FOLLOW ME

27 May 2016

Makan² di Restoran Ala Hipster



Sya rasa cam lama tak dapat makan steak..
kebetulan lalu blakang ofis ni nampak ade kedai baru..di Mercato, Bandar Enstek
deko² restoran ala² hipster,,,skang ni kan mmg trend kedai deko hipster..
memang menarik tgok kedai tu,,,smua dikelilingi kayu..
nampak kedai cam mewah,,terbayang² menunya mesti menarik & sedap..
Restoran The M's Steak




hari gaji tu,,,trus pi...
pi hari malam,,pas smyang isya'
so lapaq sangat,,,sbb slalu makan kul 8.00,, paling lewat pun 8.30..
hari tu da jam 9.00 lebih rasanya...


sampai je makanan,,,trus ngap,,,
da ngap baru ingat nak snap..
so pepaham la gambar makanan tu senonoh sangat,,,hihih




berbaloi sangat ngan harganya..
sedap dan cukup kenyang makan..
sya amik  set Steak Combo..
ade Daging, Kambing & Udang..




pilih yee mee nak bagi syauqi rasa..
skali tak makan pun..
mak pak tukang perabis makanan...





Menu Anak & Paknya confirm nak nasi..

sya ade order gak Fries,,,banyak sangat baru RM4.00 sebekas..


pasni klu nak makan steak lagi...
x yah pi jauh dah..
gi sini mmg da cukup enak & harga berpatutan...


kami order air nanas, milo, barli & laici..
total smua baru RM61.90...
rasa cam murah la..
sbb slalu klu makan kedai camni total mesti RM80 ke atas...
nasi goreng harga normal cam kedai siam,,,Rm6.00 jer....nasinya banyak...


k....oh,,cam nak gi lagi makan steak tu...

18 May 2016

Hadiah Khas Untuk Hari Guru..



Tahun ni sempat pi beli hadiah utk Hari Guru..
sebab cikgu bagi notis awal sambutan Hari Guru,,,syauqi pun asyik remind mama
so mama tak de la lupa nak prepare ape yang patut...
tahun sblum ni tak sempat wat aper pun..
so cover utk tahun ni..


hadiah bekas kristal & coklat NIPS..





mama wrap sendiri..

 



tadaaa...
tak de la cantik sangat...
tapi kira orait la..
tangan mama ni tak berseni sangat..

 


ade 3 biji smua..
1 utk Guru Kelas sekolah SK Tahun ni..
1 utk Guru Kelas sekolah SK Tahun lepas...hihi kira cover balik utk tahun lepas..
guru yg tahun lepas syauqi ni masih mengajar jugak dia utk tahun ni...
1 lagi utk Guru Kelas sekolah KAFA...
alhamdulillah,,,selesai sudah...
skolah SK & Kafa celebrate hari yang sama hari ISNIN lepas..16 Mei 2016
skolah SK wat majlis pagi..
skolah KAFA wat petang..


utk skolah KAFA sebab diaorang ade wat potluck..
so mama sumbang je mee goreng...cikgu pun mmg request suh bawak tu..
itu je mampu mama wat,,lgpun mama tak sihat hari tu...
 walau tak sihat,,mama cuba gak gigihkan diri masak gak..
alhamdulillah berjaya gak memasak,,rasa tak tau la aper..
yang penting,,,mama masak ikhlas dari hati youuu...
tahun depan klu sempat prepare,,,nak wat special skit...insya'allah..

04 May 2016

Hadiah Belated B'day Syamim



Wah,,,lama giler nak dapat ke hadiah bday...hihi..
gini la kami,,,memang tak sempat sangat pi beli hadiah...
so postpone je la,,duit bajet hadiah simpan dulu...


hadiah ni lambat boleh beli sebab kena pi Nilai 3..
kat Tesco ade jual tp harganya sangat mahal...so pi sana..
kat situ ade jual macam² barangan mainan kanak² murah²..
dulu pun beli Kereta Control tempat yang sama gak cite SINI


jeng jeng jeng..
hadiahnya ialah :







*



*



*


beskal...



beli yang murah² ajer...
maklum ler bajet pun ciput ajer..
sya slalu tgok syamim asyik naik beskal kakak dia...
tp beskal tu tinggi & roda 2..mane dia pandai naik...
naik boleh,,,tapi asyik jatuh,,,tu pun berdiri je,,mane reti kayuh kan...
nak kayuh pun dia tak kudrat cam budak besar,,,x jalannya beskal...
tu yg sya beli lah beskal baru ni..
kat rumah ade yang kakaknya tu kereta sorong baby tu..rupa beskal cam SINI
masih elok & warnanya cantik lagi keta ni..
tapi cam tak baper minat sangat dia nak main...
x seronok agaknya sebab tak boleh kayuh...



ini ha dapat beskal ni...
siang malam duk kayuh...
mata layu (ngantuk) pun gagah jugak mengayuh..
hahahha...main la dik selagi ko tak bosan...
berbaloi mama beli..
main sampai Lebam orang kata...hihih

25 April 2016

Beli Belah Baju @ Zalora



Baru² ni berkenan beli baju di laman web ZALORA : 
saje cuba nak test beli baju kat sini comey ke idok??
sya memang tak pernah beli apa² barang kat zalora...
so register dulu & dapat kupon percuma RM25
huiii,,,tu yg syok tu,,,banyak diskaun...




mula² memang da berkenan baju color purple..
tp sebab da banyak ade baju lain color purple,,,
sya pilih la color Emerald Green..
da siap ukur da smua badan sya ni ha ngan tali tape baju tu haa...
amik la saiz 'XL' sebab ingat 'L' tak muat...
sebab sya ni ade problem p*ngg*ng Besar,,,
slalunya baju muat tapi biler nak masuk ke p*ngg*ng,,x bleh,,ketat..
tu terpaksa la amik 'XL'
lg pulak tgok emerald green tu ade gabung ngan pink...
fuhh mane leh tgok PINK,,,mesti berkenan...
trus grab amik emerald green..


so berdebar menunggu postage sampai...
sampai² je postage trus cuba pakai..
kbtulan bos tak dak,,,line clear,,leh sarung baju dalam bilik dia jer..
skali cuba,,,humak ai,,,besor tangan pun labuh amat...
tgok lak color emerald tu tak sama ngan web...gelap,,x cantik..
x sama langsung warna hijau emerald yg cerah & berkilau yg tgok tu..
so,,cepat² tukar...




senang je nak tukar...bagus tul zalora ni...
blh pakai balik plastik Reusable Bag zalora tu,,,seal semula...



 


dalam plastik bag tu siap ade borang Pos Laju yg da siap cetak alamat pemulangan barang zalora tu,,,,memang senang..




korang juz isi borang Invoice yang dikepilkan sekali bersama dalam postage tu...
korang juz isi Return Reason & Exchange Size..cam sya tukar baju ke saiz 'L' & pilih pulak baju color purple..




masukkan balik dalam plastik reusable bag bersama baju tadi or barang korang..
& jangan lupa isi maklumat Return Barangan di Laman Web Zalora tu dulu yer...
warna baju tu hanya boleh tukar di laman web tu jer..


ok...done...
mula² sya ingatkan pergi pejabat pos kena bayar sendiri kos pos tu..
skali pergi hantar barang kat kaunter pos laju...
orang pos laju kata tak payah bayar...
sebab pos laju & zalora da ade kontrak bersama...
fuhh,,,jimat duit,,da standby Rm10 kat tangan masa tu..
lega sangat..


skejap je da sampai balik postage...




pic yg atas ni warna real baju tu..
kat bawah lak nampak lain warnanya sebab lighting


 


kali ni dapat baju mmg sesuai dah..
Warna Purple tu pun memang berkenan sangat di hati...
memang secantik macam model tu pakai warnanya...




now,,tuan punya lak nak jadi model...
huhu,,,main sarung 2 lapis baju tu...
nampak la besor tuannya..




wah,,,syok kan...senang cam ni...
klu tersilap pilih saiz,,,boleh tukar balik semula kat Zalora ni..
pastu Free lak tu,,x yah bayar..
cam sya baju tu harganya RM139...
pas tolak kupon RM25..
so harganya jadi RM114...
rasa berbaloi sangat beli..
material kain mmg superb cantik & berkualiti...
seriusly tak tipu yer...



p/s : my reminder only :
Brand : Gene Martino Saiz L

22 April 2016

Iklan CPUV Nuffnang Baru Menari² Come Back To da Diary Sumysya



Sejak 2 menjak yg bz ni tak update blog...
iklan nuffnang pun x masuk bulan April ni..
sejak mggu ni mula balik berblog..
hari ni da masuk Iklan Nuffnang..
TQ nuff,,,still belief this blog...



21 April 2016

Musim Main Kasut Roda...




Hai,,,ingat dulu masa sya kecik² dulu da ade Kasut Roda ni..
tp sya tak dpt la mainnya sbb duk kat kg..
tp biler gi umah sepupu kat KL,,,kat sana sepupu main...
huiii...masa tu meronta hati mak ni nak kasut roda..
tp pkirkan kat Felda,,,kat maner la nak meluncur kasut tu..
banyak tanah jer...kawasan lapang bersimen tak dok..
hmmm...berangan jer la dapekk..



la ni da mai balik Musim Main Kasut Roda...
fuhh meriah sangat tempat yg sya gi tu...
kasut roda lak ade lampu warna warni...lip lap lip merata tempat..
syokk ooo tengok ramai² main..


anak duk mintak suh belikan..
tapi mama tak belikan pun sbb tau susah nak mainnya..
klu beli kang membazir lak klu tak pakai & main...


so mama pi test dulu sewa kasut roda..
dekat je ngan umah..
tempat main kasut ni belakang ofis jer..
hari Sabtu malam ade la bukak tempat tu,,siap ade Carboot Sales lagi..




hahh...da agak dah...
eksyen,,,,suh amik roda ade roda 2 layer tak mo...
berlagak konon senang nak main..
at last,,,susah benor nak bergerak..
sewa 1 je kasut roda,,,sebab da abis semua orang sewa,,,saiz budak ni tak de lak..
maklumler sewa RM10,,,lantak korang bper jam pun nak main..
orang tu kata sampai lebam...
hahh,,,memang lebam pun lutut sebab tak reti main...




si syasya & syauqi gilir² main...
agak² da pandai nt boleh la pkir² nak belikan ke idok...hihihi
mamanya tumpang seronok tgok anak² main...
nt nak gi Repeat lagi main..
budak² ni da siap mintak nak roda 2 layer tu pulak supaya senang main..



18 April 2016

Hoooyeehhh...Office Dah Pasang Penapis Air Beralkali CUCKOO...



Oh amat seronok terrrr...
sblum ni hari² kena bawak air sebotol besar gi ofis..
kadang² bawak 2 botol sebab 1 utk minum abiskan,,1 lagi utk bancuh air cam milo ker 
sya ni kena makesure kena abiskan kat tempat kerja sebotol besar ni...
klu tak cukup minum air sebotol ni...
esoknya terus kena ulser dalam mulut...
tu sebab paksa diri minum air banyak...
x larat kencing ke tandas terpaksa la hadap gak...
asalkan diri sihat kan...



kat umah kan sya pakai penapis air Coway...terjamin bersih airnya..
air kat opis sblum ni guna yg jenis biasa jer,,yg pakai tong yg kena tukar tu..
sejak tgok air keluar lumut² terus tak mo minum dah air tu..
maklum ler bukannya ade org servis pun,,,juz tukar tong air je tiap kali..
tempat kluar air tu berkeladak ke ape,,,x de bercuci pun...
ntah bakteria ape ade pun tak tau la bersarang situ..
 
kami² sblum ni da cadang suh guna Coway,,,
tapi ntah aper problem sejak tahun lepas,,x lulus pulak oleh HQ..
tup² tiba² tgok tahun ni da install CUCKOO...
fuhhh.....sangat HAPPY youuu..
air Cuckoo lagi best sebab beralkali ringan...
sya kalau x pakai Coway tu,,da lama sya amik Cuckoo ni...
sebab mak sya minum air alkali memang nampak perubahan pada badan..
badan lebih sihat....




Alhamdulillah...
makin banyak penambahbaikan kat opis AAN ni...
maklum ler sini kan Pusat Latihan...
tempat lain da bersepah guna penapis air Coway...
sini je baru nak mula...
w/pun Cuckoo tapi still bagus jugak...
ni yg sayang AAN ni...
daaa...


Lepas 2 Tahun Baru Period..



Lama pulak menyepi..
biasa la biler sepi tu memang sibukla gayanya di opis...


wat pertama kalinya...selepas 2 tahun bersalinkan syamim...
mggu lepas baru sya datang period..
sblum ni bersalinkan anak² yg terdahulu, tak pernah jadi gini...
mungkin sebab kali ni sya btul² breastfeed (bf)...
masa ank 1st dulu bf jugak tp kat opis pam 1 kali & buang susu tu..
masa bf syamim ni,,btul² sya frozen susu,,,masa sya puasa pun gigih mengepam..
mungkin sebab tu badan sya maitain slim waktu tu..
btul² sya bf syamim,,,skang ni pun dia masih menyusu tp sulam dengan susu botol formula gak
mane la cukup kan,,da besor skang ni...2 tahun dah...


fuhhh,,,biler da lama x period,,lain macam badan..
mggu lepas,,,lemah je badan,,,x biasa da lama tak period..
smggu gantung kuali tak masak....beli je tapau kat kedai..
mmg rasa tak bermaya sangat...
rasa darah kuar mmg banyak,,maklum ler da 2 tahun perammm...hihihi
kemuncaknya lemah,,,,sampai demam skejap..
1 hari demam,,makan ubat..
esoknya dah tak demam,,,tp otot² badan smua rasa lenguh cam demam tu...
melepek je saya,,,asyik tidur jer...
nasib baik suami tak bising asyik tidur jer..
sbb dia tau,,saya gitau dia dah 2 tahun tak period,,darah lak banyak..
dia paham la situasi tu...


terpaksa pi amik MC kat klinik 2 hari..
nak rest kat rumah...
lepas 2 hari betul² rehat...
period pun da kering..
baru rasa cergas badan ni...


fuh...alhamdullillah lega biler da datang period..
sebabnya risau gak..
pesal dah 2 tahun masih tak period kan???
ade stuck kat mane² ke dalam badan?? badan ni ade penyakit ke??
tu la bermain dalam minda ni haa...
cumanya biler da period ni kena hati² la pulak...
takut ter'Preggy' pulak sbb da subur...hihihi
masih lum sedia lagi,,,nak Rehatkan Tubuh dulu..


Betulla cakap orang² tua kan..
kalau betul² breastfeed....kite tak period dr bersalin sampai la anak 1 tahun setengah..
tapi cam kes sya ni berlarutan sampai 2 tahun pulak...


Ape² Pun...Syukur...
Tq....da...
 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...