FOLLOW ME

09 December 2014

Resepi Bayi 9-11 Bulan Untuk Syamim



Skang syamim dah genap 8 bulan..
tp sya still bg dia makan bubur blend...
sya tk berani lg amik risiko nk bg makanan kasar..
kalau roti tu ada la bg,,tu gentel kecik2...baru suap..
skang dia pantang tgok org makan,,smua nak..
tk dapat mesti nangis,,,tanda protes...hehe

bln Dis ni 9 bulan lah syamim...
tp klu ikut bday,,,27 Dis ni baru lah genap 9 bln..
so,,,tahun depan la yer baru leh bg pepejal skit..
cthnya makanan yg dipotong dadu cam carrot,,keledek..
mama dah jumpe resepi yg sesuai & menarik utk syamim...
bihun....fuhh,,,
x penah2 lg mama bg baby makan bihun selama ni..
anak2 da besar baru la mama suap bihun..
nt mama nk cuba resepi tu..
ni mama list ada 2 resepi menarik..
mama jumpe resepi ni web : keluargabaru.com
resepi utk baby 6 bulan hinggalah 6 tahun ada..
best tgok web ni ada info jugak...leh jd panduan smua


Resepi 1 : Sup Bihun, Ubi Keledek & Sayuran
link lihat resepi keluargabaru SINI 




Bahan-Bahan (Hidangan untuk 2 orang)

  • 15 g bihun, direndam dalam air sejuk selama 10 minit
  • 15 g (1 sudu makan) ubi keledek, dikupas dan dipotong dadu
  • 10 g (1 sudu makan) lobak merah dipotong dadu
  • 15 g (1 sudu makan) bunga kobis, dipotong dadu
  • 60 g (¼ cawan) isi ikan (tenggiri/kurau/ikan merah)
  • 400 ml (1¾ cawan) air

Cara memasak

  1. Didihkan air di dalam periuk.
  2. Masukkan ubi keledek dan lobak merah dan masak sehingga lembut.
  3. Masukkan bunga kobis dan diikuti dengan ikan. Masak sehingga lembut.
  4. Masukkan bihun, teruskan memasak sehingga bihun menjadi lembut.
  5. Lenyek sehingga lembik dengan menambah air yang secukupnya.


Resepi 2 : Jagung Manis, Ubi Kentang & Ayam
link lihat resepi keluargabaru SINI 


Campuran Jagung Manis, Ubi Kentang dan Ayam

(Hidangan untuk 2 orang)

bubur

Bahan-Bahan

  • 60 g (¼ cawan) dada ayam, dimasak, dibuang tulang dan kulit.
  • 90 g (1 biji) ubi kentang, dikupas dan dipotong dadu
  • 20 g (2 sudu makan) lobak merah, dipotong dadu
  • 30 g (2 sudu makan) jagung manis
  • 125 ml (½ cawan) stok ayam
  • 30 ml (2 sudu makan) susu ibu
  • 10 g (1 sudu makan) bawang besar, dicincang

Cara memasak

  1. Rebus bawang besar dengan stok ayam di dalam periuk.
  2. Masukkan ubi kentang. Tutup dan renehkan selama 15 minit sahingga ubi kentang menjadi lembut.
  3. Masukkan jagung dan masak lagi selama 2-3 minit.
  4. Akhirnya masukkan ayam dan rebus sehingga masak.
  5. Kisar campuran sehingga menjadi kasar.
  6. Masukkan susu ibu dan hidang.
Cadangan
  • Anda boleh melenyek dengan belakang sudu semasa memberi anak anda makan.
  • Hidang bersama nasi lembik.


p/s : this recipe copy to this wall juz 4 my future refer...khas utk my baby

0 komen:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...