FOLLOW ME

16 February 2016

Wet Kitchen / Dapur Basah



Salam & Morning smua...
sblum ni susah sgt cari kat Mr. google contoh Wet Kitchen atau org melayu kata Dapur Basah
sya nak tgok la caner org lain wat,,,ade jupe tp 1 pilihan je,,,x de lain² nk compare..
so share la kat sini Design Wet Kitchen sya supaya org lain leh kongsi idea..
da lama dah siap Wet Kitchen tp baru sempat nak share :


Kontraktor yg wat umah sya ni Indon..namanya Rudy
nt sya share cite pasal dia cane sya leh amik ngan dia..


sya pilih jenis material mozek yg biasa jer..




dinding




table top
sya pilih jenis ni w/pun nampak old fesyen...sbenarnya ini mozek Heavy Duty..Tahan Lasak
sya da cakap kat Rudy,,,sya nak Table Top kat Wet Kitchen Kuat & Kukuh..
sya serik dulu rumah lama,,,ketuk² skit abis relai or tercabut mozek tu..
this time,,x mo dah,,,kami kan org kg...mesti pakai Lesung BATU...
nak menumbuk bagai,,,x nak lah cam dulu...
 bile nk menumbuk kena bersila pulak kat lantai,,
sbb x leh tumbuk atas table top nt tercabut mozek
letih naik bangun,,tunduk,,bangun blk nak masak...


k...this time...
sriusly mmg puas hati...
mmg btul² kukuh Rudy wat,,,sya panjat,,lompat atas table top pun blh...kiki...




lantai
mula² igt nak color kelabu..
tp x jd...sbb bekenan sgt color coklat ala² kayu nampak..
biarla tak matching pun ngan table top colornya..
asalkan berkenan di hati udahh..




sya pilih utk hiasan dinding..
amik ade Diamond² gitu..
yg ni klu tak silap rasanya RM15 skeping tu,,,klu tak de diamond RM10
so baik amik diamond lg cantik..
simple 4 me,,,tp sya suka tgok cam cantik klass gitu,,perasan sndiri ler..
klu amik yg jenis bunga²an tu nmpak cam girly sgt,,pastu mahal pun sama..
skeping da cecah RM3.50-4.50 gitu harganya..
rumah sya pakai diamond ni rasanya dlm 2 keping je gitu..
sbb leh potong² diamond tu...
biler potong² diamond ni ala² jd cam border la kan..






gambar proses tgh buat..
gmbr last ni sya wat 2 plug-point utk letak mesin basuh..
mesin basuh ada 2,,,1 auto & 1 manual..x yah tukar² plug..
blh guna 2-2 je klu nak..




sya wat ekzos fan..
wah,,suka sgt tau pakai ni...senang,, terbukti mmg berguna sgt..
bukan saje leh kuarkan asap & sedut minyak,,,blh sedut haba panas gak,,,
then klu mop lantai,,lantai yg basah cepat kering..
maklumler kat Wet Kitchen x de kipas angin..
sya tak mo letak kipas sini bukan per,,nt berminyak² bilah kipas tu nt..
baik toksah letak,,jenuh lak nk cuci..lgpun sya mmg suka masak tanpa berkipas...
 sbb bile memasak kan berhaba panas,,bile pasang kipas,,,kipas duk kipas haba panas tu
bkn makin sejuk,,rasa panas ade lah..
so bek guna angin smulajadi dr dapur,,,bukak je pintu biar angin masuk,,,hihihi


jom tgok Wet Kitchen da siappp...





dlm dinding tu sya wat gak mozek penuh...
nt klu ade rezeki lebih baru kite letak Kitchen Kabinet...
mula² suami suh biar kosong...
pastu mak sya kata baik buat mozek yg licin dlm tu..
nt klu kotor kena minyak ke aper,,,senang nak cuci & basuh..
ohhh,,,good idea..
so kami wat la penuh mozek smua...




gini je la skang susun atur..
nganga jer la dulu wat smentara..tak bertutup
dapur pun mmg nak pakai yg biasa jer...
tu baru beli dapur tp da pakai dekat 4 bulan dah nampak buruk..
maklum ler berasap je dapur asik kena minyak...
 sepatutnya Rudy kena wat lubang utk masukkan wayar gas..
dia lupa pastu nak pasang kemudian kononnya..
pastu suami nak suh tebuk,,sya lak da malas sbb da penuh letak barang..
x nyempat² sgt kan nak pindah..
bukan per,,bile tebuk lubang tu,,abis nt berabuk bersepah berdebu abis 1 dapur..
dapur da ler banyak barang,,,jenuh lak nak angkut barang..
so biar je la dulu...
agak² nt nak pasang KC,,,baru kite tebuk lubang..


k...
smoga membantu korang yg tgh cari Idea nak Renovate Dapur yer...
 

1 komen:

AinAthirah Anuar said...

SELAMAT PAGI ! ERIMA KASIH SEBAB KONGSI. HARA MEMBANTU YG TENGAH PENING PILIH NAK DECORATE DAPUR TU. HUHU

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...