FOLLOW ME

04 November 2014

Resepi Pais Ikan Patin..

Sya ni orang Pahang yer...
pastu bandar Temerloh terkenal & famous ngan Ikan Patin
bkn nak gebang or eksyen,,,
sya mmg tk kan makan ikan patin yg jual kat sepang ni,,
atau kedai makan area sepang ni...

sebab2nya ikan patin yg jual kat kg @ temerloh mmg fresh
amik dr sangkar di tepi sungai,,,idup2 lg,,ikan tu disiang..
so,,mmg confirm2 la ikan tu segar sgt kan..
paling pasti ikan patin tu tak kan rasa lumpur...
ikan patin tu mmg la diternak tp dikurung di dalam sangkar tepi sungai
so,,mmg ikan patin ni hidup di dalam sungai lar...
kalau nak beli patin yg liar x diternak tu,,,sangat lah mahal harganya
tu yg sampai kuar paper RM Ratus2 harga juadah patin tu...
sbb patin liar tu mmg susah dpt ditangkap...

slalu bla sya balik kg...
mesti wajib sya beli ikan patin..
beli dlm 2 ekor utk wat stok...
beli letak dlm aisbox...
kat umah simpan dlm peti ais...
bla2 terasa nak makan patin..
da ade stok dlm peti...
 

nak citenya...
sya tak nah wat masak Pais Ikan Patin ni..
slalu masak Patin Masak Tempoyak jer..
pastu tekak ni teringinnya lah nak makan pais nie...
rupanya senang je nak wat...

mai kite tgok bahan-bahannya :

Bawang merah & putih
Kunyit Hidup
Cili Api
Tempoyak
Ikan patin
Garam

Cara-cara memasak :

  1. tumbuk bawang, kunyit & cili api...agak2 la yer
  2. gaulkan bahan yang ditumbuk td bersama garam & tempoyak
  3. lumurkan semua bahan digaul tu pada ikan patin
  4. balut dengan daun pisang...dan bakar...kalau x de daun pisang, blh balut dengan aluminium foil....bakar tu agak2 la masanya..

Rupa Pais Ikan Patin Sya :




 sya bakar dlm pemanggang ajaib je..
jadi gitu la rupanya..
kalau bakar atas bara api mesti lg cantik rupanya...

1 komen:

AMIIZAA said...

salams kenal sya,

tq sudi dtg blog kak mieja:)
sedapnya pais ikan...lama betul tak makan....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...