FOLLOW ME

05 April 2012

Ubat Paling Penting Bila Anak Demam


Sesape tau tak ni ubat ape??

ni la UBAT INSERT KAT MONTOT....
utk baby/kanak2 yg demam suhu panas melampau..

sya memang sentiasa standby ubat nie kat umah...
bla anak demam...bla suhu capai 39-40 Celcius...
cepat2 sya masuk ubat nie...
sbb klu terlalu panas budak bleh jadi 'TARIK' atau SAWAN..

klu baby panas sgt...
klu pi klinik pun...
doktor bagi Ubat nie gak utk turunkan suhu...

Tapi Hati-2...
& Sila Ambil Perhatian..
Ubat nie cam ubat makan gak...
klu Baby....dos nya skit je...
klu kanak2 besar...dos nya tggi...

Masa nak beli ubat ni kat Farmasi..
sila bagitau Umur Anak..
nt pekerja tu akan tau dos yg sesuai ikut umur...

Saya cakap nie ikut pengalaman...
hahahah...
sblum ni JAHIL kan...
sya bagi ubat montot kat Baby Syasya...
pastu PELIK...apsal suhu syasya x turun2..
patutnya lepas 1 jam...suhu baby akan Normal..
da 3 jam bagi x ok2 gak...
rupa2nya dos ubat montot tu utk Baby bawah 1 tahun..
SEGERA ke Klinik...Doc trus bg ubat dos 1 tahun atas...
trus turun suhu..
so pas nie sya DA Tau...

sya ni slalu standby ubat nie
sebab suami slalu x de kat umah time malam...
klu jadi pe2..nk tggu suami mesti lambat..
nak drive jejauh sya x reti..

Klu Demam Panas berlarutan...
SEGERA ke Klinik atau Hospital...
untuk check Kesihatan anak lebih Lanjut..
Takut anak kite terkena Penyakit lain yg kite x tahu...
contohnya Paru2 dijangkiti kuman ke,,,pneumonia ke...dan lain2...


5 komen:

♥cikmOt♥ said...

samalah kita sya...saya pun standby ubat ni kat rumah...tapi selalunya hubby la yang masukkan kat bontot anak...saya tak berani...hehehe

sumysya said...

@♥cikmOt♥ sya buat sndiri je...sbb suami cam risau ank dia sakit..tp klu ank da 3 thn lebih nak masukkan payah la,,,da pandai ckp,,,"mama x nak masuk ubat kat montot" terpaksa sebab jenis payah makan ubat...klu makan pun pandai muntah balik...

mamaNoriz said...

tpi ramai doktor tak galakkan ubat ni skang...
penah dgr, klu selalu guna, leh ada side efek utk jangka masa panjang...

ubt ni patutnye alternatif jika ubt mkn tak brp jalan...

sumysya said...

@mamaNoriz sya pakai ubat nie bla panas sgt...bla suhu turun minum ubat balik...klu demam biasa sya bg ubat makan je sbb takut gak ade side effect kat baby...mmg x bleh biasakan sgt ubat nie..mcm antibiotik gak..klu sntiasa guna nt badan da imun ngan ubat tu..

armouris said...

terjumpa info ni, juga pasal demam…. sharing is caring :) - Cara Redakan Panas Demam Dengan Mudah

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...