FOLLOW ME

20 April 2015

Pengalaman Bersalin di Hospital Serdang - PART 1



Salams & Morning Smua...
hihihi...jgn terkejut tgok tajuk ni yer..no,,no,,,sya bukan baru bersalin lagi yer..
mengandung pun x skang...
selepas sya wat entri pasal TAWAS SINI
baru teringat sya Hutang nak share cite pasal bersalin di Hsptal Serdang ni
kat SINI punya lah lama,,,1 tahun baru nak share,,,hihihi
sorry yer,,,klu korang x beminat nk baca pun x per,,
ini utk tatapan sya nt,,,kut lama lg nk ngandung,,,
bile baca ni leh igt balik caner tanda² nak bersalin kan..
biler da lama x bersalin,,,leh lupa plak,,,cam baru nak beranak sulong jdnya


Pengalaman bersalinkan syamim mmg jauh beza sgt drpd yg lain...
mmg diluar jangkaan sgt...
last dah nak dekat due-date bersalin,,,hampir 2 mggu x gi kerja...
mintak MC kat doktor & selang seli ngan CUTI REHAT
sya x amik cuti bersalin awal yg 2 mggu tu..
sebab rasa syg,,,klu amik cuti tu,,kena naik kerja awal 2 mggu pulak..
biler pkir² sayangnya klu nak tinggalkan baby awal kan,,,baik toksah
sya mmg x larat btul nak jalan,,mgkin terlampau berat badan ni...
pastu biler berjalan,,,terasa sakit yg amat,,seolah² urat tu tersimpul
biler nk jalan tu mmg menitik la air mata,,,rasa sakit sgt di celah peha..
bak kata org tua,,,"bayi terselit"


pastu sya Rehat je kat umah,,,ingatkan baby nak rr kuar awal...
tk jugak,,,terlebih 10 hari tu...
pastu kluar Tanda Air Ketuban,,,sikit² je kuar dlm masa 2 hari
sya da keliru sbb selama ni bersalin,,,x nah jd gini..
air ketuban pun x kenal camne rupa...
rupanya jernih je air tu...
selepas 2 hari baru sya gi Hospital...takut baby lemas klu biar lama
sya pun pergi lah Hospital Serdang..
Doc pun check,,,baru 2 cm...
ade ke doc suh balik,,,spatutnya 2cm sya dah kena tahan..
ok,,,Hospital Serdang ni mmg ramai giler org...
mgkin sebab tu hsptal x nak tahan klu btul² x bersalin..sbb wad smua penuh..
sya gi petang,,,pastu balik la rumah...
sampai je kat umah duk skejap,,,,terkejut,,,,ohhhh DARAH..
pakai pad,,,penuh,,,tukar lagi,,,ade lagi,,
cakap kat mak & hubby,,,hubby kata jom la gi balik hospital..
malam tu gak kami gi hsptal...
rupanya mmg nak bersalin hari tu..
kali ni sya merasa TANDA KETUBAN & DARAH..
org tua kata klu ketuban darah,,,sakit nak bersalin kan...
utk kes sya mmg btul....
sakitnya tuhan ajer yg tau...igtkan senang la nk bersalin..
sbb anak no 2 dulu,,,stgh jam je sakit dah bersalin...
yg ini mmg x sama kes...
doc check,,,pastu tggu 3 jam,,,check lg,,baru tambah 1 cm,,3 cm jdnya
aduhhh,,,sakit contraction da makin kuat,,doc kata tggu lg 3 jam lg...
patutnya jam 9.00 pagi lak check lg..
tp sya dah tak tahan,,,,mengerang kesakitan sgt...

akhirnya doc yg suh sya balik tu masuk smula shif pagi tu,,doc pompuan..
dia igt muka sya yg dia suh balik tu,,,
dia tgok sya dah tak tahan,,,trus check w/pun baru 7.00 pagi..
5 cm,,spatutnya syarat masuk wad bersalin 6 cm buka..
doc tu pecahkan air ketuban utk cepatkan jln buka
sbb dia tgok sya dah tak tahan sgt menahan sakit kontraksion tu...
slepas pecahkan air ktuban tu,,baru lah 6 cm buka..
trus tolak sya ke labour room...
perut ni sgt lapar sbb berjaga semalaman..
nurse suruh makan pun x lalu dah,,,sbb terlampau sakit...

sya terlampau letih & mengantuk sbb x tidor menahan sakit
doc kata kepala baby x mo trun ke bawah...
doc kata klu x turun gak nt kena operate...
huh,,,trus rasa gelabah,,,
sedaya upaya sya usaha teran utk baby ke bawah...
biler kat labour room...blh pulak nurse kata..
kak jgn teran,,,tggu dulu...
tggu btul² buka 10 cm baru push...
aiyaa,,,mane 1 arahan ni nk ikut...
akak jgn push lg sblum tu,,nt koyak besar plak...

hmmm,,,slepas nurse tu bg arahan push..
trus push...2 kali gak ler...
blh push sambil mata tu da lali² mengantuk,,,srius ngantuk sgt..
alhamdulillah berjaya gak bersalin normal...
sbenarnya sya takut giler bler dgor kena operate..
tu sedaya upaya try normal..
pastu rasa penat giler,,,tp happy dengar suara baby..
segala kesakitan trus ilang biler baby dakap di dada utk menyusu..
sriusly rasa serik giler bersalin kali ni...
sebab sakit kontraksion tu lama giler utk bersalin...
sbb anak ke-2 dulu sakit skejap je 30 minit je btul² sakit..
yg ini lebih kurang 8 jam sakit,,baru bersalin...
haa,,,x ketara benor bezanya...

Tapi Alhamdulillah...Allah itu Maha Kaya Pemurah & Penyayang
nak lahirkan syamim ni punya seksa,,,tp biler dah kuar...
sebaik² baby kalah yg 2 orang tu..
baik sangat & senang jaga...
sampai lah skang...


k,,,pjg dah cite..
nt sya sambung part penting pasal Hsptal Serdang tu..
daa...







1 komen:

suhaila Johar said...



dh bsr baby ye sis..setiap kelahiran sgt unik..setiap anak2 lain2 perasaan dan cara lahir..bila trgat kisah bersalin mcm2 perasaan ada..hihi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...