FOLLOW ME

11 December 2014

LIST-OUT FINAL Kelengkapan Anak 1st Darjah Satu




Salam & morning smua...fuhhh...tarik nafas dulu sebab byk ni nk taip...alhamdulillah lega segala kelengkapan utk syauqi Darjah 1 da beli...yg tinggal cuma nak beli buku-buku di kedai buku sekolah jer...banyak jugak duit yg nk guna awal tahun ni...nasib baik la sya & suami ni da wat tabungan awal²,,,bla congak2 tabung,,,wau,,,banyak jugak da simpan..jd x de la masalah nk bayar itu ini haa...maklum ler sya ni skang banyak gak nak guna duit utk bayar loan Rumah Baru...kena pandai bajet duit & bahagi² duit...

cam sya cite sblum ni SINI nak beli bajet lain...tp yg beli nya overdose lain plak kuar list nya.. maklum ler,,,mama ni terlebih excited benor anak 1st time masuk sekolah Darjah 1... nak tau excited ke tak,,,sila baca abis entri ni yer...sampai 5 tempat sya pi shopping Marathon dlm 1 hari gitu...ghairah tak ghairah namanya tu...dr awal pg smpai 6 petang,,,settle smua beli....tuan yg nk test baju tu @ syauqi pun da naik malas da tukar & salin test2 baju & segala mala bagai dah,,,dia pun da penat...

tgok la yer,,,akhirnya kuar da list smua yg sya beli dlm 1 hari ni,,,bkn tujuannya nk menunjuk²,,,utk tatapan sendiri di masa akan datang,,,blog ni pun namanya Diari Sumysya kan,,asalnya blog ni utk diari sebenarnya,,,check it out bawah :



target asal sbenarnya nak gi beli baju sekolah di kedai Ming Fong,,,hasil survey dr akak² ofis yg berpengalaman anak² diaorang sekolah sblum ni,,,baju di sini murah & warna sluarnya x kan pudar & luntur,,,so sya pi tp tersilap kedai,,,da terbeli kat kedai baju biasa... banyak gak shopping kat kedai baju tu...beg syasya Frozen 3D ni mmg untung beli kat sini murah sgt RM29.90...kat kedai lain 2x ganda harganya..




 pastu blk dr kedai baju tu baru la jumpe kedai ming fong tu,,,mmg ramai org shopping kat situ berbakul²...sya belilah 1 set jer baju sekolah Jenama FALCON sebab td da terbeli 2 set baju sekolah kat kedai sblumnya...FALCON ni kualiti lebih kurang je ngan CANGGIH,,,kat kedai ni jual 2 jenama jer CANGGIH & FALCON,,tp FALCON ada less 10%,,,tu sya beli je FALCON,,,akak ofis bgtau sluar FALCON pn mmg bagus warnanya akan cantik je sepanjang tahun...




tempat ke-3 pergi TESCO...pergi sini sebab sya ada Clubcard TESCO kan...saje jer la gi sambil beli tambah² barang dapur..




sya ni tk de branded sgt orgnya...kasut syauqi di TESCO tu RM8.90 je..utk wat lanyak² jer,,,budak kan pakai nt cepat rosak kasut tu terutama tapak bocor,,nt da rosak kite humban je dlm tong sampah...heheh...beli byk skit kasut sebab nt klu kasut basah,,ada back-up...then beli Baju Melayu tambah 1 untuk cukupkan 2 pasang baju...


tempat ke-4,,,pi Hari² pulak sebab samping beli 1 jer tadi...




en. somi suh tambah 1 pasang lg Baju Melayu...katanya 3 pasang Baju Melayu baru OK,,klu x sempat basuh baju,,ada back-up,,ikut je la...kite tgh KAYA skang kan,,,hulur je duit,,,heheh,,,(gurau)..dia tau mama ni ha bknnya rajin benor basuh baju hari²...hehe...pastu suh lg beli 1 helai lg baju sekolah,,,alahai,,,da 4 helai da total smua baju...klu ikut sya ni nak beli 3 helai jer rancangan awal...beli je gak da big boss bg 'Green Light'...bagus,,,senang mama nt sterika trus utk 1 mggu baju sekolah syauqi,,,x yah pkir² dah nt...tinggal 1 hari je skolah tu reserve utk pakai baju sukan jer rasanya lah,,,sbb akak ofis kata ada 1 hari tu mmg pakai baju sukan jer...add xtra baju syasya...dia da takde baju utk pakai daycare di PASTI yg lengan panjang...ni yg overbajet...tp x pe,,,bkn slalu pn membeli baju basahan...
klu korang tgok baju syauqi 3 cotton & 1 licin sebab syauqi ni x tahan berpeluh,,biler berpeluh badannya akan gatal,,,tu yg beli byk cotton,,,sya beli 1 licin juz nk try tgok dia OK tak pakai,,,klu OK next year leh beli kain licin jer coz smart skit tgok pakai licin ni kan...


tempat ke-5..GIANT...mama target nak beli BOX Plastik je sbenornya...dgor kata murah.. RM 8 je 1 box...kat TESCO mahal...lgpun nk pi  dekat je kan antara TESCO & HARI²... jupe mmg ada lah box tu...sya beli 2 box terus...




sebab syauqi masih tak cukup kasut...
terjumpa kasut yg sesuai & Harga Sesuai..
sya beli 1 pasang lg..
total smua kasut 3 pasang...




selesai...semput gak sya shopping semua nie haa ..




sya simpan semua dlm 1 kotak..
senang...nt smua amik kat situ jer..
nak bukak sekolah nt baru kite bukak balik yer..
x de la semak MATA MEMANDANG...
weekend ni bleh la basuh2 baju sekolah..
sebab 18hb ni da nak Orientasi...mggu depan tu..


DONE...LEGA SANGAT²



2 komen:

- dieyana - said...

good! ;-))

Mama Kembar 3 said...

wahh banyak beli, dah almost lengkap semua. btw, cepat gak orientasinya. kitorang tak tau lagi bila, dok tunggu surat dr sekolah tak dapat dapat pun lagi. call pejabat sekolah asyik tak berjawab jer huhuhu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...