Cite bulan Ramadhan aritu x abis lagi..
baru sempat nak taip resepi..
sape minat agar-agar cendol..
cuba resepi ni mmg sedap..
resepi ni cam biasa lah amik org punya..
sya ni bukan pandai masak & wat kuih..
so byk resepi belajar dr google or blaja dr orang..
Bahan-Bahan :
BAHAN
UNTUK LAPISAN ATAS :
- 500 ml air
- 200 gm gula merah/gula melaka
- 300 ml santan pekat
- 10 gm serbuk agar-agar
- 1 biji kuning telur
- sedikit garam
BAHAN
UNTUK LAPISAN BAWAH :
- 500 ml air
- 180 gm gula pasir
- 300 ml santan pekat
- 10 gm serbuk agar-agar
- 500 gm cendol (tapis & toskan airnya)
- sedikit garam
Cara-cara Menyediakan:
Lapisan
Bawah
- Masakkan air, serbuk agar-agar dan gula hingga mendidih.
- Masukkan santan dan garam. Biarkan mendidih sedikit.
- Masukkan cendol. Kacau sedikit.
- Angkat dan tuang ke dalam acuan/loyang yang dibasahkan dengan air.
Lapisan
Atas
- Masakkan gula merah dan sedikit air hingga gula larut. Tapiskan.
- Masukkan air gula tadi dan air serta serbuk agar-agar,masakkan hingga mendidih.
- Telur dipukul bersama santan dan tuangkan santan tadi ke dalam adunan agar-agar.
- Masukkan sedikit garam. Biarkan mendidih sekejap.
- Tuangkan ke atas lapisan bawah dengan berhati-hati.
- Biarkan sejuk sebentar barulah disimpan dalam peti sejuk hingga beku.
0 komen:
Post a Comment