* Klik Dapat Duit *

center>

24 October 2014

Dobi di Ofis AAN

Salamz & Good Morning to all my readers..
saje nak share ngan korang cite dobi nie...
sya really enjoy persekitaran my ofis..
sblum ni ada cite SINI pi Dobi Layan Diri..
baru tingat something special di my ofis..
klu korang nak tau..
sya kerja di Akademi Audit Negara, Nilai, N9
mmg byk istimewa kerja di sini..
dulu sya enjoy 1st keje di RTM,,skang sya enjoy di sni
ape tak enjoy,,tiap2 thn dpt beg free
pastu leh kursus merata2 negeri...
keje kat ofis pun santai,,,
nk urusan bank blakang ofis je..
gimnasium pun ada,,,tp tak nah gi gunakan..
sya tingin nak gi,,tp x de kawan..
org lain sini pas ofis hour,,smua blk trus..
hr mggu weekend lg la susah nak ajak mai kan..
smua nak pi berjalan with famili..
so gim tu wat perhiasan je la kat AAN ni..
klu ade org guna pun sorg, 2 je la..

AAN ni tmpt org kursus...ade sedia asrama
nama je asrama tp cam Hotel da rupa nya..
mmg ramai org datang kursus sini puas hati duk sini
so,,Mesin Dobi ni sedia utk peserta kursus basuh baju..

baru2 ni sya ikut kawan check Aset AAN..
so pi la jenguk mesin dobi tu..antara Aset AAN
klu nak pi sorg2 cam segan je..
ni gi ngan kawan...coz sya tk tau mesin tu letak kat ner
malu la nt terjenguk2 sana sini kan sorg2 sbb nak cari mesin tu
heheh,,,beriya ikut padahal sya x bertugas pun check area Asrama tu
saje nyibuk...
tercapai gak misi nak tgok mesin dobi tu..





ni Mesin pengering..
sama je rupa Mesin basuh & pengering...
bla2 nt sya nak pi guna mesin pengering ni..


 

bawah ni mesin basuh...






 murah kan...membasuh RM2.50
mengering RM2.00




ni rupa pintu bilik je la..
bilik x dpt masuk berkunci..
time ni ada org berkursus...
x dpt la masuk...



oh...heaven giler keje sini...

23 October 2014

Mee Udang & Burger Bakar Abg Burn di MMA Corner, Nilai

Pagi2 kite menjamu mata yer...
sblum ni baca kat blog Ben Ashari pasal Mee Udang..
di MMA Corner, Nilai,,,dekat je ngan umah
tp caya tak,,,skali pun x nah jejak tmpt tu..
duk lalu lalang je..

hati ni pun asyik tingat je nak rasa Mee Udang tu..
sedap sgt ke?? btul ke besar udang tu??

sya pun ajak la hubby gi...
sampai je sana,,,
baru la ku tau,,,
rupanya byk kedai makan dlm MMA Corner tu rupanya
macam2 makanan ade..
pastu terjumpa gak gerai Burger Bakar Abg Burn..
sblum ni sya cari gerai Burger ni x jumpa..
rupanya dlm tu duk gerai tu..
dekat je MMA Corner ni ngan SENG HENG,,,atas bukit je
dr jalan raya mmg da nampak MMA Corner ni..

sya pun order la Mee Udang ni..
rupanya ade saiz Udang,,,sya amik 'M' jer RM7.00
klu 'L' RM12.00




kuahnya rasa manis2 tau..
sbenarnya sya x suka makanan yg manis..
this time sya kecualikan,,,sedap,,mgkin udang tu fresh
sbb tu sedap...mmg fresh sgt udang tu..
ratah2 udang tu,,,lazatnya..


 

gerai mee udang tu...D'Laila
sya nak rasa gak Mee Ketam,,,
sayangnya ketam da abis...
udang galah pun ada..kupang..




syauqi pun suka,,abis dia makan w/pun pedas
mmg feveret dia la udang tu...




kami duk betul2 depan gerai sup nie...
selera nampak sup dia,,lain kali la rasa
tingin nak makan sup gear-box






with all my beloved
sorry gmbr ntah pe2...
main snap je pic,,sambil pegang baby..
gilir2 jaga anak time makan..


tingin nak rasa Burger Bakar Abg Burn..
so order gak la...

 


order daging ayam...
sedap,,,mmg lain rasanya dr daging burger biasa

 


order sosej utk syasya sbb dia x leh mkn Mee Udang tu pedas..
dia pun numpang makan nasi lemak hubby..
cukup la utk dia,,dia tu x bpe nak makan sgt
perut kecik...

 


saje nak rasa Onion Ring...
mmm x sedap..
btul2 bawang hiris & goreng..
x kena la ngan tekak sya nie..
igtkan cam A&W nya..rupanya bkn...
klu camtu gayanya,,,
baik sya grg sndiri je bawang kat umah..hehehe
 
 
nampaknya leh gi lagi MMA Corner nie..
byk lg gerai leh test,,ada satay,,steamboat dll...




20 October 2014

I'm Alive

Salam...
hai baru hari ni ke temu lagi..
tajuk gitu gaya...coz...
sya baru je sembuh dr Demam...
Demam yg teruk giler...da lama x demam teruk
nak tau caner teruknya?? caya tak leh dpt 4 hari MC
hmmm...MC Kerajaan tu...bukan senang nak dapat tau
klinik kat umah sya tu mmg susah dpt MC tau...
so bla dpt MC tu mmg betul la teruk sakit tu..
sya klu berani amik MC kerajaan pun,,,
bla time Cirit-birit je,,,mmg confirm dpt MC
klu sakit lain,,,baik gi klinik swasta je la..


sbenarnya sya malas gak gi klinik kerajaan...
paham2 jer la...ramai org & lambat..
tapi sebab sya nak check darah,,,takut denggi kan
gi la gak...check suhu,,,39.5' celcius,,,panas giler..
dpt 2 hari MC,,,platlet 300 tinggi...so bukan denggi

badan serius mmg x larat,,,,kepala panas tp badan sejuk
ngan sakit urat & pinggang & belakang,,,x selera makan
rasa nak muntah,,,tp x muntah pun...
bau busuk ke wangi wat sya jd pening...
risau lak kut preggy,,tp sblum ni check (-ve) result


lepas 2 hari masih x sembuh gak demam
makan ubat sihat,,,abis je ubat,,,x larat blk..
mmg risau sgt denggi...
tu yg pi lg klinik tadah lengan utk dicucuk amik darah..
this time sya x mintak pun MC,,,mmg doktor trus bg 2 hari
dia faham la gak kut...
sya siap request check darah & pregnancy...
1) takut denggi
2) takut preggy sbb selama ni x dtg period
nasib baik smua sangkaan tu meleset..
smua (-ve) result
jawapan doktor maybe sya kencing kotor..
sebab tu sakit pinggang...
kali ni check darah pun platlet still 300
fuhhh...lega...
memang sya risau k..
sebab adik ipar umor 22 tahun meninggal sebab denggi berdarah
smua x sangka dia leh meninggal sbb x demam beriya pun..
tup2 masuk hospital 1 malam,,,,esoknya trus koma..
k,,,srius klu jupe nyamuk..
trauma takut kena gigit tau..
adik ipar koma 2 mggu wat dialisis,,terus meninggal..
that why i really scare...

alhamdulillah hari ni da sihat sepenuhnya...
cuma sakit tulang belakang masih lg terasa...
ape2 pun segala penyakit...
still perlukan minum air dengan banyak kan...
utk kencing kotor ni pun kena minum air banyak gak...

k....back to my job yg banyak tergendala..
dekat 1 week tk gi keje..
menimbun dah...
daaa...

09 October 2014

Cara Buat Puri Epal..

Baru2 ni cuba wat puri Epal pulak..
buat 3 biji epal...
dapat dlm 5 bekas kecik tu...
tp sya snap gmbar ade 2 je..
coz yg lain da makan...
sya da snap pic tp x sempat upload..
skali tgok pic dlm Hp da x de...
rupa2nya si syauqi pandai2 dia jer Delete pic tu..
geram tul,,,memandai je dia,,da la main hp mama..
pastu suka2 hati je delete gmbar dlm Hp mama..
 tpaksa mama snap pic smula...

senang je wat puri epal nie...



  • potong dadu
  • stim 5 minit
  • kisar..
  • sedia utk disimpan



tapi sayangnya...
si Syamim x suka puri Epal...
sya bagi dia makan skit je time kat umah..
yg lain abis sembur je,,,
bagi kat pengasuh,,,langsung x luak pun..


so pasni kena blacklist la epal...
memang membazir je klu wat,,,
da la mama beli epal yg mahal tau..rugi duit mama
sya kena cari menu lain yg dia suka..
yg pasti Labu mmg dia suka sgt..
x kan nak makan labu je syamim "saaaayaaangggg''
 
 

08 October 2014

Santapan Special di Pagi Raya...Makaroni Cheese Leleh

Konon x nak cite pasal Raya kan...skang cite gak...
just nak bgtau I wat Makaroni Cheese Leleh..
srius,,,sedap...abis ko smua makaroni tu..
sya guna resepi Mama Ilah Fazilah klik SINI
tq to U coz share resepi yg sedap nie...

masa raya tu ada gak wat pulut, rendang & mee sup tulang..
makaroni cheese leleh ni kira menu special lah...
mane nah jupe hari raya org jamu menu Western kan..
kecuali org bandar la kut,,,org kg mmg x de la jupe menu ni





sya wat resepi tu,,,dapat 3 bekas nie..
besar gak bekas ni tau..
nampak cam kecik je kan..
bukan 1 tapak tangan yer..ala2 semangkuk la..
wat dlm bekas ni sebab 1 bekas tu nk bagi kat adik..
adik sya duk asing ngan membernya,,x blk kg gak..
dia dah makan stgh bekas,,,pastu tapau lg 1 bekas..
pastu siap msg,,,da abis 1 bekas tu makan pas blk umah sya
maknanya....memang sedap lah kan..
syauqi pun suka makan gak ni...
stgh bekas yg tk abis tu,,,dia yg abiskan...


huiii...pasni leh wat lagi lah...
korang nak resepi...pi amik kat tuan kedaung..
malas nak taip sini...
daa..

1st Time Pi DOBI Layan Diri

Salam Aidil Adha...
hmm...x nak cite pasal raya..
coz sedih,,x dpt beraya di kg,,
baju raya pun x pakai..
duk umah je...




straight to cite Dobi yer...cite Jumaat lepas
korg penah gi dobi layan diri ni??
sya,,,nie la 1st time wat kejaan ni,,,Dobi Layan Diri..
ni pun sebabnya,,,kedai Dobi ni belakang ofis je..
kedai Dobi baru bukak gak...
gi antar dobi ni pun coz Karpet Besar,,x muat mesin 7 kg
sya pun saje lar nak Test,,,caner la guna Layan Diri ni...
murah ke??
ok,,,murah la skit,,,sbb slalu antar dobi siap kering RM 10
yg ni sya antar basuh je...RM 7.50
so jimatla 2.50...balik rumah tghari,,,jemur sendiri
hehehe,,,cara nak jimatkan kos sara hidup...
sbenarnya sya ada silap,,,karpet ni muat mesin 10 kg
klu basuh yg 10 kg tu baru je RM 6.50
ingatkan same je smua mesin...
da masukkan & kunci mesin,,,baru perasan..
rupanya tu mesin 14 kg...
erm...x pe la...1 ringgit je beza...
 



mesin 10 kg nie ada 2 je rupanyanya kat Dobi ni
 



yg lain smua 14 kg...
gmbar yg tengah tu Karpet yg tgh dibasuh..

critenya leh silap cani citernya :
srius sya cam org kg x tau guna weh mesinnya...
manual book & cara2 guna pun x de..
pastu ade la 1org Brader ni tgh Dobi..
sya igtkan dia tu pekerja...
rupanya org datang dobi gak...
Dobi ni x de sorg pun tggu ok..
sya wat slamber mintak tolong Brader ni ajarkan..
nasib baik la Brader ni Friendly,,,ajar aku 1-1
pastu sebab mesin ni depan mata dia jer...
dia trus masukkan Karpet tu kat mesin tu..
da isi baru sya perasan rupanya mesin 14 kg...tu la citenya
tp x kisah la,,,
da masukkan karpet,,mane leh kuarkan blk...
coz mesin tu trus lock...da siap cuci baru leh buka...

sya masuk kan karpet ni,,,tinggal jer..
pi kerja balik,,,tawakal jer la,,,harapan x de la org nak curi
sebab mmg x de sorg pun jaga dobi tu...

korg x yah risau nak bawak sabun ke..x de syiling ke..
coz kat dobi ni ada mesin tukar syiling & 
mesin cuci tu da siap ada sabun
cuma kena sediakan Bakul Sdn Bhd...dobi x sediakan
plastik ape pun x de yer..





yg atas ni harga utk pilihan cuci nya..
klu basuh air Cold,,RM 5.50,,Warm RM 6.50,, Hot RM 7.50
sya cuci pilih warm,,biar mati kuman tu,,
rasa cam nak pilih Hot,,,tp takut rosak pulak kang karpet
mane la tau karpet tu tak tahan panas ke..
sebab karpet tu jenis lembut & soft bulunya..

 


kat dobi ni ada gak sediakan mesin pengering..
mesin ni utk keringkan je,,,RM 4.00 lak charge..
tp sya x guna pun...sebab nak jemur kat umah
skang musim panas,,1 hari je Toto pun leh kering tau..
agak2 klu cuaca asyik Hujan jer,,,leh la guna ni nt len kali




masa balik tu baru perasan...
lah,,,ada WIFI tu...
next time klu nak Dobi & menunggu...
x de la boring kan...
leh tgok FB...hehehe


da waktu lunch kul 12.15 sya kuar pi amik karpet...
alhamdulillah x kena curi...
sorg pun x de kat dobi tu...
dlm hati sblum tu ada risau gak,,tp x nk pkir sgt..heheh


p/s : brader tu kan dia cuci baju utk 1 famili....ohoho...rajinnya lah
klu la suami ku serajin itu,,,alangkah indahnya...
dia cuci baju,,,,terus kering kat situ gak..
dia bgtau,,,x yah susah2 nak sidai baju...jimat masa
balik terus lipat,,,x penat gak jadinya..

eh...sya x tpkir lak sblum ni..
sya cakap,,,ok la kan klu hari hujan,,leh la wat
pastu dia kata,,,hmm...abg wat je gini sntiasa,,,
coz x nak wife abg penat nk sidai2 kain..
nt bwk blk kain ni,,,trus lipat je,,,kan senang..

ok..sya rasa cam nak guna gak la idea ni..
cuma kena sedia duit jer...
blh la kurangkan keja surirumah sya yg banyak tu..

tiba2...ting tong...datang lg idea bernas..
baru tringat my ofis ada sedia gak mesin dobi ni...
mesin ni sediakan utk peserta kursus yg duk asrama menDOBI
pakai syiling gak,,,& lg murah...mesin kering pun ada..
ape ke hal lah x tpkir nak guna ofis punya...
alahai..
oh....heaven sngguh My Ofis kan..
nt bla2 sya guna,,,sya info yer..
x tingat tu coz x nah guna pun kat ofis ni..
coz lokasi mesin tu jauh skit,,kena menapak ke asrama
slama duk ofis ni,,,mesin tu pun sya x nah tgok
just dengar org admin gi collect syiling jer...

hmmm..tu lah...ada kemudahan x nak gunakan...
Gim pun ada,,,x guna gak...
sekian lah...byk lak sya taip...
harap korang x penat baca yer...







03 October 2014

1st Time Dapat Kempen dari Sunsilk....TQ Nuffnang

i'm happy...happy..
rasa nak meloncat & menari jap...hehehe
pagi2 lg ni saje check nuff...tergerak hati
da lama dah tk check sebab sama je dr dulu jumlahnya..
this time,,,really suprise...


For da 1st time...
sya dpt kempen....korang tau tak,,,da bertahun dah
sejak wat blog,,sampai la ni,,,x nah dpt  CPUV tu..

tgok tgh On-going kempen Sunsilk..
TQ Sunsilk sudi menari2 di blog picisan sya ni..
rasa terharu sgt..
TQ gak nuff sebab pilih my blog utk kempen nie...





korang tgok rrr...da bpe tahun baru RM 2.32 ok..
tk nah cash-out pun...
harap lebih banyak lah kempen masuk...
rasa x-cited lak nak typing macam2 entri...


maybe skang nuff baru rasa blog ni menarik kut..
sblum ni ntah pe2 cite agaknya...
yg penting,,,i'm happy with my blog..

02 October 2014

Handsfree Kit Medela Freestyle Murah..



Salamz..
just nak share ngan korang jer...
kan sya ade cite SINI beli Medela FS yg basic je kan..
basic ni tak include Handsfree Kit..
so kena beli lain,,web Pumponthego lak x de jual kit ni..

so,,,sya pun survey punya survey..
akhirnya jumpa yg murah...
lucky me...

slalunya jumpa jual harga RM 150...
pastu jupe murah skit dr web Mudah...RM 129 je...
hr tu mmg ingat nak bank-in sgt dah..
skali tringat lar kawan tu dia kata ade beli asing gak Kit ni..
so tanya dia beli brape??
guess what???
so cheap...
loncat jap dengor harga murah..
ce teka...ce teka brape harga???


*



*







*

 harga bawah dr RM 100
...termasuk pos
Handsfree Kit Baru....
trus ngan gelojohnya pi fb org tu..
 sape yg nak beli..
leh la tgok fb ni macam2 jual barangan baby & bf..
korang search la nama : Norjula Bee


ok...i'm happy leh Freestyle dah..
hari ni da start Freestyle di meja sendiri...
baru tul2 enjoy breastfeed...
see ya...


p/s : saje tak letak harga sebenar...
atas sebab2 tertentu..
korg tanya la sndiri yer penjual tu..





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...