FOLLOW ME

13 January 2015

1st Day Syauqi Sekolah Darjah Satu



Salams...semalam mama cuti urus syauqi Darjah 1.
fuhhh...penat jugak ler semalam tau,,,
penat tu sebab mama ke hulu hilir sepanjang hari...
rasa letih sgt semalam maybe sbb cuaca panas pun sama yg wat letih tu..
klu ikutkan ape la sgt menunggu ank kat sekolah tu kan,,,
cuaca yg terik tu ngan kena gerak byk,,,tu yg wat mama terketar² letih
hihihi...slalu duk kat Aircond,,,duduk je kan,,,kat ofis...
tiba lari dr kebiasaan Rutin Harian,,,terkezut jap mama ni..
maklumler ni 1st pengalaman mama Urus Anak Darjah 1...
baru tau caner Letihnya...


Mama da plan 1st day school tu nak wat sarapan pagi..
malamnya mama ni x leh tidor,,,mama ni yg over plakk..
mama lak yg nervous,,,tp jauh dlm sudut hati mama ni tau syauqi OK jer..
esok pagi tu sebab x lena tidur,,,mama Terbabas,,,x dpt bangun awal..
w/pun mama da kunci 2 HP, 1 Tab & Jam Loceng,,,ingat nak bangun 5.30 pagi..
tup² 6.20 pagi baru Bangkit Tidur,,,huhuhu,,,
memang x sempat masak w/pun mama da rendam Bihun awal² malam tu..
so mama suh Abahnya beli Nasi Lemak je bungkus bawak pi sekolah
Air bancuh sendiri letak dalam Tumbler...


hihihi...
spatutnya kena Training ajar caner nk bayar makan kat school kan..
tp sebab atas nasihat Kakak Ipar @ Guru Sekolah..
dia da tau dah situasi kat Kantin caner...
nasihat supaya Budak Darjah 1,,,baik x yah beli makanan kat Kantin..
sebabnya Masa Rehat sekejap,,,Budak RAMAI nak BERATUR PANJANG
memang kesian sgt klu Darjah 1 ni ditolak² je budak BESAR klu Waktu Rehat SAMA


so...mama pun ikut la nasihat w/pun TAMBAH LAGI KERJA MAMA,,PENAT
tp sebab SAYANGKAN ANAK,,,Mama wat gak ler..
tgok la dlm 2-3 minggu caner,,,agak² Anak da Pandai Manage Duit....baru bagi Duit Poket




so mama pun pi antar la syauqi,,,tggu jap...
nak stay sampai Rehat,,,lambat lg,,so mama blk umah jap SARAPAN...
mendidih da perut mama x tahan lapor,,,
mama confident nak tinggalkan dia sebab dia OK jer,,,
siap Halau mama balik...dia kata dia x kisah & Cool jer..
mama da agak dia OK sebab masa 5 Tahun dulu hantar Tadika Little Caliph,,
tinggal jer,,,x menangis pun...6 Tahun di PASTI gitu jugak...
so da biasa kan....mesti x menangis jugak...






Balik umah,,,mama jahit lencana Uniform..ade 2 lg baju x siap..
sebab time ni je mama free,,,klu ada baby mama x bleh da wat kerja..
sebab baby skang kena monitor lebih,,,da asyik nk memanjat..
jahit jap,,,uihhh,,,da 9.30 pagi,,time rehat 9.40 pagi...iskh..terlewat dah..


Pergi kelas syauqi da kosong,,,cari kat Kantin...
risau gak x de kat kantin sebab budak terlampau ramai,,,takut x dpt tempat..
nasib baik jupe,,,fuhh...nasib baik la Anak Pandai Manage Diri..
mama risau gak dia salah bukak nasi lemak tu kang terburai jatuh ke lantai...
sampai je mama,,,da nak abis syauqi makan...air pun da siap minum...
LEGA sngguh Hati Mama...tgok budak² lain masih RAMAI yg BERATUR nak membeli..sian
ade anak Jiran,,,Bulat cam syauqi,,,beli Kuew Tiao Goreng - RM1...
mama tgok goreng cincai jer,,,pastu skit..
budak tu siap cakap,,Ibu skitnya makanan,,mane cukup...
mmg mama tgok skit sgt makanan tu dlm pinggan...
nasib baik la mama da siap bawak bekal utk syauqi...syauqi pn lebih kurang je ngan budak tu,,,kuat makan...klu sikit maner nak kenyang...
kesian sgguh mama tgok budak² kecik ni beratur tp makanan ntah per la RASA...sikit pulak
(mengada saje² dia wat mulut muncung tu masa mama amik pic)





Da settle makan..mama blk trus la sebab tghari Syauqi naik Kereta sama ngan anak Jiran
so,,x perlu risau dah...
tghari mama lari lak gi cuci gambar,,,x perasan gambar syauqi da abis..
ingatkan ade lagi gambar,,,rupanya da guna smua,,,
nt esok mama nak antar,,,spatutnya kena bagi dah gambar skali FAIL MURID
siap cuci trus balik umah...


tggu syauqi balik Sekolah Rendah,,,mama gi tgok lak dia Transit umah Jiran tu lah..
sebab anak dia sebaya je ngan syauqi,,,senang gi sekolah balik sekolah sama..
tgok bleh tak dia urus diri ngan umah org..
mama pergi je umah tu,,,da siap makan, mandi & uniform...wah..mmg well manage..
tp kesian tul...terkejar² budak² ni,,,nak gi KAFA lak...
baru je sampai,,x sempat Rehat,,gi balik sekolah...
naik Transport balik...


mama gi asing sebab nak ajar naik Transport & Transit umah Jiran..
petang tu mama gi lak Sekolah Agama konon nak bayar yuran..
skali mama pergi,,,x bleh pulak bayar yuran sbb Cikgu x prepare lagi..
Cikgu nak urus budak² masuk kelas dulu...
wat letih mama jer,,,,klu tau baik mama duk umah jer...
 mama tggu lah sampai syauqi rehat...
nak tgok beli makanan..
pastu mama blk...




Kul 4.30 mama balik....terus pi amik syasya di PASTI...
igtkan nk suh Hubby je jemput,,tp hubby OT plak..
terpaksa la mama jemput,,,mama jemput je awal..
patutnya 5.30 baru leh balik...tp sebab mama ni letih sgt..
malas nak kuar balik dah,,,amik je la awal..


Alhamdulillah...da settle...
balik tu mama terdampar PENAT GILER...makan pun rasa cam x makan
rasa tenaga ni btul² habis...x terasa aper makanan yg masuk dlm mulut ni...
nak citernya betapa mama Letih....huhuhu
tinggal nak Bayar Yuran Sekolah KAFA je lagi...
hrmmmm....mama lg kena pergi urus...
klu ikutkan hubby Off time tu leh la dia gi pulak,,,tp mama Kesian pulak..
ade Jiran tu nak tumpang,,dia x de transport...
x pe la mama tolong dia,,,suami dia kerja time tu..
sekali sekala Menolong Jiran,,,Apesalahnya kan...
nie time dia,,,mane tau nt time kite lak mintak tolong..





Nie Nak Cite Pasal Syauqi ke Pasal Mama???
hihihi....







1 komen:

AMIIZAA said...

auntie ucapkan selamat menempuh alam persekolahan shauqi :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...