FOLLOW ME

25 May 2015

Resepi Kek Batik Coklat



Tak sah la klu cite masak cam² tp x share resepi yer..
ok..ni bkn maknya resepi..
ni mak amik resepi kat fb..
tuan nya resepi,,mintak izin copy yer resepi..
sedapp resepi ni..
tapi mak tak wat special gini..
mak wat simple jer...
x de kacang, badam & walnut bagai..
sebabnya anak² x bpe gemor makan kekacang ni..
k..
mak x sempat snap sndiri ikut step..
sbb mak kejor masa takut syamim @ baby bangun tidor
klu dia bangun mak x leh wat kerja dah,,sebab abahnya dah gi kerja
harap tuan resepi tak kisah mak share dianya resepi..
mudah kan kite blajar masak ade gambar ni..
baru senang faham..


so mak share Resepi :



Resipi Kek Batik Coklat
=============================
 
Bahan :

200 gm digestive biscuits atau biskut marie
100 gm butter
250-300 gm milk chocolate
200 gm / 1/2 tin susu pekat manis
80 gm kacang pistachio (boleh guna kacang lain juga)
80 gm badam yg dibakar
80 gm walnut yang dibakar

Cara-caranya :

1. Cairkan coklat, butter dan susu pekat manis secara kaedah double boiling. Kacau semua hingga cair dan sebati.

2. Dalam mangkuk lain, patah-patahkan digestive biscuits dan campurkan dengan kacang-kacang tadi.

3. Bila campuran coklat-butter-susu dah siap, tuangkan ke dalam mangkuk yang mengandungi biskut dan kacang.

4. Kacau sebati dan masukkan adunan ke dalam bekas yang sesuai. Kami gunakan loyang kertas detachable supaya mudah keluarkan kek bila dah keras.

5. Sejukkan kek batik coklat dalam peti sejuk selama beberapa jam sehingga keras dan mudah di potong


mak amik resepi dr page fb keek bawah ni haa :




yg keek bawah ni mmg original maknya gambar da siap wat kek batik coklat




1st time mak wat...
gini rupanya kek batik tu haa...
senang jer ghupanya nak wat..
daaa...

0 komen:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...