teringat-2 makan sedapnya puding nie,,da teringin sgt,,,sahur bangun awal nk wat puding ni...kul 4.00 pg da bangun pastu wat operasi,,,bkn per,,,rasa serik lak,,,sbb mggu lepas amik resepi kat internet tk jadi,,,oleh itu,,sya wat time sahur sbb nk rasa dulu puding tu manis ke tk sbb nak MEMBALAS balik pada jiran yg slalu bg juadah pada sya skluarga,,,segan lak kang nk bg makanan tk sedap,,,kang kurang gula ke terlebih...resepi ni kawan yg bagi amik dr internet....buat hari semalam,,,SABTU
Bahan-bahan :
1 gulung swiss roll
1/2 tin fruit cocktail (buah-buah campuran)
1 kotak agar-agar Nona + 2 cawan air
1/2 tin susu cair IDEAL + 1/2 tin air + 2 1/2 sudu besar tepung custard + 2 sudu gula (nak lebih pun blh jika suka manis)
CARA-CARA MEMASAK :
1. Potong swiss roll dan atur dalam bekas.
2. Amik fruit cocktail,,asingkan buah dan airnya.....amik air buah sahaja dan renjis pada kek
3. Masukkan susu, tepung custard dicampur dgn 1/2 tin air (larutkan dahulu tepung dan air hingga sebati baru letak dalam periuk) dan kacau di atas api yang perlahan sehingga masak...tuang pada kek..
4. Didihkan 2 cawan air dan masukkan agar-agar...kacau dan sebatikan,,,tutup api...
5. Tuangkan agar-agar ke atas kek dan tabur fruit cocktail...
6. Biarkan sejuk dan letak dalam peti ais...sedap dimakan ketika sejuk,,,rasa cam ala-2 kek aiskrim...
mesti ade yg pelik....sbb gambor atas tu buah lain,,,sya gi beli brg masa ari Jumaat,,,da kat time nk masuk opis smula,,,main capai je buah nie,,fruit cocktail tu ade,,tp tk sampai nk amik,,,tggi sgt..nk suh bdk pasaraya tu amik kang lambat lak sya nk kena tggu,,,sukahati leh guna buah lain,,,tp fruit cocktail mmg ssuai & match ngan puding ni,,,SELAMAT MENCUBA
p/s : adunan ni bkn dpt sebekas tu jer,,,berbekas-2 sbenornya...da asingkan awal-2...
Bahan-bahan :
1 gulung swiss roll
1/2 tin fruit cocktail (buah-buah campuran)
1 kotak agar-agar Nona + 2 cawan air
1/2 tin susu cair IDEAL + 1/2 tin air + 2 1/2 sudu besar tepung custard + 2 sudu gula (nak lebih pun blh jika suka manis)
CARA-CARA MEMASAK :
1. Potong swiss roll dan atur dalam bekas.
2. Amik fruit cocktail,,asingkan buah dan airnya.....amik air buah sahaja dan renjis pada kek
3. Masukkan susu, tepung custard dicampur dgn 1/2 tin air (larutkan dahulu tepung dan air hingga sebati baru letak dalam periuk) dan kacau di atas api yang perlahan sehingga masak...tuang pada kek..
4. Didihkan 2 cawan air dan masukkan agar-agar...kacau dan sebatikan,,,tutup api...
5. Tuangkan agar-agar ke atas kek dan tabur fruit cocktail...
6. Biarkan sejuk dan letak dalam peti ais...sedap dimakan ketika sejuk,,,rasa cam ala-2 kek aiskrim...
mesti ade yg pelik....sbb gambor atas tu buah lain,,,sya gi beli brg masa ari Jumaat,,,da kat time nk masuk opis smula,,,main capai je buah nie,,fruit cocktail tu ade,,tp tk sampai nk amik,,,tggi sgt..nk suh bdk pasaraya tu amik kang lambat lak sya nk kena tggu,,,sukahati leh guna buah lain,,,tp fruit cocktail mmg ssuai & match ngan puding ni,,,SELAMAT MENCUBA
p/s : adunan ni bkn dpt sebekas tu jer,,,berbekas-2 sbenornya...da asingkan awal-2...
0 komen:
Post a Comment