FOLLOW ME

21 July 2014

Resepi Lasagna Roti...Perhhh,,,sedap ala Pizza

Salam...
yes,,brape hari je lagi nak raya...
syokkknya Raya..
Ramadhan kali ni sya sangat rajin masak..
menu nasi tu x de la special sgt,,,ok2 jer..
tapi tahun ni sya rajin wat kuih-muih..
slalu klu berbuka makan kuih yg beli jer di Bazar Ramadhan..
this year mmg catat rekod...
w/pun ade anak kecik,,,still cuba utk masak gak kuih...
hari Cuti Sabtu Ahad jer la,,,
klu hari bekerja tak sempat,,,x de org nk monitor baby
suami balik ngam2 time bukak pose atau sblum isya'..

Semua menu kuih tu sya amik google jerr...
smua jadik,,,
tu yg naikkan semangat sya lagi nak masak..
x sabar nak Resepi..
 mudah je nak wat Lasagna Roti nie...
bagi sya la kan,,,rasanya ade skit2 cam pizza..
syauqi penggemar pizza,,,& dia suka sgt lasagna ni..
banyak dia je yg makan...
berkali2 datang ke dapur nk makan lasagna nie..
meh tgok bahan-2nya ::::



LASAGNA ROTI

6 roti keping
4 cheese keping
1 cwn cheedar cheese
1 cwn daging kisar
1 bwg holland dadu
2 bwg putih dadu
1sudu teh serbuk lada hitam
2 sudu besar sos cili
2 biji telur
Garam
Perisa cikit @ pilihan
3 sudu butter
100ml susu segar (sya pakai susu cair je sebab susu tu yg ade kat umah)

CARA MASAK :
 
1.Tumis bwg dgn 3 sudu besar butter + daging + cili sos + serbuk lada & garam hingga air daging kering.

UTK ROTI :
 
1. Pukul telur sebati bersama-sama + susu.
2. Celup roti & susun dlm loyang. Tabur daging yg telah ditumis bersama bahan2 tadi. 
3. Letak kepingan cheese. Ulangi hingga habis.
4. Akhirnya tabur cheedar parut. Bakar 180' - cheedar kekuningan. 
    
Tuan punya resepi tak bagitau kena bakar brape minit. Sya bakar 30 minit je...ikut oven masing2 la yer...

Sya cadang korang x yah pakai cheddar cheese utk tabur,,,,sedap klu tabur Mozarella Cheese,,,sya pakai cheddar parut yg ketul tu sebab nak abiskan cheese tu lebih wat kek cheese leleh,,takut lama2 nt rosak lak cheese... 


Sya amik resepi dlm Fb,,,kpd tuan punya resepi,,,mekasih x kedekut bagi resepi yg 'wallah'....& mintak izin share resepi yer...





jauh beli mangkuk Pyrex ni...masa kursus kat langkawi dulu
baru ni Rasmi 1st time memasak...
 berguna sangat2 di bulan puasa ni utk bakar macam2...


 

my Lasagna Roti
ingatkan keju cheddar parut yg ketul tu cair lepas bakar..
rupanya jadi keras kejung je..
hmmm..
kena wat lagi lepas ni,,
kite guna cheese mozarella baru sedap tulll..

klu tak blh copy resepi nie..
cuba try klik SINI bukak kat fb


SELAMAT MENCUBA

0 komen:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...