum dah air tu..
maklum ler bukannya ade org servis pun,,,juz tukar tong air je tiap kali..
tempat kluar air tu berkeladak ke ape,,,x de bercuci pun...
ntah bakteria ape ade pun tak tau la bersarang situ..
 
kami² sblum ni da cadang suh guna Coway,,,
tapi ntah aper problem sejak tahun lepas,,x lulus pulak oleh HQ..
tup² tiba² tgok tahun ni da install CUCKOO...
fuhhh.....sangat HAPPY youuu..
air Cuckoo lagi best sebab beralkali ringan...
sya kalau x pakai Coway tu,,da lama sya amik Cuckoo ni...
sebab mak sya minum air alkali memang nampak perubahan pada badan..
badan lebih sihat....




Alhamdulillah...
makin banyak penambahbaikan kat opis AAN ni...
maklum ler sini kan Pusat Latihan...
tempat lain da bersepah guna penapis air Coway...
sini je baru nak mula...
w/pun Cuckoo tapi still bagus jugak...
ni yg sayang AAN ni...
daaa...


Lepas 2 Tahun Baru Period..



Lama pulak menyepi..
biasa la biler sepi tu memang sibukla gayanya di opis...


wat pertama kalinya...selepas 2 tahun bersalinkan syamim...
mggu lepas baru sya datang period..
sblum ni bersalinkan anak² yg terdahulu, tak pernah jadi gini...
mungkin sebab kali ni sya btul² breastfeed (bf)...
masa ank 1st dulu bf jugak tp kat opis pam 1 kali & buang susu tu..
masa bf syamim ni,,btul² sya frozen susu,,,masa sya puasa pun gigih mengepam..
mungkin sebab tu badan sya maitain slim waktu tu..
btul² sya bf syamim,,,skang ni pun dia masih menyusu tp sulam dengan susu botol formula gak
mane la cukup kan,,da besor skang ni...2 tahun dah...


fuhhh,,,biler da lama x period,,lain macam badan..
mggu lepas,,,lemah je badan,,,x biasa da lama tak period..
smggu gantung kuali tak masak....beli je tapau kat kedai..
mmg rasa tak bermaya sangat...
rasa darah kuar mmg banyak,,maklum ler da 2 tahun perammm...hihihi
kemuncaknya lemah,,,,sampai demam skejap..
1 hari demam,,makan ubat..
esoknya dah tak demam,,,tp otot² badan smua rasa lenguh cam demam tu...
melepek je saya,,,asyik tidur jer...
nasib baik suami tak bising asyik tidur jer..
sbb dia tau,,saya gitau dia dah 2 tahun tak period,,darah lak banyak..
dia paham la situasi tu...


terpaksa pi amik MC kat klinik 2 hari..
nak rest kat rumah...
lepas 2 hari betul² rehat...
period pun da kering..
baru rasa cergas badan ni...


fuh...alhamdullillah lega biler da datang period..
sebabnya risau gak..
pesal dah 2 tahun masih tak period kan???
ade stuck kat mane² ke dalam badan?? badan ni ade penyakit ke??
tu la bermain dalam minda ni haa...
cumanya biler da period ni kena hati² la pulak...
takut ter'Preggy' pulak sbb da subur...hihihi
masih lum sedia lagi,,,nak Rehatkan Tubuh dulu..


Betulla cakap orang² tua kan..
kalau betul² breastfeed....kite tak period dr bersalin sampai la anak 1 tahun setengah..
tapi cam kes sya ni berlarutan sampai 2 tahun pulak...


Ape² Pun...Syukur...
Tq....da...
 

01 April 2016

Raikan B'day Syamim 2 Tahun..



Salam & Morning Smua..
menyepi seketika sibuk ngan tugas hakiki kat ofis..
selesai smua tugas baru leh kite wat keje lain yg 'Personal'...hihihi


27hb Mac 2016 (Ahad) lepas genaplah syamim umurnya 2 Tahun...
jap je rasa dah 2 tahun Amin,,,ni nama manja mamanya je yg panggil,,
org lain smua panggil nama penuh 'syamim'..
masa sblum Amin ni nak capai umur 2 tahun,,,
mama asyik counting the day,,,,hahaha,,sebabnya mama ingat mama leh MERDEKA..
pelik pulak korang tgok MERDEKA ape yer???
yg benornya,,,,Amin masih Menyusu Badan lagi,,,,
biler anak masih menyusu,,mama rasa badan mama penat & letih..
biler anak da tak nyusu rasa badan tu cam sihat la...cukup Rest...


tapi masalahnya,,,,si Amin ni masih kuat nyusu lagi...
dia bukan main² menyusu cam lepas gian tu...
betul² dia nyusu terutama malam,,,sampai dia rasa kenyang..
nampak gayanya x berhenti lagi lah nyusu,,,
so terpaksa la tunggu 6 bulan lagi kut...
klu 6 bulan lagi tak mo gak berhenti,,,
paksa atau rela,,,mama kena gak berhentikan nyusu selepas tu..
ni 1st time anak yg menyusu lama,,,anak yg lain stop sndiri x sampai 2 tahun..


k,,,now continue story B'day..
simple je Rai B'day Kami Sekluarga jer...
mama ade masak Mee Bandung sblum tu tp malas nak amik gambar..
biler da makan mee tu kenyang pulak...
so petang pulak sambung potong kek...
da petang tu baru celebrate..
tggu Amin bangun tidur,,,tu muka toya je masa potong kek...
'mood' tak berapa nak mai lagi time tu..
tapi dia ok jer,,,x bad mood...
cuma muka cam 'Blurrr' je...
x lama pastu baru lah nak senyummmm...
suka dia dapat tiup lilin...









tegak berdiri cam nak nyanyi lagu Negaraku,,,hihi




amboi sedapnya hingga menjilat bibir..
cam biasa Kek Secret Recipe,,Chocolate Indulgence..




Mama Love Amin Forever..
Be A Good Boy...


07 March 2016

Syauqi Ujian Silat Naik Bengkung



Sabtu yg lepas² 27/2/16 syauqi ade Ujian Silat Gayung...
ujian ni wat utk semua anak gayung dalam kawasan sepang 
ujian untuk naik bengkung,,,sebelum ni budak fresh baru blajar pinggang hitam@Belt..


seriusly masa tgok syauqi kena ujian tu,,,
hmmm,,,cam x de harapan utk tukar Belt putih..
aku tgok  langkah² bunga silat syauqi tu blh wat,,,tp cam lupa² jer...
asyik tgok kawan sbelah..
klu kat umah tu cam confident je wat,,sampai situ abis lupa..
agaknya gemuruh atau segan depan² org wat tu kut..


tapi alhamdulillah dia boleh buat semua..






pas abis lawan,,,ujian teori pulak..
tanya lambang tu maksud ape,,gambar pedang simboliknya ape..
ade syauqi bawak balik kertas kena hafal..
tp rasanya stakat baca je si syauqi tu..
masa ujian teori tu dapat la jawap 1-2 je soalan..


bye the way..
hari yg sama gak..trus dpt Belt..
dalam sejarah la kiranya...
sbbnya Leader dia bagitau slalunya utk tukar Belt,,,
lepas Ujian,,,beberapa bulan baru terima Keputusan Tukar Belt
ni sebab mungkin ramai² & senangkan diaorang..
hari yang sama dpt...


best woo tgok Anak² Silat yg da Dewasa Bersilat..
mmg Awesome giler tgok..
harap² syauqi dpt la jadi camtu gak..
tapi biarla guna silat utk kebaikan hendaknya..





 Akhirnya Belt Putih Hak Milik Saya...






03 March 2016

Makan² @ IKEA



Tak sah klu pi IKEA tak makan Meatball kan..
maaf ler gambar tak bpe nak comey...
kami sarapan lewat,,so biler tghari masih kenyang..
pastu jalan²,,hai,,x jupe² jalan kuar...besor benor..
da pi bayar barang,,baru tau,,,x bleh bawak naik troli kat tingkat atas..
so better sesape nak pi IKEA ni,,korang amik² barang..pi makan dulu
da siap baru pi bayar...


da biler cenggitu...
kami terpaksa lah pi simpan barang dulu kat Car Park..
pastu pi smyang dulu sbb da petang sgt takut abis lak waktu...
da nk petang sesangat hampir kul 4.00 petang...
mmg kebulur lapor sesangat...
budak² ni dpt hadap makanan,,,langsung x leh nk tggu mamanya snap pic...
termasuk la Bapaknya....


so,,,amik je mane pic yg sempat...
hahaha...







x tau rasa knape...
rasanya mmg x boleh lawan Meatball kat IKEA Damansara..
ke tekak aku jer lain sbb lama tak makan meatball IKEA kan..
IKEA Cheras ni meatball kureng sedap..
meatball tu sama jer rasa,,,tp tang kuahnya yg tak brape rasa Cheese...
tapi Kepak Ayam ni mmg sedap...
tapau bawak balik rumah x abis makan,,,still rasa sedap...
 5 pcs RM12.00...
nyum nyum nyummm...


Dekorasi Dapur IKEA Style




Seperti yang dijanjikan sebelum ini...SINI
lokasi meja & kerusi ni letaknya kat Dry Kitchen..
wat smentara kami letak sbelah bilik jer dulu..
nanti free² baru kami alihkan tempat pulak...
cari tempat yg lebih strategik..




tempat ni nt utk anak² makan² sblum pi skolah..
jadi tak ganggu environment kat Dining & Hall...
supaya Dining & Hall lebih cantik & kemas bersih nanti jadinya...


my dream come true...
sukanya,,,,dalam impian nak Taman Konsep IKEA...
bestnya,,agaknya biler la nak dapat..huhuh

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...