FOLLOW ME

23 June 2016

Resepi Cracker Cheese


Picca with & out Flash...
 


kelam kabut wat...so tabur x semenggah..
wat sambil bersilat ngan baby syamim...tu yg rupa gitu tu..
letak kertas tu supaya senang nak tarik kuarkan dari bekas...


hurmmm...sedap...
anak² & suami suka sangat..
suami siap mintak wat utk Hari Raya nt..
tgok la klu rajin...
sebenarnya senang je pun nak wat...
skejap je da siap...nak susun biskut jer la amik masa..
ni resepi orang yer...amik dr Fb
 
 
 


Bahan-bahan :

250 gram Cream cheese 

1 pack biskut Duluxe Cracker (Brand Hup Seng)
1/2 tin susu pekat manis ( kalo x suka manis boleh kurang kan)
Susu Low fat / full cream
Sedikit milo (sebagai hiasan)
1/2 cawan whipping cream
3 sudu besar butter

Cara-cara membuatnya :

  1. Pukul cream cheese, susu pekat manis. Kemudian tambah whipping cream n butter. Pukul sebati..(*sya nyer tambahan tips : agak² kembang adunan (pakai mixer) trus stop,,,x boleh lama² putar nt adunan jadi x gebu dan berair...)
  2. Kalau xde mixer guna blender jer pon boleh.
  3. Bila dah kembang / sebati masuk kan 4 sudu susu full cream.
  4. Sediakan bekas utk cheesekut ni.. letak baking paper utk memudahkan kita keluar kan cake ni dari bekas.
  5. Ambil bekas lain dan masukkan sedikit susu full cream / low fat - sedikit saje untuk celup biskut.
  6. Celupkan biskut 1 persatu ke dalam susu tadi dan susun ke dalam bekas.
  7. Celup saje, jangan rendam.. kalau rendam nanti biskut tu lembik.. *sye celup dlm air nescafe.ikut citarasa masing².
  8. Selepas siap susun biskut, letak campuran cheese cream tadi di atas biskut..
  9. Sapu rata.. nipis² ajer ye, x perlu tebal²..
  10. *kalau nk bt cheesekut leleh boleh la tebalkan lapisan cheese
  11. *kalau susun dlm bekas² kecik tula ye..adunan cheese boleh la dicairkan sedikit ala² cheese leleh..
  12. Then, tabur kan milo di atas cream cheese.
  13. yg ni optional ye, tak nak letak pun xpe.. resepi asal² nye x letak pun..kali ni sye tmbh sikit
  14. tabur serbuk koko bersama milo.ada rasa pahit2 manis gitu..
  15. Ulang langkah 5 - 7 sehingga cream cheese abis..
  16. - buat sampai hbis cream cheese habis dilapis.. kalau nak tebal guna bekas yg kecik so dpt buat banyak lapisan..
  17. 9) Dah siap masuk kan dalam peti sejuk..
  18. - bagi cheesekut ni sejuk dan keras sikit.. lepas tu baru boleh potong..
 
rasanya dah jatuh cinta ngan Cracker Cheese ni...dah tak pandang Kek Tiramisu dah...
 sila lah cuba...memang sedap...sape peminat Cheese mesti suka Resepi ni...
daaaa...

0 komen:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...