Hati ni teringin lak nak makan sambal ikan bilis kering tu..
so mama wat sendiri lah,,,klu beli org wat,,x ikut citarasa sndiri..
bercinta gak la nak wat ni...
ok,,this 4 da 1st time mama wat sambal ikan bilis ni sndiri..
slalu dulu mak yg watkan masa blajar dulu..hihi
resepi ni mama amik dr fb...
SAMBAL
GORENG TAHAN LAMA
Bahan
bahan
Cili
Kering 250 grm
Bawang Ros 1 kg (bawang besar pun boleh tapi lama nak kering)
Bawang Putih 2 biji labu
Ikan Bilis 1/2 kg
Bawang Ros 1 kg (bawang besar pun boleh tapi lama nak kering)
Bawang Putih 2 biji labu
Ikan Bilis 1/2 kg
bahan
ikut suka berapa nak letak;
Garam
Gula
Asam Keping
Gula
Asam Keping
Cara
Goreng ikan bilis hingga garing, ketepikan
Blander cili kering bersama bawang ros dan bawang putih. Boleh juga digantikan dengan bawang
besar tetapi lambat laa nak tunggu sambal menjadi garing..lagi
satu bawang ros memberi rasa yang
sangat istimewa kepada sambal goreng
tersebut..
Panaskan minyak, tumis cili dan bawang tadi hingga kering dan masukkan gula, garam dan asam
keping tadi.. dan kacau sehingga sambal menjadi garing..barulaa
dimasukkan ikan bilis
ok...
mama da siap wat ari semalam...
mama tak suka minyak banyak..
so kering skit sambal ni...
kalau korang nak wat kena isi minyak banyak..
baru sambal tu boleh tahan lama & rangup...
jadi la gak mama wat..
tapi kena tambah baik lagi skill...
kena up lebih skit minyak...
yg ni sedap dah makan tp kena abiskan cepat la sambal ni..
sebab takut berkulat plak nt sebab kurang minyak..
tengah hari ni mama nak makan sambal ni ngan Nasi Panas
sedap ni makan camtu je ngan nasi yang sedang panas...
wallahhh...
this is my lunch menu today...
RM2 je belanja ari ni..
jimat kan sebab da GST,,,kena pandai belanja berhemah skang..
ingat nak masak nasi kat umah,,tp x sempat pagi tadi..
pastu pkir klu bawak pun,,nk tggu tgh hari,,,dan sejuk beku nasi kena aircond
so bek beli je,,,bkn jauh pun Gazebo ofis ni,,jalan kaki skit je
Gazebo ni kedai makan yg menjual di ofis..
murah cuma pilihan makanan tu terhad la...
k...sya nak Santap dulu...
daaa...
1 komen:
TQ yer 😊
Post a Comment