FOLLOW ME

23 September 2014

Roti John In Da House

Da lama teringin nak wat sendiri Roti John..
asyik postpone jeeee...
akhirnya,,Ahad lepas berjaya gak wat..
nie 4 da 1st time sya wat & menjadi...
rasanya Lazat....perhhh..
mudah jer nak watnya...
lain kali x yah susah2 da 
klu nak makan roti john x yah beli dah kat org
beli kadang2 org tu letak mayonis & sos skit sgt,,,x sedap..
ni kalu kat umah,,,suka hati la nak letak ikut 'taste' tekak sndiri

resepinya of course lar dr cik google..
sape nak copy leh tgok blog tuannya resepi SINI
tapi sya share gak la kat sini yer utk tatapan :




maaf la yer deco bersepah...
x sempat nak wat cantik2 dah sebabnya hubby da bising..
dia da x sabor nak 'ngap',,,yg kite ni sbuk nak amik gmbor..hehe
terpaksa wat cepat2,,main tabur jer haaa..tu sepah jer..
sbenornya byk ketul gak roti john nie..
tp yg len smua da kena 'ngap' ngan hubby & anak2..
yg ni bahagian sya nyer....1 ketul ni sya kenyang..
hubby 2 ketul pun tk kenyang lg...tmbah lg setengah..
bkn sebab x kenyang kut...
mgkin sedap sangat gamaknya...heheh

Selamat mencuba...
lain org lain taste nya...4 me,,,da sedap sangat dahh

 

ROTI JOHN MUDAH

Bahan-bahan ( 4-6 orang )

250gm daging cincang
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu kecil serbuk kari (sya letak lebih lagi sedap)
3 sudu makan minyak untuk menumis
sedikit garam
3 biji telor
sedikit butter
6 keping roti 'finger rolls' (roti panjang) (sya pakai Roti Gardenia jer)
sos dan mayonis (jika suka)

add extra : 1) sya letak kubis segar & carot hiris halus  (itu je ada kat umah)
2) tambah lada sulah,,,klu nak pedas skit,,,lada hitam


Cara-cara
  1. Blend bawang dan bawang putih, (sya malas kuar blendar,,,cincang je senang)
  2. Panaskan minyak, tumis bahan yang diblend dan masukkan serbuk kari
  3. Masukkan daging cincang dan letakkan garam secukupnya hingga masak
  4. Belah dua roti jangan sampai putus
  5. Masukkan telor dalam daging cincang
  6. Pukul sebentar telor+daging
  7. Panaskan butter dlm kuali (pakai pemanggang ajaib senang citer tak melekat)
  8. Sapukan aduna daging+telor atas roti- letak inti atas pan mengikut sukatan roti dan telangkupkan roti di atasnya,biarkan sebentar dan inti akan melekat pada roti.
  9. Terlangkupkan atas kuali
  10. Terbalikkan adunan jika telah masak dan biarkan sebentar
  11. Angkat setelah bahagian bawah sudah sedikit garing
  12. Hiaskan dengan sos dan mayonis jika suka,,,jangan lupa letak kubis & carot,,,x pun ganti la ngan ape yg korang suka,,,timun dan lain2..

0 komen:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...