* Klik Dapat Duit *

center>

20 October 2014

I'm Alive

Salam...
hai baru hari ni ke temu lagi..
tajuk gitu gaya...coz...
sya baru je sembuh dr Demam...
Demam yg teruk giler...da lama x demam teruk
nak tau caner teruknya?? caya tak leh dpt 4 hari MC
hmmm...MC Kerajaan tu...bukan senang nak dapat tau
klinik kat umah sya tu mmg susah dpt MC tau...
so bla dpt MC tu mmg betul la teruk sakit tu..
sya klu berani amik MC kerajaan pun,,,
bla time Cirit-birit je,,,mmg confirm dpt MC
klu sakit lain,,,baik gi klinik swasta je la..


sbenarnya sya malas gak gi klinik kerajaan...
paham2 jer la...ramai org & lambat..
tapi sebab sya nak check darah,,,takut denggi kan
gi la gak...check suhu,,,39.5' celcius,,,panas giler..
dpt 2 hari MC,,,platlet 300 tinggi...so bukan denggi

badan serius mmg x larat,,,,kepala panas tp badan sejuk
ngan sakit urat & pinggang & belakang,,,x selera makan
rasa nak muntah,,,tp x muntah pun...
bau busuk ke wangi wat sya jd pening...
risau lak kut preggy,,tp sblum ni check (-ve) result


lepas 2 hari masih x sembuh gak demam
makan ubat sihat,,,abis je ubat,,,x larat blk..
mmg risau sgt denggi...
tu yg pi lg klinik tadah lengan utk dicucuk amik darah..
this time sya x mintak pun MC,,,mmg doktor trus bg 2 hari
dia faham la gak kut...
sya siap request check darah & pregnancy...
1) takut denggi
2) takut preggy sbb selama ni x dtg period
nasib baik smua sangkaan tu meleset..
smua (-ve) result
jawapan doktor maybe sya kencing kotor..
sebab tu sakit pinggang...
kali ni check darah pun platlet still 300
fuhhh...lega...
memang sya risau k..
sebab adik ipar umor 22 tahun meninggal sebab denggi berdarah
smua x sangka dia leh meninggal sbb x demam beriya pun..
tup2 masuk hospital 1 malam,,,,esoknya trus koma..
k,,,srius klu jupe nyamuk..
trauma takut kena gigit tau..
adik ipar koma 2 mggu wat dialisis,,terus meninggal..
that why i really scare...

alhamdulillah hari ni da sihat sepenuhnya...
cuma sakit tulang belakang masih lg terasa...
ape2 pun segala penyakit...
still perlukan minum air dengan banyak kan...
utk kencing kotor ni pun kena minum air banyak gak...

k....back to my job yg banyak tergendala..
dekat 1 week tk gi keje..
menimbun dah...
daaa...

09 October 2014

Cara Buat Puri Epal..

Baru2 ni cuba wat puri Epal pulak..
buat 3 biji epal...
dapat dlm 5 bekas kecik tu...
tp sya snap gmbar ade 2 je..
coz yg lain da makan...
sya da snap pic tp x sempat upload..
skali tgok pic dlm Hp da x de...
rupa2nya si syauqi pandai2 dia jer Delete pic tu..
geram tul,,,memandai je dia,,da la main hp mama..
pastu suka2 hati je delete gmbar dlm Hp mama..
 tpaksa mama snap pic smula...

senang je wat puri epal nie...



  • potong dadu
  • stim 5 minit
  • kisar..
  • sedia utk disimpan



tapi sayangnya...
si Syamim x suka puri Epal...
sya bagi dia makan skit je time kat umah..
yg lain abis sembur je,,,
bagi kat pengasuh,,,langsung x luak pun..


so pasni kena blacklist la epal...
memang membazir je klu wat,,,
da la mama beli epal yg mahal tau..rugi duit mama
sya kena cari menu lain yg dia suka..
yg pasti Labu mmg dia suka sgt..
x kan nak makan labu je syamim "saaaayaaangggg''
 
 

08 October 2014

Santapan Special di Pagi Raya...Makaroni Cheese Leleh

Konon x nak cite pasal Raya kan...skang cite gak...
just nak bgtau I wat Makaroni Cheese Leleh..
srius,,,sedap...abis ko smua makaroni tu..
sya guna resepi Mama Ilah Fazilah klik SINI
tq to U coz share resepi yg sedap nie...

masa raya tu ada gak wat pulut, rendang & mee sup tulang..
makaroni cheese leleh ni kira menu special lah...
mane nah jupe hari raya org jamu menu Western kan..
kecuali org bandar la kut,,,org kg mmg x de la jupe menu ni





sya wat resepi tu,,,dapat 3 bekas nie..
besar gak bekas ni tau..
nampak cam kecik je kan..
bukan 1 tapak tangan yer..ala2 semangkuk la..
wat dlm bekas ni sebab 1 bekas tu nk bagi kat adik..
adik sya duk asing ngan membernya,,x blk kg gak..
dia dah makan stgh bekas,,,pastu tapau lg 1 bekas..
pastu siap msg,,,da abis 1 bekas tu makan pas blk umah sya
maknanya....memang sedap lah kan..
syauqi pun suka makan gak ni...
stgh bekas yg tk abis tu,,,dia yg abiskan...


huiii...pasni leh wat lagi lah...
korang nak resepi...pi amik kat tuan kedaung..
malas nak taip sini...
daa..

1st Time Pi DOBI Layan Diri

Salam Aidil Adha...
hmm...x nak cite pasal raya..
coz sedih,,x dpt beraya di kg,,
baju raya pun x pakai..
duk umah je...




straight to cite Dobi yer...cite Jumaat lepas
korg penah gi dobi layan diri ni??
sya,,,nie la 1st time wat kejaan ni,,,Dobi Layan Diri..
ni pun sebabnya,,,kedai Dobi ni belakang ofis je..
kedai Dobi baru bukak gak...
gi antar dobi ni pun coz Karpet Besar,,x muat mesin 7 kg
sya pun saje lar nak Test,,,caner la guna Layan Diri ni...
murah ke??
ok,,,murah la skit,,,sbb slalu antar dobi siap kering RM 10
yg ni sya antar basuh je...RM 7.50
so jimatla 2.50...balik rumah tghari,,,jemur sendiri
hehehe,,,cara nak jimatkan kos sara hidup...
sbenarnya sya ada silap,,,karpet ni muat mesin 10 kg
klu basuh yg 10 kg tu baru je RM 6.50
ingatkan same je smua mesin...
da masukkan & kunci mesin,,,baru perasan..
rupanya tu mesin 14 kg...
erm...x pe la...1 ringgit je beza...
 



mesin 10 kg nie ada 2 je rupanyanya kat Dobi ni
 



yg lain smua 14 kg...
gmbar yg tengah tu Karpet yg tgh dibasuh..

critenya leh silap cani citernya :
srius sya cam org kg x tau guna weh mesinnya...
manual book & cara2 guna pun x de..
pastu ade la 1org Brader ni tgh Dobi..
sya igtkan dia tu pekerja...
rupanya org datang dobi gak...
Dobi ni x de sorg pun tggu ok..
sya wat slamber mintak tolong Brader ni ajarkan..
nasib baik la Brader ni Friendly,,,ajar aku 1-1
pastu sebab mesin ni depan mata dia jer...
dia trus masukkan Karpet tu kat mesin tu..
da isi baru sya perasan rupanya mesin 14 kg...tu la citenya
tp x kisah la,,,
da masukkan karpet,,mane leh kuarkan blk...
coz mesin tu trus lock...da siap cuci baru leh buka...

sya masuk kan karpet ni,,,tinggal jer..
pi kerja balik,,,tawakal jer la,,,harapan x de la org nak curi
sebab mmg x de sorg pun jaga dobi tu...

korg x yah risau nak bawak sabun ke..x de syiling ke..
coz kat dobi ni ada mesin tukar syiling & 
mesin cuci tu da siap ada sabun
cuma kena sediakan Bakul Sdn Bhd...dobi x sediakan
plastik ape pun x de yer..





yg atas ni harga utk pilihan cuci nya..
klu basuh air Cold,,RM 5.50,,Warm RM 6.50,, Hot RM 7.50
sya cuci pilih warm,,biar mati kuman tu,,
rasa cam nak pilih Hot,,,tp takut rosak pulak kang karpet
mane la tau karpet tu tak tahan panas ke..
sebab karpet tu jenis lembut & soft bulunya..

 


kat dobi ni ada gak sediakan mesin pengering..
mesin ni utk keringkan je,,,RM 4.00 lak charge..
tp sya x guna pun...sebab nak jemur kat umah
skang musim panas,,1 hari je Toto pun leh kering tau..
agak2 klu cuaca asyik Hujan jer,,,leh la guna ni nt len kali




masa balik tu baru perasan...
lah,,,ada WIFI tu...
next time klu nak Dobi & menunggu...
x de la boring kan...
leh tgok FB...hehehe


da waktu lunch kul 12.15 sya kuar pi amik karpet...
alhamdulillah x kena curi...
sorg pun x de kat dobi tu...
dlm hati sblum tu ada risau gak,,tp x nk pkir sgt..heheh


p/s : brader tu kan dia cuci baju utk 1 famili....ohoho...rajinnya lah
klu la suami ku serajin itu,,,alangkah indahnya...
dia cuci baju,,,,terus kering kat situ gak..
dia bgtau,,,x yah susah2 nak sidai baju...jimat masa
balik terus lipat,,,x penat gak jadinya..

eh...sya x tpkir lak sblum ni..
sya cakap,,,ok la kan klu hari hujan,,leh la wat
pastu dia kata,,,hmm...abg wat je gini sntiasa,,,
coz x nak wife abg penat nk sidai2 kain..
nt bwk blk kain ni,,,trus lipat je,,,kan senang..

ok..sya rasa cam nak guna gak la idea ni..
cuma kena sedia duit jer...
blh la kurangkan keja surirumah sya yg banyak tu..

tiba2...ting tong...datang lg idea bernas..
baru tringat my ofis ada sedia gak mesin dobi ni...
mesin ni sediakan utk peserta kursus yg duk asrama menDOBI
pakai syiling gak,,,& lg murah...mesin kering pun ada..
ape ke hal lah x tpkir nak guna ofis punya...
alahai..
oh....heaven sngguh My Ofis kan..
nt bla2 sya guna,,,sya info yer..
x tingat tu coz x nah guna pun kat ofis ni..
coz lokasi mesin tu jauh skit,,kena menapak ke asrama
slama duk ofis ni,,,mesin tu pun sya x nah tgok
just dengar org admin gi collect syiling jer...

hmmm..tu lah...ada kemudahan x nak gunakan...
Gim pun ada,,,x guna gak...
sekian lah...byk lak sya taip...
harap korang x penat baca yer...







03 October 2014

1st Time Dapat Kempen dari Sunsilk....TQ Nuffnang

i'm happy...happy..
rasa nak meloncat & menari jap...hehehe
pagi2 lg ni saje check nuff...tergerak hati
da lama dah tk check sebab sama je dr dulu jumlahnya..
this time,,,really suprise...


For da 1st time...
sya dpt kempen....korang tau tak,,,da bertahun dah
sejak wat blog,,sampai la ni,,,x nah dpt  CPUV tu..

tgok tgh On-going kempen Sunsilk..
TQ Sunsilk sudi menari2 di blog picisan sya ni..
rasa terharu sgt..
TQ gak nuff sebab pilih my blog utk kempen nie...





korang tgok rrr...da bpe tahun baru RM 2.32 ok..
tk nah cash-out pun...
harap lebih banyak lah kempen masuk...
rasa x-cited lak nak typing macam2 entri...


maybe skang nuff baru rasa blog ni menarik kut..
sblum ni ntah pe2 cite agaknya...
yg penting,,,i'm happy with my blog..

02 October 2014

Handsfree Kit Medela Freestyle Murah..



Salamz..
just nak share ngan korang jer...
kan sya ade cite SINI beli Medela FS yg basic je kan..
basic ni tak include Handsfree Kit..
so kena beli lain,,web Pumponthego lak x de jual kit ni..

so,,,sya pun survey punya survey..
akhirnya jumpa yg murah...
lucky me...

slalunya jumpa jual harga RM 150...
pastu jupe murah skit dr web Mudah...RM 129 je...
hr tu mmg ingat nak bank-in sgt dah..
skali tringat lar kawan tu dia kata ade beli asing gak Kit ni..
so tanya dia beli brape??
guess what???
so cheap...
loncat jap dengor harga murah..
ce teka...ce teka brape harga???


*



*







*

 harga bawah dr RM 100
...termasuk pos
Handsfree Kit Baru....
trus ngan gelojohnya pi fb org tu..
 sape yg nak beli..
leh la tgok fb ni macam2 jual barangan baby & bf..
korang search la nama : Norjula Bee


ok...i'm happy leh Freestyle dah..
hari ni da start Freestyle di meja sendiri...
baru tul2 enjoy breastfeed...
see ya...


p/s : saje tak letak harga sebenar...
atas sebab2 tertentu..
korg tanya la sndiri yer penjual tu..





01 October 2014

Puri ke-2 Utk Syamim..

Salam & Good Morning Uoalls...
hari ni syamim makan puri menu baru lak..
menu potato hari tu cukup utk 2 hari je..
semalam ngan gigihnya mama wat Puri Labu pulak..

bagus sgt wat Puri Labu ni...
sebab 1 labu leh dpt byk puri...hehehe
pastu kukus sekejap je da lembut..
rasanya pun original da manis...
cuma mama penat skit nak kupas kulitnya yg keras..

mama guna 1/2 je labu...
1/2 lg mama masak utk makan sekeluarga..
1/2 ni pun da dpt 1 tray utk frozen & 2 short cup..

Cara-caranya nak wat puri labu :

  • potong dadu
  • stim @ kukus selama 5 minit... 
   (jgn lebih masa sebab terlalu lembik jdnya labu)
  • sedia utk di kisar..



Magic baby bullet ni ade 2 jenis pengisar...
hari tu kat SINI pakai yg kecik...lepas blend terus leh suap baby
yg pengisar ni utk blend kuantiti yg banyak...Batchbowl
senang pakai nie..x yah da campur2 blender kan
utk wat puri baby..
klu pakai blender biasa kang,,,kadang2 blend cili
x pasal2 kepedasan lak baby...hehehe
pastu beli 1 set ni smua ada...




yg ni Batch Tray - utk frozen kan puri
nt leh kuarkan je & simpan dlm bekas..



ni hasilnya puri dari 1/2 labu


sape minat Magic Baby Bullet ni beli lah kat web Lazada jer...
klik SINI yg sya cite beli tu...

29 September 2014

Review & Share About My MEDELA FREESTYLE

Baru hari ni sempat nak share ngan korang pasal Medela FS sya..
dr dpt hari tu mmg sya dah guna..
tp sebab x de la Handsfree Kit,,,so x leh la Freestyle (FS) lagi..
x FS,,,jd,,,byk gak sya skip masa mengepam..
sebab bz sgt,,,slalu x sedar masa,,,dah terlepas waktu pam..
jadi sya pam utk next session...

My Review :

1) Medela FS - mmg kuat bunyi dr Spectra 3,,,
spectra sgt slow bunyinya,,tp excellent kuar susu

2) mula2 pakai rasa cam slow suction,,x puas,,,
sebab dah biasa suction spectra yg kuat tu kan,,
lama2 baru dpt biasakan diri


itu je rasanya...
yg best nya...
mane2 leh sumbat sebab kecik..
anytime leh angkut...
 suction w/pun slow still bleh kuar susu tu..
ada timing,,,tgok je kat mesin ade time
klu spectra dulu,,klu lupa tgok jam...
x sedar bpe jam dah pam...

hari ni baru sempat nak share pic susu..
hari ni susu x byk sgt..sebab terlupa minum air
sbenarnya tips utk dpt susu byk...
senang jer,,,yg penting kite kena minum Air Banyak..
klu korang minum la suplemen apa jenama pun..
klu korang kurang minum air,,,susu pun x banyak lar
sebab susu kan datangnya bersama air gak..
klu x minum air banyak,,,caner susu nak banyak kan...?




sya pam terus ke Botol Susu Autumz
coz malas nak salin2 botol kan..
dapat 5 oz skali pam..32 minit
sblum ni malas 10 minit je dah dapat 3 oz sbelah
nt kalu FS mesti lg banyak kan..





p/s : sya pelik tau...
sebab Botol Biru Autumnz ni blh masuk ngan FS
yg Botol Hijau Autumnz x leh masuk FS

masa pakai spectra 3 dulu...yg HIJAU leh masuk
yg BIRU x leh masuk...terbalik plak..
agaknya sya je tak tau kut...
botol BIRU sesuai utk guna kat FS
botol HIJAU ngam ngan Spectra 3..
korang tau tak?
sebab time beli botol tu spesifikasi tulis sesuai utk smua brand pam

ce citer??
o

Syamim Dah Pandai Apa 6 Bulan..

Pantas sungguh masa berlalu..
sekejap je syamim dah 6 bulan..
hari Sabtu lepas,,,genapla syamim 6 bulan..

entri ringkas yer..
so tak de la cantik2 nak taip...
trus taip & publish..

: Apa syamim dah pandai umur 6 bulan ni :

* pantang nampak barang,,,nak masuk dlm mulut
* menyulur dengan laju,,,kejap je lepas merata2 dah
* suka tongeng2 bontot,,,salah 1 cara cepat nak pi mana2
* ada 1 kali cam ala2 persis merangkak
* mengheret badannya guna tangan ngan laju
* dah boleh menyulur ke depan,,kalu dulu awal2 ke belakang
* suka tepuk2 segala barang ade kat depan,,,x dpt,,tepuk lantai pun jadi lar
* dah boleh balik2 kan badan,  terlengtang,,terlangkup sendiri
* suka menaikkan diri @ tegakkan lengan cam nak tekan tubi

yang pastinya gigi masih lum ada...
tp mama suka baby lambat tumbuh gigi..
coz tk yah mama susah2 nak jaga/cuci gigi dia..
nt bla dia besar pun lambat nak rosak gigi..

itu je la yg mama ingat setakat ni..
huii syamim da pandai gi merata ni mama risau gak
takut mengutip barang byk sekitar rumah..
terutama barang mainan abg & kakak yg suka sepahkan
mama sedaya upaya yg mampu la cuba clearkan brg2 tu..
moga tuhan lindungi syamim...

nie mama selitkan video utk tatapan akan datang..
video ni mama rakam masa syamim masih sakit mata aritu..


video

1st Puri Utk Syamim

Salam...
Monday Blues tak hari ni??
sya hari ni gigih bangun awal pagi sgt..
sebab ade new job yg perlu wat...
ok,,,tgok tajuk mesti da tau kan..
kena panaskan puri pagi2 utk syamim..

semalam syamim da mula makan 1st puri..
da tak de pe bahan kat umah..pakai je apa ada
hubby lak kerja,,,malas la gi kedai bwk anak2
so,,,kentang je ada 1 biji..
hmmm,,,wat je la..

mimik muka syamim utk kali pertama makan..
biasa je,,,& nampak dia suka...
da agak coz tgok dia klu tgok org makan,,
cam dia nak join skali makan
skali telan puri pun byk...
cuma dia tak upaya nak telan byk kali..
sebabnya skang dia tgh selsema teruk..
hidung tersumbat,,,susah dia nak bernafas sambil makan
sebab tu dia tak bleh nak makan byk..
dpt la gak dia telah 3 sudu..
ok la tu kan...

hari ni menu yg sama gak...
Puri Kentang @ Potato..

Hari esok leh la wat menu lain..
sebab mama & abah da shopping brg dapur semalam...
let's do it...
syok main masak2 Puri with Magic Baby Bullet..



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...